Tijdens het verzamelen van de jaarcijfers van onze boekenuitgeverij ontdekte ik dat we op het punt stonden een mijlpaal te bereiken.

Die is vandaag bereikt: we verkochten ons honderdduizendste boek!

Dat was ons zonder het vertrouwen van jullie nooit gelukt. Daarom namens de hele redactie: honderdduizendmaal dank.

Zulke verkoopcijfers leren dat De Correspondent met boeken uitgeven een goede weg is ingeslagen. Niet in de laatste plaats omdat we met de opbrengsten nieuwe journalistiek mogelijk kunnen maken. Daarom breiden we de uitgeverij uit. Met een adjunct-uitgever, en met nog veel meer nieuwe boeken die we gaan maken.

Hoe het begon

Leden van het eerste uur herinneren het zich misschien nog wel: in augustus 2014 kondigden we onze Correspondent Rutger Bregman wilde zijn artikelen verder uitwerken in een boek en we wilden dat graag zelf uitgeven.

Waarom we daarvoor kozen? De journalistieke zoektocht van onze correspondenten begint natuurlijk op het platform. Van jullie, leden, tot de redactie: iedereen kan het journalistieke proces hier volgen en er onderdeel van uitmaken. Maar soms is voor een onderwerp meer tijd, ruimte en rust nodig om het zo goed mogelijk over te brengen. Een boek biedt die ruimte.

Het maakproces levert niet alleen journalistiek op die rijk, diepgaand en gelaagd is, maar het biedt ons nog een vertelvorm (naast de artikelen, podcasts en video’s) om een onderwerp van alle kanten te belichten.

De inrichting van de uitgeverij

We wilden boeken uitgeven op een manier die bij De Correspondent past: geschreven door onze correspondenten, met hulp van onze redactie, vormgegeven door onze beeldredactie.

En we wilden ze zo toegankelijk mogelijk maken. Zo hebben we besloten om onze e-books en houden we de prijs van onze boeken zo laag mogelijk.

Belangrijker: we doen ons best om te zorgen dat onze boeken bij een boekwinkel bij jou in de buurt liggen. Zowel in de Bruna als in de lokale onafhankelijke boekhandel. Daarom maakte ik al snel een boekhandeltour door Nederland en Vlaanderen, van Gent tot Leeuwarden en van Zutphen tot Breda, om zo veel mogelijk boekhandelaren te vertellen over onze boeken.

Ook brachten we voor onze leden alle boekwinkels in Nederland en Vlaanderen in kaart. Ben je op zoek naar een boekhandel bij jou in de buurt? Raadpleeg dan onze

En: een postkantoor

Natuurlijk zijn er ook leden die hun boeken liever online bestellen. Daarom hebben we ook

Want als je in onze webshop een boek bestelt, houden we daar veel meer aan over dan als je datzelfde boek bij bol.com bestelt. Dat geld kunnen we dan – na aftrek van en btw – weer in onze journalistiek steken.

We pakken de boeken vervolgens eigenhandig in, in onze speciaal daarvoor ontworpen boekverpakking. Iedere dag draait iemand postdienst: voor veel collega’s een geliefde afwisseling van het beeldscherm.

Bij ieder nieuw boek organiseren we ook een inpakfestijn, waar schrijvers, programmeurs en vormgevers meehelpen om samen alvast een voorraad ingepakte boeken aan te leggen zodat we ze snel kunnen versturen.

Het inpakfestijn van Je hebt wél iets te verbergen. Foto’s: Lisa Klaverstijn (voor De Correspondent)

Waarom we de uitgeverij willen uitbreiden

Onze boeken blijken nu, ruim drie jaar later, ook dé vorm om voorbij de waan van de dag te gaan: ze hebben namelijk bijna niet aan relevantie ingeboet.

Een goed voorbeeld hiervan is Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Ruim anderhalf jaar na verschijnen is het thema privacy, met het referendum over op komst, relevanter dan ooit.

Opvallend: het papieren boek is met een aandeel van 85 procent van de verkoop favoriet ten opzichte van de e-bookeditie.

Het aantal titels is nog op één hand te tellen: vijf boeken. Afgelopen jaar verschenen er in Nederland al 27.270 nieuwe boeken. We zijn dus een zeer bescheiden speler, maar wel een die het komende jaar hoopt te groeien. Zodat meer onderwerpen verder uitgediept kunnen worden en door jullie in boekvorm gelezen kunnen worden. In Nederland, België

We krijgen er een adjunct-uitgever bij!

Daarom begint Andreas Jonkers, tot gisteren eindredacteur bij De Correspondent, deze maand als adjunct-uitgever. Zo kan het aantal boeken dat we per jaar uitgeven verdubbelen, zonder dat het ten koste gaat van onze aandacht.

Samen hopen we in de toekomst vele boeken aan jullie te presenteren. Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u, verschijnt 20 februari.

Daarin brengt onze correspondent Sander Heijne jarenlang journalistiek onderzoek naar marktwerking samen. Na het lezen ervan weet je waardoor je dokter te druk is, de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, je post om de haverklap zoek is en één sneeuwbui het hele spoornet platlegt. Een boek dat iedere Nederlander aangaat.

Ook is net de heruitgave van Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis binnengekomen op de redactie. Het postkantoor draait op volle toeren om de gereserveerde boeken op tijd bij jullie te krijgen.

Tot zover! Nogmaals dank - dan ga ik nu weer boeken inpakken!

Meer over onze boeken:

Je hebt wél iets te verbergen In Je hebt wél iets te verbergen: over het levensbelang van privacy laten onderzoeksjournalisten Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Deze heruitgave is alles wat je nodig hebt ter voorbereiding op het sleepwetreferendum. Lees hier alles over het boek Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!