Misschien weet je het nog: op 7 november liet De Correspondent een experimentele voetbalwedstrijd spelen met drie nieuwe spelregels, de Avant Garde Cup 2.0., zoals we hem hadden genoemd.

Samen met het blog Voetblah en de site Voetbal in de Bollenstreek regelde ik dat FC Lisse en Quick Boys een wedstrijd speelden met de self-pass, de intrap (in plaats van de inworp), en

De wedstrijd die avond in Lisse trok tot onze verrassing veel aandacht. Allerlei cameraploegen, radioverslaggevers en schrijvende journalisten waren op de wedstrijd Kennelijk, concludeerden we, is er voor spelregelvernieuwing.

Komende zaterdag is er een groter vervolg - Fortuna Sittard, vers gepromoveerd naar de Eredivisie, en het elftal van de de stichting van profvoetballers van Surinaamse afkomst, spelen een wedstrijd met onder meer de self-pass en de intrap.

De Wedstrijd van de Toekomst feat. Ronnie Flex

De aftrap is om 15:00 uur, plaats van handeling is het stadion van Excelsior in Rotterdam. De wedstrijd zal worden gespeeld met enkele nieuwe regels:

  1. Een vrije trap kan worden genomen door simpelweg te beginnen met dribbelen: de self-pass.
  2. De inworp wordt vervangen door de intrap; een speler mag intrappen of indribbelen. De bedoeling van beide regels is om het spel te versnellen en de aanvallende partij meer voordeel te gunnen.
  3. Ploegen mogen onbeperkt wisselen.
  4. De wedstrijd duurt twee keer dertig minuten, en wordt gespeeld met zuivere speeltijd, zoals bekend uit veel andere sporten. Is de bal buiten de lijnen, of ligt de bal stil, dan stopt de klok.
  5. Eindigt de wedstrijd in een gelijkspel, volgt er geen strafschoppenserie, maar een shoot-out-serie. Een speler begint op 25 meter van het doel met de bal, en heeft 10 seconden tijd om in duel met de keeper te scoren.

Ook zullen er allerhande technische vernieuwingen worden uitgeprobeerd: spelers met microfoontjes, trainers met microfoontjes, scheidsrechters met microfoontjes, doelcamera’s, een livestream, en een camera in de kleedkamer tijdens de rust.

Verder zullen de beoordelingen van de videoscheidsrechter, die eventuele omstreden beslissingen beoordeelt, voor iedereen in het stadion en thuis voor de tv mee te luisteren zijn.

Wat is er nog meer? FOX Sports zendt de wedstrijd live uit, en databedrijf Opta maakt een data-analyse van de wedstrijd, net zoals bij de Avant Garde Cup 2.0. En in de rust treedt hiphopper op - eerder dit jaar door NRC als de sensatie van deze zomer.

Het wordt, kortom, een Avant Garde Cup 3.0 - een grotere, professionelere, en live uitgezonden variant van de eerdere experimenten.

Een jaarlijks terugkerend evenement

En het blijft niet bij deze ene keer. De Wedstrijd van de Toekomst wordt een elk jaar terugkerend evenement, zegt Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie, koepelorganisatie van Jupiler League-clubs, en de initiatiefnemer voor deze wedstrijd. ‘Wij willen kijken of we het spel aantrekkelijker kunnen maken voor toeschouwers, maar ook om een bijdrage leveren aan de innovatie van het spel.’

De Jupiler League krijgt steun van de KNVB, die de scheidsrechters en videoscheidsrechters levert voor de wedstrijd. De bond begrijpt dat nieuwe spelregels het beste kunnen worden getest op een zo hoog mogelijk niveau.

‘Je wilt dat voetbal toekomstproof is. Enerzijds dat het eerlijker wordt en anderzijds dat het aantrekkelijker wordt’

En omdat een officiële wedstrijd spelen aan de hand van alternatieve regels niet is toegestaan van de IFAB - de spelregelcommissie van het wereldvoetbal - verleent de KNVB zijn steun aan deze officieuze wedstrijd.

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de voetbalbond, zei al eerder dat het niet vanzelfsprekend is dat voetbal altijd maar populair blijft. En dat het daarom een goed idee is om te onderzoeken hoe het voetbal, met kleine ingrepen, eerlijker en aantrekkelijker kan worden gemaakt.

‘Als bestuurder moet je nadenken over de toekomst’, zegt De Jong. ‘Dus je wilt dat voetbal toekomstproof is. Enerzijds dat het eerlijker wordt, dat je dus vertraging en schwalbes en ander spelbederf tegengaat, en anderzijds dat het aantrekkelijker wordt, om te spelen en naar te kijken.’

Onze bijdrage aan de wedstrijd

De mede-organisatoren van de wedstrijd in Lisse en ik hebben de organisatie geadviseerd over de spelregels.

Welke spelregels hebben wel zin, welke niet, en waarom - dat soort vragen, waar we inmiddels enige ervaring mee hebben. De KNVB en de Jupiler League hadden ons daarvoor benaderd, geïnspireerd door onze testwedstrijd in Lisse.

Ons belangrijkste punt was om niet te veel regels tegelijkertijd te willen uitproberen. Als je te veel nieuwigheden invoert, raken de spelers mogelijk in de war en spelen ze niet simpelweg meer het spel.

Om die reden hebben we (deze keer) ook afgezien van de strafschopregel. In combinatie met het onbeperkt wisselen - een wens van de organiserende partijen - zou dat wat veel kunnen worden.

En na zaterdag?

Voor de helderheid: wij zijn geen spelregelzeloten. De regels hoeven niet per se anders. Wel zijn we benieuwd of het spel eerlijker, sneller en aantrekkelijker kan worden gemaakt, en daarom helpen we graag een beetje mee.

Het volgende doel - net als dat van De Jong van de KNVB - is om een groter experiment van de grond te krijgen. Dat wil zeggen: dat er een hele competitie, op een zo hoog mogelijk niveau, met enkele nieuwe spelregels wordt gespeeld.

Immers: een enkele wedstrijd, of zelfs een handvol wedstrijden, zegt weinig over het effect van de regels. De Avant Garde Cup 2.0 tussen FC Lisse en Quick Boys had - maar is dat een blijvend effect? En is het inderdaad het gevolg van de nieuwe spelregels?

Kortom: wordt vervolgd. Maar eerst de wedstrijd van zaterdag. En om eerlijk te zijn: dat een obscuur stukje eind maart vorig jaar over de strafschopregel ertoe leidde dat de Eredivisie-promovendus een jaar later met de self-pass speelt, vind ik een mooi resultaat.

YouTube
Kijk hier naar een verslag van de Avant Garde Cup 2.0, gemaakt door FC Afkicken.

Verder lezen?

Na ons spelregelexperiment wil de KNVB meer. En lobbyt daarvoor bij de FIFA Kort geleden hielden we een experimentele voetbalwedstrijd met nieuwe regels: de Avant Garde Cup 2.0. Nieuws: de KNVB gaat met deze regels in de hand pleiten voor spelregelvernieuwing bij de FIFA. Lees mijn verhaal hier terug FC Volendam speler Henny Schilder neemt een strafschop in de wedstrijd tegen Sparta op 24 januari 2017. Sparta wint de wedstrijd na strafschoppen. Foto: Jasper Ruhe / ANP Pro Shots FC Volendam speler Henny Schilder neemt een strafschop in de wedstrijd tegen Sparta op 24 januari 2017. Sparta wint de wedstrijd na strafschoppen. Foto: Jasper Ruhe / ANP Pro Shots Waarom de strafschopregel moet worden veranderd Dit stuk, over de onrechtvaardigheid van de strafschopregel en een alternatief voor deze regel, leidde tot het initiatief voor de Avant Garde Cup 2.0. Lees mijn verhaal hier terug Deze spelregels testen we tijdens de Avant Garde Cup 2.0 Tijdens de Avant Garde Cup 2.0 experimenteren FC Lisse en Quick Boys met drie spelregels. De hoop en verwachting is dat de regels het voetbal eerlijker, sneller en aantrekkelijker maken. Maar wat zijn de regels precies? En wat kunnen de mogelijke gevolgen zijn? Lees mijn verhaal hier terug