Fijn nieuws: de Oezbeekse journalist Ali Feruz is vrij en verlaat Rusland

Een kleine, fijne update over een collegajournalist, over wiens lot ik hier aan de bel trok in de zomer van 2017.

Na een verblijf van een half jaar in een Russisch deportatiecentrum is Ali Feruz* vandaag op het vliegtuig naar Duitsland gestapt.

Feruz schreef over arbeidsmigratie en homoseksualiteit voor de Russische krant Novaja Gazeta. Eerder was hij zijn geboorteland Oezbekistan ontvlucht. Hij verklaarde dat hij daar onder druk is gezet door de veiligheidsdiensten. Oezbekistan is een onveilig land voor mensen die openlijk homo zijn en kritisch op het regime, zoals hij.

In maart vorig jaar werd hij onverwachts voor de ingang van zijn flat in Moskou gearresteerd.

De Russische staat begon daarna twee rechtszaken tegen Feruz: één met de aanklacht dat hij ‘illegaal’ verbleef in Rusland, de tweede op beschuldiging van illegale werkzaamheden, voor Novaja Gazeta. De krant werd beboet als werkgever.

Feruz heeft geprobeerd politiek asiel aan te vragen in Rusland, maar dat werd afgewezen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelde daarna dat hij niet naar Oezbekistan mocht worden uitgezet. Het afgelopen half jaar verbleef Feruz in een deportatiecentrum voor ongewenste buitenlanders bij Moskou.

Deze maand oordeelden Russiche rechters in beide zaken dat Feruz naar een ‘derde land’ mocht vertrekken. Ik riep eerder op een petitie voor hem te tekenen, wat velen van jullie deden. Daarvoor nogmaals hartelijk dank. Hopelijk kan Feruz een nieuw leven opbouwen bij aankomst in Duitsland.

*Ali Feruz is een zelfgekozen naam: officieel heet hij Choedoberdi Noermatov

Mijn oproep van destijds: Steun deze journalist en lhbt-activist, want hij is in gevaar #Pride Foto: vrienden nemen afscheid van Ali Feruz, vanochtend op vliegveld Sjeremetjevo in Moskou
Correspondent Mobiliteit & Straatleven
Thalia Verkade