Wist jij dat er wereldwijd jaarlijks meer dan 100 miljard kledingstukken worden geproduceerd? En dat door het wassen van onze kleren miljarden plastic deeltjes in de oceanen terechtkomen?

Op 10 maart organiseerde de SGP een jongerendag in het Beatrixtheater in Utrecht. Het thema: eerlijke handel. Het doel: jongeren bewust maken van wat er achter ons consumptiegedrag schuilgaat.

Naast vicepremier Carola Schouten, die vertelde over voedselverspilling, en minister Sigrid Kaag voor Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking, die uitleg gaf over het beleid van Nederland ten aanzien van moderne slavernij en oneerlijke handel, vroegen de SGP-jongeren mij of ik iets wilde komen vertellen over misstanden in de kledingindustrie. Graag! Wanneer krijg je immers de kans om voor een zaal met honderden mensen (inclusief ministers), twintig minuten lang, een verhaal te houden over zo’n belangrijk onderwerp?

Zodoende heb ik dit verhaal verteld over wat er allemaal schuilgaat achter de kleren die we dragen. Wat gaat er mis bij de productie? Wat wordt daaraan gedaan? Hoe kan het beter? En wat kun jij zelf doen?

Bekijk & beluister de video!

Vimeo

Met dank aan de Reformatorische Omroep, die de beelden ter beschikking stelde.

De foto in mijn presentatie van de Syrische jongens is afkomstig uit een serie over kinderarbeid in Syrische fabrieken in Turkije van fotograaf Cigdem Yuksel. Op de foto is te zien hoe ze schoenzolen aan het stikken en lijmen zijn.