Beste,

Begin deze maand schreef ik over - en wat dat betekent voor onze nabije omgeving.

Op het verhaal kreeg ik heel veel leuke reacties:

Zoals Godfried Bomans wie veel reist, zal ervaren dat hij het waarlijk interessante aan de mensen ooit in zijn eigen straat had kunnen opmerken.

Door Marnix moest ik ineens denken aan een enorm toffe Russische documentaire die ik jaren geleden zag, Tishe! (Zachter!) van Victor Kossakovsky. Hij filmde een jaar lang het leven rond een gat in zijn eigen straat.

YouTube
Tishe! (2003)

Actuele krantenknipsels uit ‘77

Er gebeurde bij het schrijven van bovenstaand stuk nog iets bijzonders, dat het verhaal niet haalde.

Bij boekwinkeltjes.nl bestelde ik een tweedehands exemplaar van het proefschrift van de nu negentigjarige vervoerseconoom Geurt Hupkes, die de constante reistijd ontdekte en een naam gaf (de BREVER-wet).

In het exemplaar van het proefschrift uit 1977 zat een stapeltje oude krantenknipsels over de ontdekking. Ik las ze allemaal door.

In een interview met Hupkes door Peter d’Hamecourt van het Algemeen Dagblad las ik hoe mensen toen al droomden over zelfrijdende auto’s terwijl ze in de file stonden. Later zou d’Hamecourt correspondent in Moskou worden, wat ik ook nog ben geweest.

Fragment (wat waren de kranten nog groot toen) van het stuk in het AD (1977)
Fragment (wat waren de kranten nog groot toen) van het stuk in het AD (1977)

Hyperloops, files, zelfrijdende auto’s, journalisten: it’s all just a little bit of history repeating.

Het proefschrift bleek afkomstig van de overleden broer van Geurt Hupkes – ik heb de knipsels aan hem doorgestuurd.

Terug in de file, weg uit de jury

Op dit moment leg ik de zoveelste hand aan een verhaal over iets waar het veertig jaar geleden ook al over ging en waar ik – de relatie tussen asfalt en files. Het schrijven gaat elke keer weer langzamer dan ik zou willen, maar misschien moet ik zelf ook niet steeds maar sneller willen gaan.

Dan nog dit: ik stapte dit jaar in mijn eerste jury ooit, van een en ik ben er weer uitgestapt. Het is geloof ik niet de juiste plek voor mij op dit moment.

Hoe Schiphol onze stedenbouw vormt

Tot slot nog een aanbeveling voor dit bij de NOS over Schiphol: daar zie je goed hoezeer vliegen de ruimte beneden op de grond vormt.

Tot de volgende?

Je aanmelden voor mijn nieuwsbrief in je inbox? Een paar keer per maand laat ik horen waar ik mee bezig ben, waar ik hulp bij nodig heb en wat ik zoal heb gelezen, gehoord en gezien. Aanmelden kan hier