Beste luisteraars! We zijn een tijdje weggeweest, dus het is hoog tijd om te beginnen aan seizoen drie van DeRudi & Freddie Show! Vanaf nu zijn we van plan ons weer aan het tweewekelijkse ritme te houden.

In de tussentijd hebben we natuurlijk niet stilgezeten. Ik (Jesse) heb vorige week om precies te zijn drie boeken uitgelezen, die eigenlijk allemaal gingen over het placebo-effect. Dit is echt een fascinerend onderwerp.

Wat is een placebo? Simpel: dat is een middel waarvan we weten dat het geen enkele werkzame component bevat (denk: een suikerpil). Toch blijkt het placebo bij sommige aandoeningen een enorme heilzame werking te hebben. En daar hebben we het in deze podcast over.

Zomaar wat onderwerpen die voorbijkomen:

  • Twintig jaar aan onderzoek naar antidepressiva laten zien: het is grotendeels het placebo-effect (en misschien wel helemaal).
  • Waarom werkt het placebo?
  • De chirurgische ingreep is met stip het meest effectieve placebo.
  • Psychotherapie kan ook een effectief placebo zijn.
  • Uiteindelijk is de therapeut belangrijker dan de therapie.

Dit zijn de boeken die we in deze podcast bespreken:

  • Irving Kirsch - The Emperor’s New Drugs: Exploding the Antidepressant Myth (2009)
  • Bruce Wampold en Zac Imel - The Great Psychotherapy Debate, tweede editie (2015)
  • Johann Hari - Lost Connections: Uncovering the Real Causes of Depressionand the Unexpected Solutions (2018)
  • Ian Harris - Surgery, The Ultimate Placebo: A Surgeon Cuts through the Evidence (2016)

De Rudi & Freddie Show terugluisteren:

Podcast: Waarom het niet alleen tijd is voor het basisinkomen, maar ook voor de basisbaan Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show - gewoon weer met Jesse Frederik. We hebben het over zijn Den Uyl-lezing en een van zijn belangrijkste voorstellen: de basisbaan. Lees het verhaal van Rutger hier terug Podcast: Wat moeten we met al die cijfers in het nieuws? Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Sanne Blauw. We spreken over het boek waar ze nu aan schrijft - en dan vooral over hoe het is: een boek schrijven. Lees het verhaal van Rutger hier terug Podcast: Het gevaar van doemdenken en de risico’s van gemakzuchtig optimisme Een nieuwe aflevering van de Rudi & Freddie Show, dit keer met collega Jelmer Mommers. Het onderwerp is een tikje breed: de toekomst van de mensheid op planeet aarde. Mogen we optimistisch zijn, of is alles al verloren? Lees het verhaal van Rutger hier terug