Beste,

Is Ronald Koeman een goede voetbaltrainer? Wat kenschetst hem als trainer?

Als jij het weet, of vermoedens hebt, dan hoor ik graag waarom je denkt dat hij goed is. Ik heb zelf geen idee, zoals ik van de meeste trainers geen idee heb.

De meesten zeggen in interviews te weinig om er iets uit op te kunnen maken, en ik kijk te weinig voetbal om op die manier conclusies te trekken over hun ideeën.

Althans, ik kijk wel veel voetbal, maar als je iets over een trainer wilt kunnen zeggen, moet je heel veel voetbal van die ene trainer kijken. En van Ronald Koeman heb ik weinig gekeken.

Ik neem aan dat enkele slimme koppen bij de KNVB dat wel hebben gedaan, en hem kritisch hebben bevraagd voordat hij werd aangenomen als bondscoach. (Hoe zou zo’n sollicitatieprocedure gaan?) Maar in het openbaar is er over Koemans voetbalopvattingen te lezen.

Hoe dan ook, ik vind dat van de bondscoach verlangd mag worden dat hij openheid van zaken kan geven over zijn gedachten over voetbal. Hij is immers niet de coach van een private onderneming, maar van een hele voetbalcultuur.

En toevallig kan de Nederlandse voetbalcultuur wel wat inspiratie gebruiken. Maar bij de persconferentie waarop hij twee weken geleden werd gepresenteerd, was daarvan niets te zien. Het was in alles je standaard voetbalmannenpraatje. Stoere gezichten, korte antwoorden, en een persvak dat nauwelijks doorvraagt.

Soms vraag ik me af of we eigenlijk wel beter willen worden in voetballen. Zoiets bedoelde ik met de die ik afgelopen weekend schreef.

De Deense aanval op het geboortemaandeffect

Wie wel beter willen worden in voetballen: de Denen. De Deense voetbalbond is een initiatief gestart dat het geboortemaandeffect tegen moet gaan - Dat effect houdt kortgezegd in dat kinderen uit vroege maanden (januari) meer kansen hebben op sportsucces dan kinderen uit latere maanden (december).

Dat komt omdat kinderen in jaargangen zijn ingedeeld, waardoor de oudere januarikinderen meer talent lijken te hebben dan de jongere kinderen. Dat is niet echt zo - ze zijn alleen maar ouder - maar trainers en leraren kunnen dat verschil niet helemaal maken. (Logisch, want het is moeilijk.)

Het bestrijden van het geboortemaandeffect is overigens niet het doel op zich van de Deense bond. Het doel is betere talentherkenning - het geboortemaandeffect is slechts een indicator dat er iets fout gaat in de talentherkenning. Want natuurlijk zijn kinderen die zijn geboren in januari of februari niet getalenteerder dan kinderen uit november of december.

Leestips

  1. De - dé conferentie over sport en data-analyse - is as we speak gaande. Er worden gesprekken gevoerd, debatten gehouden, en papers gepresenteerd - zoals over dode spelmomenten.
  2. Garry Gelade over data-analyse en hoe je die kunt gebruiken in het voetbal.
  3. Dit verhaal over Henry Worsleys fatale poging de Zuidpool te bewandelen is Wat drijft dit soort mensen?
  4. In de bijdragensectie van het van Jaap Meijers over de rol van toeval in de topsport woedde een leuke discussie. Er kwamen enkele prima stukken langs. Waaronder Blijkbaar is dat geen geluksspel, maar kun je daarin daadwerkelijk goed zijn.
  5. van Vox over de rol van vaardigheid en geluk in diverse sporten is fantastisch.
Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief