Leuk nieuws: geïnspireerd op de Avant Garde Cup 2.0, die ik vorig jaar november mede organiseerde.

Op 12 mei speelt de kampioen/promovendus van de Jupiler League - nu nog een spannende race tussen N.E.C. en Fortuna Sittard - in het stadion van Excelsior in Rotterdam tegen het elftal van de Suriprofs, profvoetballers van Surinaamse afkomst.

Drie nieuwe spelregels staan centraal in deze ‘Wedstrijd van de Toekomst’: de self-pass, de intrap, en het onbeperkt wisselen van spelers. Verder worden coaches en spelers uitgerust met microfoontjes, mogelijk met cameraatjes, en in de rust zijn er camera’s in de kleedkamer aanwezig. FOX Sports zendt de wedstrijd live uit.

Mijn mede-organisatoren van de Avant Garde Cup 2.0 - Teun Meurs, Bram Meurs en Maarten Smakman - en ik hebben de Jupiler League en de KNVB (die scheidsrechters levert voor de wedstrijd) geadviseerd, op basis van onze ervaring met het onderwerp.

Youtube plaatst cookies bij het bekijken van deze video Bekijk video op Youtube
FC Afkicken maakte destijds een mooie reportage over de Avant Garde Cup 2.0

Het mysterie van het voetbalverbodsbord ontrafeld

Recent trok een voetbalverbodsbord in Eindhoven mijn aandacht. Zijn de borden door de gemeente geplaatst, zijn er meer van, waarom zijn ze neergezet, etc.?

Het voetbalverbodsbord in de Eindhovense wijk Hemelrijken.

Nu heb ik antwoord van de gemeente Eindhoven. De gemeentevoorlichter mailde het volgende: ‘Dit is geen officieel verbodsbord. Het betreft een uitzonderingssituatie. De gemeente heeft deze borden (er zijn er 2 in de straat) op verzoek van bewoners geplaatst, om een opgelopen burenruzie over voetbaloverlast te sussen.’

Wat weer nieuwe vragen opwerpt. Namelijk: hoe lost een bord, nee, hoe lossen twee borden, een ruzie op? (Want je zou zeggen: een goed gesprek moet voldoende zijn.) Staat er een sanctie op nieuwe overtreding van het niet-officiële verbodsbord?

En: wat voor ruzie wordt beslecht door het plaatsen van een, nee, twee niet-officiële voetbalverbodsboden? Anders gezegd: hoe is dat de oplossing?

Wordt vervolgd.

De vele reacties op een stuk over een musical en vergaderen

Mijn recente stuk over de musicalobsessie van basketbalmanager Daryl Morey en zijn manier om de beste componist te scouten, is beter gelezen dan je zou verwachten van een stuk over een musicalminnende nerdy basketbalmanager die een componist zoekt.

Dat verheugde me. Wat me ook verheugde was de levendige discussie onder het stuk, wat me bevestigde in de indruk dat het onderliggende onderwerp - hoe houd je een goede, of in elk geval niet geestdodende vergadering? - zinvol en interessant is.

Ik kwam er nog niet aan toe om alle bijdragen goed te lezen, maar ik neem het allemaal mee in mijn artikel van mei.

Lees-, kijk-, en luistertips

  1. Rory Smith maakt voor The New York Times veel geweldige voetbalverhalen. Weg van de mainstream, weg van wat alle andere grote media doen, maar toch rakend aan de kern van het spel. Dit keer had hij de Jamaicaanse aanvaller van Bayer Leverkusen, die niet wil uitkomen voor zijn land.
  2. Murad Ahmed volgde voor de Financial Times de Amerikaanse eigenaren van Swansea City, waaruit rolde.
  3. Het Noorse voetbalblad Josimar in Qatar met diverse gastarbeiders - of zeg maar slaven - die het landje klaar aan het bouwen zijn voor het WK van 2022.
  4. Mina Kimes voor ESPN over de jonge Sloveense basketballer Luka Dončić, een van de grootste talenten in de sport. In bredere zin gaat het stuk over hoe Amerikaanse basketbalploegen in Europa talent scouten.
  5. Meer basketbal: The New York Times schreef over de Houston Rocket Clint Capela, een speler die eerst niet goed kon schieten, en nu de meeste precieze schutter is in de hele NBA. De Rockets zijn het team van Daryl Morey, de musicalliefhebber over wie ik vorige week schreef. Hij gaf een aan SB Nation dat de moeite is. En dan was er ook nog Misschien wat veel Morey, maar het is een beetje als met Jürgen Klopp in het voetbal, naar wie ik ook regelmatig verwijs: vaak, heel vaak, zegt Morey/Klopp interessante, niet-oppervlakkige dingen over zijn sport.
  6. En verdomd: Klopp gaf dinsdagavond na de stunt tegen Manchester City die de moeite van het terugkijken waard is.
  7. Nog meer basketbal: Ben Falk, voormalige analist van de Philadelphia 76ers, maakte met voormalige coaches van twee NBA-teams (de Milwaukee Bucks en de Philadelphia 76ers) een voorbeschouwing op die wedstrijd, alsof ze die teams nog steeds coachten.
  8. Nog meer New York Times: Rukmini Callimachi is zeg maar ‘correspondent Islamitische Staat’ bij de NYT, en veel van haar stukken vind ik ronduit geweldig, zoals over de manier waarop ISIS een stad als Mosul in Irak runde.