Als topsport steeds meer trekken krijgt van een loterij
Zondag en maandag worden op de Olympische Spelen de 500 meter schaatsen verreden. Vier jaar voorbereiding mondt dan uit in één rit van 35 (mannen) en 38 (vrouwen) seconden.
Probeer je de spanning voor te stellen. Eén misslag, één griepje, een starter die raar doet, alles kan het verschil betekenen op deze discipline, waar het vaak op enkele honderdsten aankomt.
De essentie van de Spelen, kun je zeggen. Het gaat om pieken op het juiste moment, omgaan met druk, dat werk. Maar hoe bevredigend zijn uitkomsten in belangrijke wedstrijden, als ze zo sterk afhankelijk zijn van toeval?
Journalist Jaap Meijers schreef er een fraai verhaal over. Steeds vaker, zo stelt hij, zullen sportwedstrijden worden beslist op basis van factoren die weinig met kwaliteit te maken hebben, en meer met toeval en geluk.
Bij de 500 meter schaatsen is dat in extreme mate het geval. Schaatsers hebben voorkeuren voor het rijden van een laatste binnenbocht of buitenbocht. En of je een binnen- of een buitenbocht moet rijden, wordt letterlijk bepaald door het lot.
Op een discipline waar de niveauverschillen zo gering zijn, kan dat een zware invloed op de uitkomsten hebben. Is dat wat we willen met sport?
Werk in uitvoering
Volgende week lever ik bij de eindredactie twee verhalen in over het geboortemaandeffect.
Ook kom ik deze maand nog met een verhaal over groupthink, brainstormen, en de bestrijding van groupthink. Alle mensen die me mailden met tips, dank!
Verder heb ik twee korte gesprekken gehad met voetballers over de kneepjes van hun vak. Het is niet verstandig om de verwachtingen op te voeren, dus dat doe ik dan maar ook niet, maar er is alle aanleiding om de verwachtingen op te voeren.
Oh wacht.
Binnenkort meer.
Volgende week ga ik naar een conferentie over economie en voetbal aan de Erasmus Universiteit. Deze week was ik op het Erasmus University College - alwaar ik deze zag.
Leestips
- De vreugde van sporters die goud winnen is prachtig. Maar misschien zie je wel beter hoeveel sporter doen en laten voor hun sport, en erom geven, als ze verliezen. De beelden van Annouk van der Weijden die net geen medaille wint op de 5 kilometer, zal ik niet snel vergeten.
- Alles is al weleens gezegd over Leo Messi, en veel dingen over hem zijn al heel vaak gezegd. (Wist je dat Messi heel goed was?) Maar Statsbombs stuk over dribbels en Messi’s resultaten daarin, zijn boeiend.
- Schalke-directeur Christian Heidel gaf een interview aan een regionale krant, waarin hij het had over Domenico Tedesco, Pep Guardiola, Thomas Tuchel en de jeugdopleiding van Bayern München. Altijd boeiend om van dit soort mensen te horen waar ze op letten.
- Alex Hutchinson heeft een boek geschreven waar ik al een tijdje naar uitkeek: Endure. Outside had een boeiende voorpublicatie.
- De basketballers van de Philadelphia 76’ers maken een goed seizoen door - ze lijken de playoffs te halen. En dat ondanks uitvallen van Markelle Fultz, een van de grootste basketbaltalenten van het land. Met veel bombarie haalden de ‘Sixers’ Fultz deze zomer binnen, maar tot nu toe speelde hij slechts vier wedstrijden. Hij kan letterlijk niet meer schieten. Een beetje alsof, zeg, Frenkie de Jong geen bal meer kan passen. De Philly Voice probeert het mysterie te duiden.
- The Ringer analyseerde het samenspel tussen Sixers-spelers Joel Embiid en Ben Simmons, in een adembenemend snelle en grappige video.
- Östersunds is een club die veel dingen anders aanpakt dan andere clubs. Coach Graham Potter schreef erover op The Coaches’ Voice.
- Het Eindhovens Dagblad zocht uit wat er is gebeurd met de drie hoofdpersonen van dat beroemde filmpje over die gladde weg (‘Bel de wouten!’). Dat stemt treurig.
- Hoe wonnen de Philadelpia Eagles de Super Bowl - de finale van het American Football-seizoen? Football is zo complex, dat je vaak pas na dagen weet hoe bepaalde aanvallen in elkaar staken. De New York Times heeft het op een rijtje.
- Olympiakos Piraeus werd de afgelopen 21 jaar 19 keer kampioen van Griekenland. Rory Smith schreef een goed stuk over hoe voetbal door de Champions’ League saai wordt.
- Kjeld Nuis werd dinsdag Olympisch kampioen op de 1.500 meter en gaf een heerlijk interview.