50
Facebook
Twitter
LinkedIn
Whatsapp
E-mail
De jonge denker Tomas Serrien probeert in zijn boek Klank het geheim van de muziek te ontrafelen. Dat mondt uit in een pleidooi voor de waarden van het ongrijpbare en het mysterieuze.

Podcast: Deze filosoof probeerde iets onmogelijks. Uitleggen hoe muziek werkt


De Correspondent
Lex Bohlmeijer - in gesprek met Tomas Serrien
SoundCloud

Interview

Muziek. Een uitlaatklep voor velen, maar een raadsel in haar werking. Filosoof Tomas Serrien (1992) deed er onderzoek naar en overwoog nog even om een leeg boek te publiceren.

Want in feite is het een hopeloze onderneming om iets te willen zéggen over muziek en klank. Omdat het wezenlijk anders is dan de taal van het woord.

Muziek bestaat in de persoonlijke beleving

Toch doet hij in zijn boek een poging de muzikale ervaring te begrijpen. Omdat het van belang is om aan te kunnen geven wat de waarde ervan is voor de samenleving.

Een van zijn bronnen is De crisis van de Europese wetenschappen van Edmund Husserl. De geschiedenis van het denken is gekenmerkt door een neiging tot objectivering, schrijft die. Terwijl betekenis ontstaat in de subjectieve beleving van de mens.

En juist daarom is de muziek zo waardevol voor de mens, schrijft Serrien. Want muziek bestaat in de persoonlijke beleving.

Daarom maakten we een podcast mét fragmenten, zoals Serrien in zijn boek playlists bijlevert. Een podcast over de magie van muziek.

Lees ook:

Nieuwe muziek ontdekken? Hier heb je 234 muziekgenres Acht jaar kostte het om Musicmap te maken. Het resultaat: een indrukwekkende site die laat zien dat muziekgenres uniek én verbonden zijn. Lees de aanbeveling hier terug Zeventien vrouwelijke artiesten die ik blijf luisteren in het nieuwe jaar Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd op festivals en radio. Daarom: zeventien liedjes van vrouwelijke artiesten die 2017 een goed muziekjaar maakten. Lees de aanbeveling hier terug

Benieuwd naar de rest van het artikel?

Dan kun je gewoon verder lezen. Wij geloven niet in betaalmuren, omdat we het belangrijk vinden dat onze journalistiek zoveel mogelijk mensen bereikt. Wil jij toegang tot alle verhalen? Word dan lid!

Ik word lid Eerst verder lezen

In gesprek:
Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken Geverifieerd door de redactie
Wat zijn jullie ervaringen? In welke vorm is muziek een vorm van levenskunst?