In het kort: wat we weten over Nederlandse scheepsbouwers en Noord-Koreaanse dwangarbeiders
Sinds zeker het begin van 2011 tot het eind van 2017 werkten tientallen Noord-Koreaanse dwangarbeiders op een Poolse werf. In die periode lieten elf Nederlandse bedrijven schepen of onderdelen daarvan bouwen op de werf. Het contante geld dat het werk opleverde, ging naar het regime van Kim Jong-un.
Nederlandse schepen werden gebouwd op een werf met Noord-Koreaanse dwangarbeiders. De Nederlandse scheepsbouwers Damen Maaskant Shipyards Stellendam, Boskalis, Shipkits, Hartman Marine Group, Wagenborg en Acta Marine lieten zeker 33 schepen maken op een werf waar Noord-Koreaanse dwangarbeiders werkzaam zijn.
Het gaat om de werf van Partner Stocznia in de Poolse stad Police, waar sinds het begin van 2011 tot het eind van 2017 tientallen Noord-Koreanen middels mensenhandel tewerk zijn gesteld.
Dit blijkt uit een reconstructie van De Correspondent in samenwerking met de Why Foundation en LeidenAsiaCenter. De door Why geschoten undercoverbeelden resulteren in de op 7 februari om 22.55 uur door EO/IKONdocs uitgezonden documentaire Dollar Heroes, het onderzoek van LeidenAsiaCenter is 6 februari gepubliceerd.
Noord-Koreanen werden in eerdere jaren ingezet op de Poolse werven Crist en Nauta in de havenstad Gdynia, waar Nederlandse scheepsbouwers onderdelen en schepen lieten vervaardigen.
De Noord-Koreanen die op de Partnerwerf werkzaam waren, kregen niet of nauwelijks betaald voor hun werk. Ze maakten dagen van twaalf uur of langer en kregen weinig verlof. ‘Als je hen vraagt om te werken, is het altijd: geen probleem. In de zon, ’s nachts, altijd,’ aldus de Poolse directeur van een onderaannemer van Partner Stocznia.
Als je hen vraagt om te werken, is het altijd: geen probleem. In de zon, ’s nachts, altijd
De Noord-Koreanen werden door het regime gerekruteerd met de belofte dat ze hoge lonen en een hogere status zouden krijgen. Eenmaal gestationeerd in Polen werden ze lange dagen tewerkgesteld, zonder de beloofde rechten, vrijheden en status. Hoogleraar Aziëstudies Remco Breuker noemt Noord-Korea ‘het grootste illegale uitzendbureau ter wereld.’
Boskalis bevestigt dat ‘vier identieke scheepsrompen’ zijn afgenomen van de Partner-werf, die in Nederland verder zijn afgebouwd tot volwaardige schepen. Dat er Noord-Koreaanse dwangarbeiders werkten was ‘ons totaal onbekend,’ aldus een woordvoerder.
Damen Maaskant laat weten ‘dat het legaal was voor Polen om Noord-Koreaanse arbeiders te gebruiken. Dan kunnen wij daar wel wat van vinden, maar het bedrijf volgde de wet.’ Gewezen op de werkomstandigheden van de Noord-Koreanen zegt de woordvoerder: ‘Als er erbarmelijke omstandigheden plaatsvinden, distantiëren wij ons daarvan.’