Podcast: Deze filosoof probeerde iets onmogelijks. Uitleggen hoe muziek werkt

Lex Bohlmeijer
Correspondent Goede gesprekken
Foto: Marijn Smulders (voor De Correspondent)

De jonge denker Tomas Serrien probeert in zijn boek Klank het geheim van de muziek te ontrafelen. Dat mondt uit in een pleidooi voor de waarden van het ongrijpbare en het mysterieuze.

Muziek. Een uitlaatklep voor velen, maar een raadsel in haar werking. Filosoof Tomas Serrien (1992) deed er onderzoek naar en overwoog nog even om een leeg boek te publiceren.

Want in feite is het een hopeloze onderneming om iets te willen zéggen over muziek en klank. Omdat het wezenlijk anders is dan de taal van het woord.

Muziek bestaat in de persoonlijke beleving

Toch doet hij in zijn boek een poging de muzikale ervaring te begrijpen. Omdat het van belang is om aan te kunnen geven wat de waarde ervan is voor de samenleving.

Een van zijn bronnen is De crisis van de Europese wetenschappen van Edmund Husserl. De geschiedenis van het denken is gekenmerkt door een neiging tot objectivering, schrijft die. Terwijl betekenis ontstaat in de subjectieve beleving van de mens.

En juist daarom is de muziek zo waardevol voor de mens, schrijft Serrien. Want muziek bestaat in de persoonlijke beleving.

Daarom maakten we een podcast mét fragmenten, zoals Serrien in zijn boek playlists bijlevert. Een podcast over de magie van muziek.

Lees ook: