Beste,

‘Small indie publishers report booming sales,’ kopt The Guardian boven over de laatste cijfers van het Britse verkoopplatform Inpress.

dat samenwerkt met zestig kleine Britse uitgeverijen, verkoopt boeken van onafhankelijke uitgeverijen.

En doet dat niet namens die uitgevers, maar mét. De omzet van Inpress groeide het afgelopen jaar 79 procent, meldt de Britse krant.

Eerst: hoe zit het in Nederland?

Ook valt op dat het aantal onafhankelijke uitgeverijen met een boek in de Top 100 best verkochte boeken van het jaar toeneemt:

Bron: KVB Boekwerk


Tussen 2012 en 2016 is het aandeel van onafhankelijke uitgeverijen in de Top 100 steeds dichter naar dat van de concerns gegroeid.

‘Het aantal zelfstandige uitgevers is in opmars, de titels die zij brengen stijgen mee,’ aldus KVB Boekwerk.

Vier verklaringen voor het succes

Wat doen die kleine, onafhankelijke uitgevers waardoor ze groeien? The Guardian vond de volgende verklaringen:

  1. Ze vestigen zich steeds vaker buiten het centrum, van - in dit geval - Londen, weten nieuwe lezers te bereiken en trekken auteurs aan van meer diverse achtergronden. ‘It proves that in publishing now, geography is irrelevant,’ zegt Inpress managing director Sophie O’Neill.
  2. Ze zoeken een niche op. In plaats van af te gaan op eerdere verkoopsuccessen bieden kleine uitgeverijen iets anders. Veel lezers willen niet ‘wéér een roman over een dood meisje in een trein,’ aldus Hannah Bannister van Peepal Tree Press, een uitgeverij die zich specialiseert in Caribische literatuur.
  3. Ze nemen erkende auteurs over van andere uitgevers die geen toekomst zien in de samenwerking. Vaak doordat verkoopcijfers tegenvallen, of doordat hun nieuwe werk niet bij hun huidige uitgeverij past (bijvoorbeeld als een auteur zich op een ander genre wil gaan richten). Een nieuwe uitgever met een nieuwe strategie kan dan voor een doorstart zorgen.
  4. Ze investeren in het schrijversschap en niet in één boek. Dat kunnen ze doordat de voorschotten - uitzonderingen daargelaten - vaak iets lager liggen dan bij grotere spelers. Dat voorkomt dat een boek zichzelf niet terugverdient, wat fataal kan zijn voor een schrijverscarrière.

Hoewel deze verklaringen natuurlijk niet allesomvattend zijn, blijkt maar weer wat cruciaal is voor een uitgeverij - onafhankelijk of in een concern: zoeken en luisteren naar lezers én naar auteurs.


Met de feestdagen en een nieuw boek in aantocht de komende weken geen nieuwsbrief. Daarom: tot in het nieuwe jaar! ✨

Milou

Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!