Over de grootste sensatie van dit voetbalseizoen
Morgen, zaterdag 12 mei dus, vindt in Rotterdam de Wedstrijd van de Toekomst plaats, georganiseerd door de Jupiler League. Promovendus Fortuna Sittard speelt een wedstrijd met alternatieve spelregels – waaronder de self-pass en en de intrap – tegen de Suriprofs.
Dit wedstrijd is geïnspireerd op de experimentele wedstrijd in Lisse die ik vorig jaar organiseerde met de mannen van Voetbal in de Bollenstreek en Voetblah. Vanuit die ervaring hebben we de organisatie van de wedstrijd van morgen geadviseerd. Over het verdere hoe en waarom kun je meer lezen in het stukje dat ik er deze week over schreef.
Ik ben er in elk geval bij. En ik deel net als in Lisse tijdens de rust roze koeken uit. Dan is er trouwens ook een optreden van Ronnie Flex. Heel benieuwd wat voor set hij, de grote belofte van het festivalseizoen volgens NRC, doet met maar 15 minuten tijd.
Updates van twee oude verhalen
1. Half november interviewde ik Christian Heidel en Domenico Tedesco, respectievelijk de technisch directeur en trainer van Schalke 04. Met name het gesprek met Heidel was leuk - Heidel is slim, nuchter, en niet bang om met voetbalconventies te breken.
Hét voorbeeld daarvan was zijn aanstelling van de toen 31-jarige Tedesco als hoofdtrainer van Schalke. Ervaring bij de profs had Tedesco zo goed als niet, maar daar keek Heidel dwars doorheen. Hij zag kwaliteit en vertrouwde daarop, ook al nam hij daarmee een flink risico, want de kritiek kun je dromen.
En nu? Nu eindigde Schalke als tweede in de Bundesliga, wat eigenlijk neerkomt op een kampioenschap, want Bayern München is een klasse apart in Duitsland. Het krijgt niet de aandacht van een enorme sensatie, maar het is dus een enorme sensatie - wat mij betreft de grootste van het seizoen.
2. Ik ontdekte dat GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld twee maanden terug Kamervragen heeft gesteld over jeugdsport, daarbij onder meer verwijzend naar mijn interview met Bastiaan Riemersma, de jeugdopleider van Willem II. Binnenkort meer hierover, en over jeugdvoetbal.
Oh ja, het was vakantie
Deze week was ik met vakantie op Schiermonnikoog (en we hadden fantastisch weer). Het idee was om niet te werken en even niet met voetbal bezig te zijn. Maar dat mislukte eigenlijk direct, toen ik dit standbeeld zag, van de Schiere Monnik, die een verontwaardigd - scheids! - handgebaar maakt.
Verder mislukte het niet met voetbal bezig zijn doordat ik over voetbal las - met name in Tobias Eschers boek Die Zeit der Strategen, waarin hij een aantal prominente trainers van deze tijd profileert.
Ik zal er over twee weken een korte recensie over schrijven. Het enige jammere aan dit boek is dat het in het Duits is, wat het aantal lezers in Nederland zal beperken. Kortom: er ligt een markt open voor een Nederlands boek dat simpel, bondig en onderhoudend enkele tactische ideeën en principes uitwerkt. (Bij mijn weten is dat er niet.)
Leestips
- Hij is zeker niet het grootste slachtoffer van een repressief regime. Niettemin is het verhaal Hakan ‘Stier van de Bosporus’ Sükür, de voormalige topspits van Galatarasay, Inter Milaan en het Turkse nationale elftal, aangrijpend. Hij kwam in conflict met de Turkse president Erdogan en drijft nu een bakkerij in Silicon Valley-elitedorp Palo Alto. De New York Times interviewde hem.
- Grant Wahl van Sports Illustrated heeft een nieuw boek uit, Masters of Modern Soccer, met een hoofdstuk over Christian Pulisic, die sympathieke jonge aanvaller van Borussia Dortmund. ‘SI’ publiceerde dat hoofdstuk voor.
- De Houston Rockets en de Golden State Warriors spelen de finale van de Western Conference van de NBA, wat neerkomt op de halve finale van het Amerikaanse basketbalkampioenschap. De Rockets zijn de hippe uitdagers, maar de Warriors zijn nog steeds ronduit fantastisch, ook al zijn ze niet meer de ‘new new thing’, schrijft The New Yorker.
- Dit stuk, van de Nederlandssprekende Bloombergcolumnist Justin Fox, gaat over hoe je als bedrijf of organisatie je prestaties meet. Overheden en NGO’s zijn nogal gespitst op het meten van hun prestaties, omdat ze graag als ‘het bedrijfsleven’ willen zijn, want ‘het bedrijfsleven’ is o zo efficiënt. Maar dat bedrijfsleven - efficiënt of niet - is vaak helemaal niet zo bezig zijn met het meten van zijn/haar prestaties. Want dat is veel te duur en bovendien extretem moeilijk om goed te doen.
- Schrijver Michael Chabon vertelt over het advies dat hij eens kreeg: als je een groot schrijver wilt worden, krijg dan geen kinderen. Nee, kinderen zijn inderdaad niet productiveitsbevorderend. Maar houden je romans van je? Chabon weet het antwoord op die vraag. (En ik ook.)
- Erik ten Hag gaf een lang en deels interessant interview aan Voetbal International. Wel vroeg ik me een ding af: iets van introspectie, kijken naar de eigen fouten, is dat niet mogelijk als Ajaxtrainer?