In Amsterdam, Utrecht en Groningen zijn de meeste straten vernoemd naar mannen. Wil jij daar wat aan doen?

Van de straten in Amsterdam die naar een mens vernoemd zijn, is maar liefst 88 procent vernoemd naar een man. Wie in de hoofdstad woont, voelt zich dus veel vaker thuis bij de namen van bekende mannen, dan bij die van belangrijke vrouwen. En in Utrecht en Groningen blijken de verhoudingen vergelijkbaar.

Hoe dat komt, of het uitmaakt, en vooral: wat we eraan kunnen doen, hoor je op 14 juni in Atria, het kenniscentrum voor vrouwenstudies in Amsterdam.

Het straatnamenonderzoek van collega’s Leon de Korte en Sara Sprinkhuizen krijgt namelijk een offline staartje. Leon zelf komt op die avond vertellen over het onderzoek dat hij met Sara deed, met een update over Groningen en Utrecht, en ik doe ook een duit in het zakje.

Bovendien kondigt feministisch collectief De Bovengrondse (waar ik actief ben) die avond haar volgende actie aan: na #wildplasgate gaan we ons opnieuw bemoeien met de openbare ruimte. Wie eren we? Waarom zijn daar zo weinig vrouwen bij? En wat kunnen we daaraan doen?

Details en aanhaken? Daarvoor moet je op 14 juni om 19:30 uur bij Atria zijn, op de Vijzelstraat 20 in het centrum van Amsterdam. Meld je wel eerst even aan.

Tot dan!

Op de website van Atria vind je meer informatie over het evenement Via dit Google-formulier kun je je aanmelden voor het evenement (het aantal plekken is beperkt) Je kunt het evenement ook volgen op Facebook Lees hier het artikel van Leon, Sara en mij: ‘Waarom Amsterdam wel een Coentunnel heeft en (nog) geen Damesgracht’
Correspondent Nieuw Feminisme
Bregje Hofstede