In de vierenhalf jaar dat De Correspondent bestaat, hebben we ruim gepubliceerd. Omdat we in onze journalistiek voorbij de waan van de dag gaan, zijn veel van die artikelen, podcasts en documentaires nog steeds relevant.

Met andere woorden: we hebben een enorme schatkamer vol journalistiek die je helpt de wereld om je heen beter te begrijpen. Met onderwerpen variërend van de schuldenindustrie in Nederland tot de wederopstanding van de inktvis, van het effect van complottheorieën tot de populariteit van Scandinavië, van geheime diensten en privacy tot rappers die de misdaad de rug toekeerden.

Een tijdje geleden hebben we de Collecties toegevoegd, een functie waarmee het voor jou als lid makkelijker wordt om relevante verhalen (opnieuw) te ontdekken. Inmiddels hebben we al ruim zeventig collecties gepubliceerd.

Vandaag leggen we uit hoe je de Collecties kunt gebruiken om onze verhalen te (her)ontdekken en lichten we er een aantal uit.

1. (Her)ontdek relevante verhalen

Als je ingelogd bent, zie je in het bovenste menu een nieuwe knop: Collecties. Daar vind je verzamelingen van verhalenseries en journalistieke projecten.

Hier vind je alle collecties We blijven deze pagina updaten met nieuwe verzamelingen. Ook linken we vanuit verhalen die onderdeel maken van een collectie naar het collectieoverzicht. Zo plaatsen we onze journalistiek voor je in een grotere context. Bekijk onze schatkamer

2. Meer samenhang

Vaak is één verhaal niet genoeg om een onderwerp volledig recht te doen. Daarom schrijven correspondenten meerdere verhalen die steeds een ander aspect van een onderzoek belichten. Soms doen ze dit alleen, maar vaak ook samen met andere correspondenten. Collecties maken het niet alleen makkelijker voor je om die artikelen terug te vinden, ze laten ook de samenhang tussen de verschillende verhalen zien.

Als je bijvoorbeeld voor het eerst een interview met een ‘onzekere werkende’ leest, is het goed om ook het stuk over de achterliggende problematiek op de arbeidsmarkt te lezen en de portretten in te halen van andere die correspondent Dick Wittenberg in de afgelopen maanden heeft geschreven. Die vind je makkelijk via de collectie ‘Alledaagse helden’.

Zo hopen we de journalistieke onderzoeken van onze correspondenten inzichtelijker te maken en van een bredere context te voorzien.

3. Makkelijker series volgen

Door de Collecties kun je lopende series ook makkelijker volgen.

Geniet je bijvoorbeeld altijd van David Van Reybroucks loftuitingen? Klik in zijn op ‘Collectie volgen’. Dan ontvang je elke keer als er een nieuwe aflevering verschijnt een mailtje.

Wat we nog willen verbeteren aan de Collecties

Onze site is nooit af. Zo bouwen we aan een manier om de collecties makkelijker doorzoekbaar te maken. En we werken aan een vorm om hiërarchie aan te kunnen brengen binnen de verhalen in een collectie.

We zijn heel benieuwd of je de Collecties goed vindt werken en horen graag wat we eventueel kunnen doen om deze nieuwe functie te verbeteren. Laat het hieronder weten in de bijdragen, of stuur een mailtje naar post@decorrespondent.nl. Suggesties voor nieuwe collecties zijn ook zeer welkom.

Tot slot: vijf bijzondere collecties

De wondere waterwereld Het is dé bron van leven, van acuut gevaar en toekomstig conflict: water. Allesbepalend, allesbeheersend, alledaags, en toch – hoeveel krijgen we nou mee van die waterwereld en haar bewoners? Verken het water hier. Bekijk de collectie hier Nieuw in Nederland Hoe vergaat het al die nieuwkomers bij hun eerste voorzichtige stappen in de Nederlandse gemeente waar ze zijn beland? Om dat te achterhalen mobiliseerde De Correspondent haar leden. Zij interviewden hun Syrische, Ethiopische en Somalische buren, dorps- en stadsgenoten. Bekijk de collectie hier Onder het systeemplafond Het systeemplafond is Nederland in een notendop: saai, efficiënt en gemakkelijk om dingen in te verbergen. Correspondent Marcel van Roosmalen en fotograaf Jan Dirk van der Burg brengen Nederland onder het systeemplafond in beeld. Bekijk de collectie hier De schuldenindustrie Een half miljoen Nederlanders heeft problematische schulden, waar bijna niet meer vanaf te komen is. Want wie niet meer kan betalen, wordt verder op kosten gejaagd. En wie daarna van zijn schulden af wil komen, moet een bureaucratische triatlon lopen - ongetraind. Welkom in Nederland Schuldenland. Bekijk de collectie hier Voetbalrevoluties Het voetbal wordt voor een groot deel gerund door ex-voetballers. Maar hebben zij wel de beste ideeën om de sport vooruit te helpen? Slimme clubs profiteren van dit ons-kent-ons-conservatisme door nieuwe ideeën te omarmen. Michiel de Hoog profileerde enkele clubs, managers en scouts die het anders doen. Bekijk de collectie hier

Veel lees-, kijk- en luisterplezier!