Dementie is een taboe. Daarom presenteren wij de podcast De Mens Zien

Steeds meer mensen krijgen dementie, toch is het taboe. Hóe moeten we daar als samenleving mee omgaan? Met De Mens Zien, onze luisterdocumentaire, geven we antwoord op deze vraag. Beluisteren met koptelefoon is een must!

Dementie lijkt een ongezellig onderwerp. Het is voor veel mensen beangstigend of verdrietig, wellicht allebei. Liever denk je er niet over na en praat je er niet over.

Terwijl één op de vijf mensen dementie krijgt. Reden om dit onderwerp juist níet uit de weg te gaan.

Dementie is alleen al een fascinerend fenomeen omdat het ons veel vertelt over hoe vernuftig het brein in elkaar zit. Daarnaast is het een belangrijk onderdeel in het persoonlijk leven van steeds meer mensen.

Vandaag presenteren de eerste luisterdocumentaire van De Correspondent. Wij, radiomaker Romanee Rodriguez en correspondent Oud Worden Heiba Targhi Bakkali, hebben hier samen met stagiair Yelena Schmitz aan gewerkt.

Een verhaal van mensen met dementie zelf

Een jaar lang deed Heiba onderzoek naar hoe het is om te leven met dementie. Dit deed ze door ruim tien mensen met dementie (in wisselende samenstelling) te volgen. Deze mensen houden een spraakdagboek bij voor het project van de Correspondent en Dementieweb.

De Mens Zien is een luisterdocumentaire geïnspireerd door de verhalen van ‘de Dagboekers’

De Mens Zien is een luisterdocumentaire geïnspireerd door de verhalen van ‘de Dagboekers’, zoals de deelnemers zichzelf noemen. Bij dezen dragen wij De Mens Zien aan hen op.

Op alfabetische volgorde: Agnes, Arita, Ayla, Ben, Duveke, Harry, Henk, Henk, Hetty, Jan, Lilian, Mart, Mineke, Leo, Luut, Silvy, Theo en Yvonne, bedankt! Zonder jullie hadden we nooit de mens kunnen zien.

Maar we dragen de luisterdocumentaire ook op aan de leden van de Correspondent. Aan jullie hebben we te danken dat we deze productie hebben kunnen maken.

Belangrijk: beluister De Mens Zien met koptelefoon

Voordat je gaat luisteren nog even dit: de luisterdocumentaire is gemaakt om met koptelefoon te beluisteren. Zonder zijn sommige geluiden niet hoorbaar. Je headset of oordopjes inpluggen is dus een must als je niks wilt missen.

De productie van de luisterdocumentaire is gefinancierd door Stichting Democratie en Media. De Dementiedagboeken wordt gesteund door twee ouderenfondsen, Sluyterman van Loo en het RCOAK.

Meer lezen – en leren – over dementie: