Dementie lijkt een ongezellig onderwerp. Het is voor veel mensen beangstigend of verdrietig, wellicht allebei. Liever denk je er niet over na en praat je er niet over.

Terwijl één op de vijf mensen dementie krijgt. Reden om dit onderwerp juist níet uit de weg te gaan.

Dementie is alleen al een fascinerend fenomeen omdat het ons veel vertelt over hoe vernuftig het brein in elkaar zit. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel in het persoonlijk leven van steeds meer mensen.

Vandaag presenteren de eerste luisterdocumentaire van De Correspondent. Wij, radiomaker Romanee Rodriguez en correspondent Oud Worden Heiba Targhi Bakkali, hebben hier samen met stagiair Yelena Schmitz aan gewerkt.

Een verhaal van mensen met dementie zelf

Een jaar lang deed Heiba onderzoek naar hoe het is om te leven met dementie. Dit deed ze door ruim tien mensen met dementie (in wisselende samenstelling) te volgen. Deze mensen houden een spraakdagboek bij voor het project van de Correspondent en Dementieweb.

De Mens Zien is een luisterdocumentaire geïnspireerd door de verhalen van ‘de Dagboekers’

De Mens Zien is een luisterdocumentaire geïnspireerd door de verhalen van ‘de Dagboekers’, zoals de deelnemers zichzelf noemen. Bij dezen dragen wij De Mens Zien aan hen op.

Op alfabetische volgorde: Agnes, Arita, Ayla, Ben, Duveke, Harry, Henk, Henk, Hetty, Jan, Lilian, Mart, Mineke, Leo, Luut, Silvy, Theo en Yvonne, bedankt! Zonder jullie hadden we nooit de mens kunnen zien.

Maar we dragen de luisterdocumentaire ook op aan de leden van de Correspondent. Aan jullie hebben we te danken dat we deze productie hebben kunnen maken.

Belangrijk: beluister De Mens Zien met koptelefoon

Voordat je gaat luisteren nog even dit: de luisterdocumentaire is gemaakt om met koptelefoon te beluisteren. Zonder zijn sommige geluiden niet hoorbaar. Je headset of oordopjes inpluggen is dus een must als je niks wilt missen.

De productie van de luisterdocumentaire is gefinancierd door Stichting Democratie en Media. De Dementiedagboeken wordt gesteund door twee ouderenfondsen, Sluyterman van Loo en het RCOAK.

Meer lezen – en leren – over dementie:

Dementie - Lift mee met dé kenners van het Grote Vergeten Nooit eerder in de geschiedenis waren er zoveel mensen met dementie als nu. Wereldwijd zo’n 50 miljoen. In Nederland gaat het om één op de tien 65-plussers en twee op de vijf negentigplussers. Toch weten veel mensen weinig over dementie. Lees daarom hier het thema Dementie Deze arts ontdekte hoe het leven met zware dementie draaglijk kan worden We kunnen het leven van mensen met dementie draaglijker maken als we beter begrijpen waardoor hun gedrag wordt veroorzaakt. Dementiedeskundige Anneke van der Plaats verdiepte zich in het brein en komt met onverwachte oplossingen. Lees het verhaal van Heiba hier terug Maak kennis met Duveke, Henk en Leo. Zij gaan jullie vertellen hoe het is om met dementie te leven De eerste tien mensen met dementie houden momenteel voor De Correspondent een spraakdagboek bij over wat ze meemaken. Hun verhalen zijn soms vrolijk, soms ontroerend en vaak ook intrigerend. Vandaag stel ik Duveke, Henk en Leo aan jullie voor. Luister mee! Lees het verhaal van Heiba hier terug