Beste luisteraars! Vorige week zat ik (Rutger) met mijn zeer gewaardeerde collega Jelmer Mommers tegenover misschien wel de belangrijkste klimaatadvocaat van Nederland. Roger Cox schreef in 2015 geschiedenis met zijn overwinning in een klimaatzaak, aangespannen door actieorganisatie Urgenda. De rechter oordeelde toen dat de Nederlandse staat meer moet doen om de uitstoot van CO2 terug te dringen, om zo gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Maar dat was, blijkt nu, nog maar het begin.

De dag voor de opname van de podcast stuurde Jelmer me een vertrouwelijk document van 9.000 woorden, waarin Cox en Milieudefensie (de organisatie die hem in de arm heeft genomen) Shell deels aansprakelijk stellen voor de opwarming van onze planeet.

Want, wat blijkt: sinds het einde van de negentiende eeuw heeft olie- en gasgigant Shell de uitstoot van bijna 2 procent van alle broeikasgassen wereldwijd veroorzaakt. En uit interne documenten - die Jelmer vorig jaar voor het eerst blijkt dat Shell al sinds 1986 (!) wist van de enorme gevaren van klimaatverandering.

Hoog tijd, kortom, voor een rechtzaak. Woensdag hebben Cox en Milieudefensie het nieuws naar buiten gebracht dat ze zo’n zaak tegen Shell willen beginnen. In deze podcast gaan we dieper in op de achtergronden van de nieuwe zaak. Hoe zullen Cox en Milieudefensie hun standpunt verdedigen? Wat zal Shell daartegen inbrengen? En hoe zit het met dat obscure arrest van de Hoge Raad uit de jaren zestig, waarop Cox zijn zaak heeft gebouwd?