Beste,

Het gaat goed met onafhankelijke boekhandels, ik vorige week. Terwijl grote ketens die proberen te concurreren met Amazon en elkaar, het veel doen.

De afgelopen jaren gingen in Amerika kleinere ketens als Borders, Crown Books, Bookland Stores, Encore Books, Lauriat’s, Kroch’s & Brentano’s en Tower Books over de kop. Maar ook grote broer Barnes & Noble ziet de verkoop al jaren

Dichter bij huis is Selexyz (later als keten failliet, het aantal bijna gehalveerd en Bruna draait al een tijdje rode cijfers. AKO is de enige keten die naar eigen zeggen ‘mooie groeicijfers’ draait. hiervoor schuilt volgens Michael van Everdingen (directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond) in de locatie: ‘AKO richt zich op hotspots’ als stations en vliegvelden, en niet op de winkelstraten.

De manier waarop we verandert. We kopen steeds meer online, we nemen diensten af, maar kopen niet het product zelf (denk aan streamingsdiensten als Netflix en Spotify) en de concurrentie uit het buitenland neemt toe. In dit veranderende winkelklimaat bevinden veel ketens zich in zwaar weer.

In Amerika kijken de ketens daarom gretig af bij het immer groeiende Amazon - straks de van het land. Waar die om zich heen grijpt, zal wel wat te halen vallen. Opent Amazon fysieke boekhandels? Dan ziet Barnes & Noble-CEO Demos Parneros daarin een voor een behoefte van de consument aan boekhandels.

Het grote belang van de boekwinkel

Is dat terecht? Ik eerder drie redenen waarom Amazon winkels opent, en daar kunnen we nu een vierde aan toevoegen. Onlangs stuitte ik namelijk op op CNBC:

‘Amazon is aggressively expanding into the physical retail space because it directly impacts its online sales, according to a person familiar with the matter.’

Waar Amazon een winkel heeft, groeit het aantal online bestellingen, aldus CBNC. En daaruit concludeert The Atlantic (in dat ik van harte aanraad): ‘Amazon comes to conquer brick-and-mortar retail, not to bury it.’

Want: boekwinkels herinneren ons aan boeken. Als het boek uit het straatbeeld verdwijnt, verdwijnt het ook (een beetje) uit onze hoofden. Zie daar het grote belang van de boekwinkel.

Precies dit is ook de reden dat bijvoorbeeld digital native fysieke winkels opent. De trend is dus breder. het afstemmen van het verkoopkanaal op je klanten, is de toekomst. Offline en online versterken elkaar, en dat is nodig om te kunnen overleven.

Het levert fysieke boekhandelketens mét webwinkel dus eigenlijk een heel groot voordeel op ten opzichte van hun concurrenten die zich uitsluitend online begeven.

Waarom Bruna een unieke positie heeft

Met dat in gedachten las ik de berichten over de noodlijdende keten Bruna, die werd overgenomen door Shared Stories Group (voorheen uitgeefgroep VBK).

Bruna was niet alleen maar heeft ook nog eens driehonderd (!) winkels. Dat geeft Bruna een unieke positie ten opzichte van Bol of Wehkamp want die loop je nooit tegen het lijf.

De infrastructuur van Bruna ligt er dus al. Nu is het zaak om de winkels zo in te richten dat boekenlezers er graag komen. En daarvoor kunnen ze mooi afkijken bij de onafhankelijke boekhandels. Bijvoorbeeld met een zorgvuldig geselecteerd aanbod, afgestemd op het lokale winkelpubliek, door gepassioneerde en kundige verkopers. En vindt de lezer niet meteen wat hij zoekt? Dan is er altijd nog de herkenbare webwinkel.

Tot volgende week,

Milou

Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!