Wat is het beste voetbalartikel dat je kent (en dat ik moet tippen)?

Het WK voetbal komt eraan. Ik zoek de beste binnen- en buitenlandse artikelen over voetbal, om vlak voor het WK te delen met lezers. Welke stukken – deert niet van wanneer – mogen niet ontbreken?

Ik hoor het graag van je, zodat ik ze aan het begin van het WK met alle lezers kan delen. Zelf ga ik ook van alles verzamelen, maar ik vergeet ongetwijfeld veel, en nog meer weet ik simpelweg niet.

Twee criteria heb ik maar: het moet steengoed zijn, en het moet tijdloos zijn.

Dus: nog steeds boeiend. Veel journalistieke stukken zijn slechts tijdelijk interessant, omdat ze de wereld of het voetbal of beide onherkenbaar is veranderd. Hieronder staan enkele voorbeelden van het type stuk dat ik bedoel.

Een stuk uit Die Zeit uit 2012 over Duitsland zichzelf als voetballand opnieuw uitvond. (Een soort blauwdruk van het boek Das Reboot.)

Simon Kuper schreef in 2002 in The New York Times over de banden tussen Osama bin Laden en Arsenal, en het verband tussen voetbal en politiek.

FiveThirtyEight maakte aan de hand van data-analyses een profiel van Leo Messi. Ja, hij is de beste, dat weten we wel, maar dit stuk laat zien op welke manieren hij allemaal goed is, en daarom boeit het toch.

Ik hoor het graag – via mail, Twitter, of in de reacties onder het stuk. Uiteraard vermeld ik netjes jullie als bron.

Die Zeit over de Duitse voetbalrevolutie. Simon Kupers stuk over politiek en voetbal. FiveThirtyEight over Messi.
Correspondent Sport
Michiel de Hoog