De Jupiler League organiseert een wedstrijd met alternatieve spelregels
Goed nieuws: de Jupiler League gaat in een wedstrijd met spelregels experimenteren, gebaseerd op de Avant Garde Cup 2.0 die ik mede organiseerde. Fortuna Sittard of N.E.C. voetbalt op 12 mei tegen de Suriprofs met onder meer de self-pass en intrap.
Misschien weet je het nog: op 7 november organiseerde De Correspondent een experimentele voetbalwedstrijd met drie nieuwe spelregels, de Avant Garde Cup 2.0.
Samen met Teun Meurs, Bram Meurs en Maarten Smakman van het blog Voetblah en de site Voetbal in de Bollenstreek regelde ik dat FC Lisse en Quick Boys een wedstrijd speelden met de self-pass, de intrap (in plaats van de inworp), en met een alternatieve strafschopregel.
Die avond in Lisse trok tot onze verrassing veel aandacht. Allerlei cameraploegen, radioverslaggevers en schrijvende journalisten waren op de wedstrijd afgekomen. Marco van Basten, spelregelvernieuwer-in-chief van de FIFA, kwam spontaan langs. Na afloop nam hij met NOC*NSF-baas Maurits Hendriks en KNVB-secretaris-generaal Gijs de Jong deel aan een discussie.
Kennelijk, zo concludeerden we, is er een levendige belangstelling voor spelregelvernieuwing.
En nu hebben we nieuws: er komt een nieuwe, grotere wedstrijd met experimentele spelregels.
En nu: de Wedstrijd van de Toekomst
Op 12 mei, om 15:00 uur, vindt in het stadion van Excelsior in Rotterdam de ‘Wedstrijd van de Toekomst’ plaats.
Die middag speelt de aanstaande kampioen/promovendus van de Jupiler League (vermoedelijk N.E.C. of Fortuna Sittard) tegen het elftal van de Suriprofs, de stichting van profvoetballers van Surinaamse afkomst.
De wedstrijd zal worden gespeeld met enkele nieuwe regels:
- Een vrije trap kan worden genomen door simpelweg te beginnen met dribbelen: de self-pass.
- De inworp wordt vervangen door de intrap; een speler mag intrappen of indribbelen. De bedoeling van beide regels is om het spel te versnellen en de aanvallende partij meer voordeel te gunnen.
- Ploegen mogen onbeperkt wisselen.
- De wedstrijd duurt twee keer dertig minuten, en wordt gespeeld met zuivere speeltijd, zoals bekend uit veel andere sporten. Is de bal buiten de lijnen, of ligt de bal stil, dan stopt de klok.
- Eindigt de wedstrijd in een gelijkspel, volgt er geen strafschoppenserie, maar een shoot-out-serie. Een speler begint op 25 meter van het doel met de bal, en heeft 10 seconden tijd om in duel met de keeper te scoren.
Ook zullen er allerhande technische vernieuwingen worden uitgeprobeerd: spelers met microfoontjes, trainers met microfoontjes, en een camera in de kleedkamer tijdens de rust. Verder zullen de beoordelingen van de videoscheidsrechter, die eventuele omstreden beslissingen beoordeelt, voor iedereen in het stadion en thuis voor de tv mee te luisteren zijn.
Wat is er nog meer? FOX Sports zendt de wedstrijd live uit, en databedrijf Opta maakt een data-analyse van de wedstrijd, net zoals bij de Avant Garde Cup 2.0. Het wordt, kortom, een Avant Garde Cup 3.0 - een grotere, professionelere, en live uitgezonden variant van de eerdere experimenten.
Een jaarlijks terugkerend evenement
En het blijft niet bij deze ene keer. De Wedstrijd van de Toekomst wordt een elk jaar terugkerend evenement, zegt Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie, koepelorganisatie van Jupiler League-clubs, en de initiatiefnemer voor de wedstrijd. ‘Wij willen kijken of we het spel aantrekkelijker kunnen maken voor toeschouwers, maar ook om een bijdrage leveren aan de innovatie van het spel.’
De Jupiler League krijgt steun van de KNVB, die de scheidsrechters en videoscheidsrechters levert voor de wedstrijd. De bond begrijpt dat nieuwe spelregels het beste kunnen worden getest op een zo hoog mogelijk niveau.
Je wilt dat voetbal toekomstproof is. Enerzijds dat het eerlijker wordt en anderzijds dat het aantrekkelijker wordt
En omdat een officiële wedstrijd spelen aan de hand van alternatieve regels niet is toegestaan van de IFAB - de spelregelcommissie van het wereldvoetbal - verleent de KNVB zijn steun aan deze officieuze wedstrijd.
Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond, zei al eerder dat het niet vanzelfsprekend is dat voetbal altijd maar populair blijft. En dat het daarom een goed idee is om te onderzoeken hoe het voetbal, met kleine ingrepen, eerlijker en aantrekkelijker kan worden gemaakt.
‘Als bestuurder moet je nadenken over de toekomst’, zegt De Jong. ‘Dus je wilt dat voetbal toekomstproof is. Enerzijds dat het eerlijker wordt, dat je dus vertraging en schwalbes en ander spelbederf tegengaat, en anderzijds dat het aantrekkelijker wordt, om te kijken en te spelen.’
Onze bijdrage aan de wedstrijd
De mede-organisatoren van de wedstrijd in Lisse en ik hebben de organisatie geadviseerd over de spelregels.
Welke spelregels hebben wel zin, welke niet, en waarom - dat soort vragen, waar we inmiddels enige ervaring mee hebben. De KNVB en de Jupiler League hadden ons daarvoor benaderd, geïnspireerd door onze testwedstrijd in Lisse.
Ons belangrijkste punt was om niet te veel regels tegelijkertijd te willen proberen. Als je te veel nieuwigheden invoert, raken de spelers mogelijk in de war, en spelen ze niet simpelweg meer het spel, zo zeiden ook de trainers van Fortuna Sittard, N.E.C., de Suriprofs en FC Emmen, in een overleg over de wedstrijd.
Om die reden hebben we (deze keer) ook afgezien van de strafschopregel. In combinatie met het onbeperkte wisselen - een wens vanuit de organiserende partijen - zou dat wat veel kunnen worden.
Verder zullen we een voorbereidende training van beide ploegen bijwonen, zoals we dat destijds ook deden bij de Avant Garde Cup 2.0. Om de spelers te instrueren, en eventuele vragen te beantwoorden. Hoe minder onwennigheid met de regels, hoe beter de uitvoering, hoe beter het beeld van de effecten van de self-pass en de intrap.
Een opmaat voor verdere vernieuwing
Voor de helderheid: wij zijn geen spelregelzeloten. De regels van het spel hoeven niet per se anders. Wel zijn we benieuwd of het spel eerlijker, sneller en aantrekkelijker kan worden gemaakt, en daarom helpen we graag een beetje mee.
Het volgende doel - net als dat van De Jong van de KNVB - is om een groter experiment van de grond te krijgen. Dat wil zeggen: dat er een hele competitie, op een zo hoog mogelijk niveau, met enkele nieuwe spelregels wordt gespeeld.
Immers: een enkele wedstrijd, of zelfs een handvol wedstrijden, zegt maar weinig over het effect van de regels. De Avant Garde Cup 2.0 tussen FC Lisse en Quick Boys had zo’n 20 procent meer zuivere speeltijd - maar blijft dat effect? Is dat inderdaad het gevolg van de nieuwe spelregels?
Pas als je een hele competitie speelt - als teams zich de regels echt eigen maken - dan krijg je daadwerkelijk inzicht in de effecten. Een wedstrijd zoals die van 12 mei kan helpen om meer bereidwilligheid te genereren voor een dergelijk experiment, dat moet worden aangevraagd bij de IFAB.
Marc Boele van de Jupiler League ziet dat zitten. Als er een paar edities van de Wedstrijd van de Toekomst opzitten, ‘en er genoeg data en kennis over de effecten van bijvoorbeeld de selfpass en de intrap bekend zijn’, zegt hij, ‘dan is het tijd om samen met de KNVB een aanvraag te doen bij de IFAB.’
Wordt vervolgd!