De Rudi & Freddie Show
Deze Vlaamse politicus vertelt over belastingontwijking en fraude
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Beste luisteraars!

Ik (Jesse) was enige weken geleden in Brussel. Daar sprak ik John Crombez van de s.pa - zeg maar de PvdA van Vlaanderen. De anleiding was dat John druk bezig was de Belgische schuldenindustrie aan te pakken en ik met dezelfde plannen bezig was in Nederland.

Onder het genot van een ‘koninginnehapje’, een niet-te-eten melange van champignons, iets kazigs en frieten, vertelde John de ene na de andere spannende anekdote uit zijn tijd als staatssecretaris voor Fraudebestrijding. Bovendien vertelde hij me dat Nederland zo ongeveer de slechtste partner is als het om de aanpak van fraude gaat.

Het viel mij op hoe anders John klinkt dan zijn sociaaldemocratische evenknie in Nederland. Dus het leek me leuk hem eens uit te nodigen voor onze podcast! Bij deze dus. Aan bod komen onder meer: belastingontwijking, -ontduiking, Jeroen Dijsselbloem, vakbonden en het nieuwe links in België.

Meer van De Correspondent?

Wiebes wist het. Niet de BV Nederland, maar de NV Unilever profiteert Al jaren geleden waarschuwden ambtenaren van Financiën in het ene na het andere memo dat het een ronduit slecht idee is om de dividendbelasting af te schaffen. Het kabinet weet het dus allang: voor de BV Nederland levert deze maatregel weinig op. Dit verhaal vertelt waarom het toch in het regeerakkoord terechtkwam. Lees het verhaal van Jesse hier terug Empathie is niet de oplossing, maar de oorzaak van onze grootste problemen Mensen zijn van nature geneigd om anderen te helpen. We zijn hartstikke empathisch, al op jonge leeftijd, zo blijkt uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek. Maar dat is niet alles. Empathie en vreemdelingenhaat zijn twee kanten van dezelfde medaille. Lees het verhaal van Rutger hier terug