Ik sprak in de Tweede Kamer bij een hoorzitting over schulden

Eerder was er al een Kamerdebat over ons Schuldvrij!-manifest, gisteren was ik namens Schuldvrij! uitgenodigd voor een hoorzitting over schulden.

Ik zat dus in het tweede panel met ‘ervarings- en praktijkdeskundigen.’ Ik was de enige die niet in deze categorie viel. (Goddank... als je hun verhalen hoorde.) Maar het was wel het leukste panel om in te zitten: allemaal lieve, zenuwachtige mensen die nog niet in platgeslagen jargon praatten.

Want: wat kunnen mensen het ingewikkeld maken. Neem panel-3-lid Dirk Klok van incassobureau Intrum Justitia/Lindorff. Een man die sprak als een executoriale titel. Zijn optreden leek ook in de zaal niet zo goed te vallen.

Zeker niet toen Kamerlid Jasper van Dijk (SP) hem confronteerde met een factuurtje van zijn eigen incassobureau. Hoofdsom: 11.602 euro. Daar komt bovenop: incassokosten 2.540,45 euro, registratiekosten 25 euro, rente 5.333,82 euro. Dat maakt 19.501 euro.

Tja, incassokosten van 20 procent? Dat mag dus niet.

Klok: ‘Wij hebben ons aan de wet te houden. Is dat in dit specifieke geval niet gebeurd, dan zal ik dat in dit specifieke geval bekijken.’

Een halfuur na de hoorzitting werd bekend dat Intrum Justitia op zijn donder kreeg van de Autoriteit Consument en Markt. Het bedrijf had ongeoorloofde druk op debiteuren gezet.

Het toont maar weer aan: handhaving op incassobureaus (zelfs op chique bureaus als Intrum) moet er snel komen.

Hoe het ook zij: deze hoorzitting was opnieuw hoopvol. Er lijkt binnen de schuldensector vrij brede consensus te zijn over waar het zo ongeveer heen moet. Voorstellen van Schuldvrij! werden veelvuldig genoemd. Zelfs het CJIB had het nu over ‘het Zweedse model.’

De vraag is nu natuurlijk: wat gaat het kabinet voorstellen? En durven de coalitiepartijen de staatssecretaris (VVD’er Tamara van Ark, Sociale Zaken) scherp te houden als de maatregelen onvoldoende ver gaan?

Ik heb de indruk van wel, maar we zullen zien.

YouTube
Lees hier ons manifest Schuldvrij! terug! Lees hier het nieuws over de boete die de ACM incassobureaus oplegde.
Correspondent Economie