Beste,

Het WK is begonnen!

Het wordt mooi, al wordt het vrijwel zeker niet zo mooi als het vorige WK. Aan dat WK denk ik nog steeds met plezier terug. Natuurlijk omdat Nederland het toen geweldig deed. Maar ook omdat ik op de ochtend van Nederland-Spanje dat een beetje link was.

De eindredactie had er een kloppende, maar ook riskante kop boven gezet: ‘Zes redenen waarom de veel te bescheiden Louis van Gaal Spanje kan verslaan’. Nu was (en ben) ik een bewonderaar van Van Gaal, maar wereldkampioen Spanje verslaan?

Het kon, natuurlijk, in theorie, in een heelal ver weg van ons heelal, waar je het heelal kon zien waarin Nederland Spanje kon verslaan. Maar goed, dat was dus heel ver weg, en bovendien theorie. Kortom: ik hoorde het hoongelach al aankomen. Dus toen Robben en Van Persie in de tweede helft Spanje oprolden, was ik als supporter uitgelaten, maar als schrijver vooral opgelucht.

Die 5-1 tegen Spanje was het begin van een paar mooie weken, die je kunt herleven als je leest. Zou mooi zijn als we over vier jaar zoiets opnieuw kunnen meemaken.

Over Gegenpressing, zonedekking, halfspaces en het spel zonder bal

Snap je sommige tactische termen of concepten niet? Wil je een beetje als een trainer kijken naar het WK?

Donderdag publiceerde ik Met Sjors Ultee, een jonge voetbaltrainer die het spel erg goed kan uitleggen, keek ik met een analytisch oog naar Frankrijk-Duitsland van het vorige EK, en we schreven op wat we zagen (en Sjors mij onthulde).

Het WK - een uitgelezen tijd om te lezen

Verder is het WK natuurlijk ook een uitgelezen mogelijkheid om, euh, te lezen over voetbal. Want over voetbal wordt niet alleen veel geschreven, maar ook veel schitterends.

Ik heb – mede dankzij enkele tips van leden en lezers, waarvoor dank! – Ongetwijfeld ontbreken er stukken die niet hadden mogen, euh, ontbreken. Dus als er iets ontbreekt dat dus niet had mogen ontbreken, zet het hieronder, of laat het me anderszins weten.

Het Nederlandse voetbal <3 het Marokkaanse voetbal

Ten slotte – het voetbal is een wereld vol vooroordelen en kortzichtigheid. Maar het is ook een meritocratie. En dat brengt een zekere kleurenblindheid met zich mee.

Niet iedereen in Nederland begreep de keuze van in Nederland geboren spelers als Hakim Ziyech, Sofyan Amrabat en Karim El Ahmadi om voor Marokko te spelen. Hun collega’s uit de voetbalwereld denken er anders over. Bekijk dit filmpje.

YouTube
Prominenten uit de voetbalwereld steunen Marokko op het WK.

Het is denk ik een kwestie van perspectief. Voor de voetballers zijn Ziyech en co geen Marokkanen en geen allochtonen, maar gewoon vrienden, bekenden, collega’s, uitstekende voetballers – en die steun je. Het voetbal gaat de wereld niet redden - maar dit helpt natuurlijk wel. En ook hier speelt Louis van Gaal een schitterende voortrekkersrol.