In de media is de boodschapper vaak belangrijker dan de boodschap. Dat is de reden waarom dezelfde BN’ers over uiteenlopende onderwerpen in talkshows zitten, als levende duizenddingendoekjes. Als het verhaal niet door een bekende kop wordt gebracht, haken de mensen af, zo lijkt de aanname.

Dus als de boodschapper onbekend is – maar de boodschap toch heel boeiend – is het altijd maar afwachten of dat werkt. Zoals afgelopen week, toen ik publiceerde over de onbekende jeugdopleider van een onbekende club uit de tweede Franse divisie – wat nu niet bepaald sexy klinkt.

Maar tot mijn verrassing konden de woorden van Philippe Pinson van FC Lorient (wie?) toch belangstelling opwekken. Het verhaal werd goed gelezen, en ik kreeg veel interessante reacties (waarover volgende week meer).

Wel zo mooi, want ik ben niet van plan om bekende voetballers en trainers achterna te gaan hollen in de hoop dat ze wat leuks zeggen – ik ga achter boeiende ideeën aan, ongeacht wie ze uit.

Als de boodschapper de boodschap versterkt

Het onderwerp van het stuk, de rol van competitie in de (sport)ontwikkeling van kinderen, kwam deze week elders ook aan bod. De NOS had over de hockeybond, die een einde zou willen zien aan de scouting van jonge spelers.

Ook de vers gestopte Duitse international Per Mertesacker Het steeds vroegere selecteren van voetballertjes staat hem tegen. Zelf zou hij als laatbloeier in de huidige tijd al zijn afgevallen, zei hij tegen Klaas Reese van Deutschlandfunk.

En in dit geval is niet alleen de boodschap, maar ook de boodschapper boeiend. Mertesacker is een voormalig Duits international, en dus zullen mensen in het voetbal meer naar hem luisteren dan naar wetenschappers, een Bretonse jeugdcoach, of een hockeyer.

Het is zelfs nog interessanter: Mertesacker gaat vanaf volgend seizoen Hoe gaat hij deze inzichten in de praktijk brengen?

De neiging om welbespraakte mensen te geloven

Iets heel anders dan sport: van het bedrijf Theranos. Theranos was een paar jaar een zeer geliefd bedrijf bij steenrijke investeerders. De belofte van het jonge management van Theranos – CEO Elizabeth Holmes voorop – was dat het op basis van een simpele bloedtest (prikje in de wijsvinger) allerlei ziektes kon diagnosticeren. Snel, goedkoop, betrouwbaar. Een revolutie in de gezondheidszorg!

Er was alleen een probleem: er was maar heel weinig van waar. Vermoedelijk tuinden velen in Holmes’ presentatie – zelfbewust, welbespraakt, gekleed in Steve-Jobsesque zwarte coltrui, en bewust twee octaven lager sprekend. Ze voldeed kortom ook aan het clichébeeld van hoe innovatie eruit ziet en klinkt. De val was snel en hard. John Carreyrou, en een handjevol bronnen waren maar om het miljardenbedrijf ten val te brengen.

Deze week komt het boek van Carreyrou uit, Bad Blood – tijdens mijn zomervakantie ga ik dat boek lezen.

Oproep: wat zijn de beste voetbalartikelen die je ooit las?

Ik wil voor het WK wat leestips verzamelen. Tijdloze stukken over voetbal zoek ik, deert niet van wanneer of in welke taal. Wat moeten anderen absoluut lezen? Laat het me weten – hieronder, op Twitter, of per mail: michiel@decorrespondent.nl. Ik verzamel het, vermeld jou als bron, en deel het vlak voor het WK met iedereen.

Leestips

  1. Weet je nog, Dotan? De zanger die zichzelf met nep-accounts omhoog schreef op sociale media? De baas van basketbalploeg Philadelphia 76ers, Bryan Colangelo, deed iets vergelijkbaar, maar dan vreemder. Colangelo lijkt vijf Twitteraccounts te hebben gebruikt om kritiek te uiten op zijn eigen spelers, details over hun gedrag te lekken, en om het werk van zijn voorganger zwart te maken. van The Ringer legt het in detail uit. Een aantal van de accounts – wat de vraag opwerpt wat haar betrokkenheid was.
  2. Volgende week heb ik een kort stuk over Pieter Zwarts uitstekende boek, De Val van Oranje. Vrij Nederland had al
  3. Nog een voorpublicatie: Hugo Logtenberg van NRC het WK van 2014 onder Louis van Gaal.
  4. Jahan Ganesh schrijft voor The Financial Times soms over voetbal en doet dat heel fraai. gaat over het verdwijnen van de almachtige trainer in het voetbal – dat wil zeggen, het verdwijnen van de trainer die over alles gaat in een club. In de politiek is de trend eerder andersom – waardoor het adagium dat voetbal de wereld verklaart niet meer opgaat.
  5. Shane Parrish forecaster Phil Tetlock.