Beste,

Afgelopen vrijdag speelde het Nederlands elftal tegen Engeland, een wedstrijd die ik de dagen erna twee keer terug heb gekeken, voor een verhaal dat in de maak is.

En ook de derde keer maakten niet de spelers, maar een van de mascottes, Puck Schapendonk (6), de meeste indruk. Zij stond niet zoals de meeste mascottes stijf van de zenuwen haar best te doen om vooral niet in tranen uit te barsten.

Integendeel. Puck exact wat ze van plan was, vertelde ze na afloop ‘Mijn juf Sharon en meester Jan zeiden ‘steek je wel je tong naar ons uit als je op tv bent’, dus dacht ik; ik doe het gewoon.’

Pieken op het juiste moment.
Pieken op het juiste moment.

Hoe je beter vergadert, een musical maakt, en basketballers selecteert

De afgelopen tijd raakte ik geïnteresseerd in het fenomeen groupthink; de gevaren van brainstormen; en de redenen waarom veel (slimme) mensen in vergaderingen tot slechte conclusies komen. Daar zal ik de komende tijd meer over schrijven, want het heeft ook alles met sport te maken.

Dinsdag verschijnt een eerste verhaal van mij over dit fenomeen. Daryl Morey, manager van basketbalclub Houston Rockets, doet er namelijk alles aan om groupthink te vermijden om zijn scouts de beste spelers te laten selecteren.

Op die manier selecteerde hij ook de componisten voor zijn musical die hij produceert - want daar houdt Morey zich ook nog mee bezig. Uit deze selectiemethode rolde als winnaar de Nederlandse muzikante Merel van Dijk.

Merel van Dijk en Daryl Morey bij een wedstrijd van de Rockets (Foto: Tony Barilla).
Merel van Dijk en Daryl Morey bij een wedstrijd van de Rockets (Foto: Tony Barilla).

Wie alvast meer wil weten over Morey,

Boeken (op komst)

Het WK komt eraan, en dus ook veel voetbalboeken. Ik kijk erg uit naar het boek van Pieter Zwart van VI, dat over enkele maanden verschijnt. Over twee weken komt Matchplan van de Duitse journalist Christoph Biermann uit. Nu al te koop is het boek van tactiek-analist Tobias Escher,

Biermanns nieuwe boek.
Biermanns nieuwe boek.

Als ik eraan toekom, bespreek ik ze, maar het zijn drukke weken. Zo zijn er meer goede boeken verschenen de afgelopen maanden (of langer geleden), waar ik door tijdgebrek niet over schreef.

De geweldige bijvoorbeeld, een schitterend naslagwerk, samengesteld door onder meer sporthistoricus Jurryt van de Vooren. In van Michiel van Nieuwstadt heb ik ook zitten lezen, eveneens met plezier. van Ger Post: ook een prima sportboek. van Ben Lyttleton: dito. De biografie van Jürgen Klopp door Raphael Honigstein - - is ook al de moeite.

Lees-, kijk- en luistertips

 1. Diezelfde Jürgen Klopp gaf een interview voor de site van zijn club Liverpool de voordelen van het maken van fouten in de luwte, en het besef dat je als speler nauwelijks weet wat er bij het vak trainer komt kijken Steven Gerrard zat er ook bij, maar dat was eigenlijk nogal overbodig.
 2. Deze week vorig jaar werd de buste van Cristiano Ronaldo onthuld op Madeira. The Bleacher Report de beeldhouwer een tweede kans.
 3. Chris Anderson, politicoloog en voetbaldata-analist, aan Tifo Football.
 4. Recent was ik op bezoek bij de hockeybond. Daar spraken we al over het plan van de bond om spelers voor vertegenwoordigende elftallen pas op latere leeftijd te selecteren. Deze week maakte de bond het
 5. Weinig spelers die dit seizoen in zo’n vorm verkeren als Mohamed Salah van Liverpool. Het lijkt dan ook alsof AS Roma, Salah’s vorige club, hem wel erg goedkoop verkocht afgelopen zomer. De technisch directeur van Roma waarom. Of het allemaal klopt weet ik niet, maar het belangrijke punt is dat transfers vaak veel complexer zijn dan gedacht.
 6. Als je op een of andere manier de paywall kunt omzeilen: de Wall Street Journal en The Athletic hadden deze week verhalen over Sig Mejdal, de data-analist die bij regerend Amerikaans honkbalkampioen Houston Astros coach is geworden. Een laptoptrainer in het honkbal, dus. Als je de paywall niet kunt omzeilen: een jaar geleden had de lokale Houston Chronicle al.
 7. Neal Petersen van FC Afkicken had met voetballer Hedwiges Maduro - behalve speler van het spel ook denker over het spel.
 8. Jeugdtrainer Willem Weijs een stuk over intensiteit en hoe je dit traint in het voetbal.
 9. Econoom Tyler Cowen ex-tennisser Martina Navratilova.
 10. Malcolm Gladwell en Alex Hutchinson het genot van pijn bij het sporten.
 11. Data-analist Marek Kwiatkowski gaf in februari over, nou ja, data-analyse in het voetbal.
 12. David Winner de links tussen Brexit en het Engelse voetbal.

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief