Beste,

De afgelopen weken deed ik nog maar eens de ontdekking dat er ook op grauwe industrieterreinen de meest fantastische dingen kunnen gebeuren.

Twee keer reisde ik naar een industrieterrein in het westen van Groningen om mee te luisteren hoe Loran Vrielink en Stefan de Vrij via FaceTime gesprekken voerden over De Vrijs laatste wedstrijd.

Stefan de Vrij ken je waarschijnlijk: hij is de centrale verdediger van het Nederlands elftal en Lazio Roma. Loran Vrielink is aanzienlijk minder bekend, maar hij is De Vrij’s privétactiekcoach. Hij is niet in dienst van Lazio, hij is niet in dienst van het Nederlands elftal, maar ingehuurd door De Vrij, die zichzelf tactisch wil verbeteren.

Om zeker drie redenen was het mooi om hun gesprekken bij te wonen. Ten eerste omdat Vrielink, wat mij betreft, een bizar gat in de markt heeft blootgelegd. Het zegt iets over het professionele voetbal dat professionele voetballers externe consultants kunnen gebruiken - namelijk dat het allemaal niet zo professioneel is.

Ten tweede omdat een specifiek soort voetballer hier interesse in heeft - de denkende soort. En wie denkt, heeft stof om te vertellen, en De Vrij had dat zeker. Hij logenstraft elk cliché over domme verwende voetballers die er niet hard genoeg voor werken.

Het tactiekspiekbriefje van De Vrij.
Het tactiekspiekbriefje van De Vrij.

Scène na scène spraken Vrielink en De Vrij door, zonder dat hun aandacht verslapte. Slechts een paar scènes heb ik gebruikt in het stuk; volgende maand zet ik er nog een paar op een rij, zodat je nog wat meer indrukken krijgt van het detailniveau waarnaar De Vrij kijkt. Dat was, zeg maar, reden drie: een blik onder de motorkap van het internationale topvoetbal.

Eerder schreef ik over laptoptrainers, een nieuwe generatie trainers. De Vrij is de posterboy voor een nieuwe categorie spelers - de laptopspeler. En dat trouwens in meer opzicht dan één: De Vrij praatte onder het stuk mee met leden van de Correspondent.

De wedstrijd van de toekomst: 12 mei

Verder was ik deze week op bezoek bij Opta, het data-analysebedrijf, ter voorbereiding op de ‘Wedstrijd van de Toekomst’, Met mij mede-organisatoren van de Avant Garde Cup 2.0 heb ik een beetje meegedacht over de regels.

Opta codeert de wedstrijd, zodat het effect van de self-pass en de intrap gemeten kunnen worden. Het behang mag er wezen, op het kantoor in Amsterdam.

Het geweldige behang bij Opta/Perform Group
Het geweldige behang bij Opta/Perform Group

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Heel grappig, heel slim: van de wedstrijd tussen de teams van Knuckles en Metal Sonic - personages van de games Super Mario en Sonic the Hedgehog - waarin het team van Knuckles een grote kans creëert met een staaltje uitstekend gecoördineerde Gegenpressing.
  2. ESPN met basketballer Donovan Mitchell van de Utah Jazz ongeveer wat ik deed met Stefan de Vrij.
  3. El País had over de transfer van Philippe Coutinho van Liverpool naar Barcelona. Het komt erop neer dat Liverpool Coutinho astronomisch duur verkocht terwijl ze een betere vervanger voor minder konden krijgen (Mo Salah). De bronnen voor de interessante gedeelten van het verhaal zijn niet duidelijk, maar El Pais is geen roddelkrant. Op Reddit is het stuk in het Engels.
  4. Mo Salah - de held van het fantastische Liverpool - werd gevolgd door CNN voor een glamoureuze reportage en

Vaker een mail ontvangen? Ik schrijf over de belangrijkste bijzaak van het leven: sport. Bijdragen aan artikelen? Op de hoogte blijven van mijn verhalen? Regelmatig lees- kijk en luistertips ontvangen? Schrijf je dan in voor mijn nieuwsbrief