Wat de zaak-Henry K. zegt over de Haagse journalistiek
Ooit was hij VVD-partijvoorzitter, eigenaar van de grootste crematieclub van Nederland, en algeheel vermogend man. Tot Eric Smit en Kim van Keken van Follow The Money onthulden dat hij een vereniging van ouderen voor enkele tientallen miljoenen euro’s had opgelicht.
Nu is hij Henry K.
Het Financieele Dagblad schreef deze week dat het Openbaar Ministerie voor maar liefst 20 miljoen euro beslag heeft gelegd op de privéwoning van Henry. Twee maanden geleden zijn vier privéwoningen en het Haagse hoofdkantoor doorzocht. Zijn administratie is meegenomen. Aanhoudingen zijn – nog – niet verricht. Hij wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte.
Henry zit in de shit.
De Keizer draagt geen kleren
Een mooi moment om eens terug te kijken op wat hoogtepunten in de Nederlandse pers. Je moet weten: de Keizer-onthulling kwam in totale politieke komkommertijd. Er gebeurde helemaal niets. Er waren onderhandelingen over een nieuw kabinet, maar daar lekte niks uit. Dus je zou zeggen: een paar kundig financieel journalisten die een partijvoorzitter van de grootste partij van Nederland kapittelen – leuk!
Niets bleek minder waar.
Smit en Van Keken blikten onlangs zelf terug op hoe de collegae in Den Haag reageerden. ‘Leuke primeur, heus. Maar hij zegt dat het niet waar is’, aldus een Haags journalist. ‘Ach, tja, een veel te ingewikkelde zaak voor onze kijkers’, zei een ander. ‘Nou ja, je kunt het toch ook gewoon slim ondernemerschap noemen?’, zei weer een ander. Of neem de Telegraaf-journalist die Rutte vroeg: ‘Vindt u ook niet dat Follow the Money een hetze voert tegen de heer Keizer?’
Het werd er niet beter op. Neem de uitzending van Nieuwsuur. Nadat hoogleraar Accountancy Marcel Pheijffer had uitgelegd dat Keizer toch echt wel wat had uit te leggen (en dan drukte hij het heel zacht uit) kwam parlementair journalist Dominique van der Heyde in beeld. Ze legde uit dat ‘wat deze meneer nu zegt’ niet gedeeld werd in de VVD-top.
En dan waren er nog heel veel van dit soort artikelen.
Uit dit artikel op Nu.nl: ‘Keizer zou niet integer hebben gehandeld bij een zakendeal en zichzelf daarbij verrijkt hebben. Volgens Follow the Money zouden Keizer en zijn zakenpartners "voor een schijntje" eigenaar zijn geworden van uitvaartbedrijf De Facultatieve.’
Hoezo ‘zou hebben’? En hoezo ‘volgens Follow the Money’?
Tragisch dieptepunt was een gesprek in DeNieuws BV (BNN-VARA) tussen FTM-hoofdredacteur Eric Smit en parlementair redacteur Peter Kee van Pauw. Henry Keizer had net een verklaring afgelegd waarin hij tekst en uitleg gaf over de nuances van ouderenoplichting.
Eric Smit mocht er niet bij zijn toen Keizer die verklaring gaf (hij stond theatraal voor een hekje). Peter Kee wel en hij was onder de indruk. ‘Keizer zat er vol zelfvertrouwen bij, dat is een vechtersbaas, dat zie je aan die man’, wist Kee te vertellen. ‘Hij nam uitgebreid de tijd om ons alle details uit te leggen. Hij had zijn verklaring op orde.’
Smit was niet zo bezig met de lichaamshouding van Keizer. Hij legde geduldig uit waarom de uitleg van Keizer ‘broddelwerk’ was. ‘Dit kan echt niet meer’, zei hij over het aanblijven van Keizer als partijvoorzitter van de VVD. ‘De man was eigenlijk afgelopen zaterdag [na de eerste publicatie van FTM] al dodelijk getroffen. Maar nog steeds…’
Peter Kee interrumpeert: ‘Kijk, Eric heeft hem al veroordeeld, ik zou zo ver niet willen gaan, laat hem zich maar voor zijn eigen commissie verantwoorden.’
Peter Kee is het type journalist dat alles weet van het spelletje, maar niets van wat er op het spel staat. Eric Smit is het type journalist dat een jaarrekening kan lezen. Als Den Haag iets nodig heeft, dan is het minder Peter en meer Eric, minder Dominique en meer Kim.
Onlangs sprak ik met Kamerlid René Peters (CDA). Hij vertelde mij dat hij van de parlementaire pers zelden vragen kreeg over de inhoud van zijn werk. Wat wilde hij eigenlijk met de jeugdzorg? Met de schuldhulpverlening? Tot hij op een dag een blog schreef over rapper Boef, toen stond zijn telefoon ineens roodgloeiend. In elke talkshow mocht hij vertellen over rapper Boef, maar eigenlijk wilde hij helemaal niet vertellen over rapper Boef. Hij praatte liever over iets anders.
‘Toen heb ik mijn telefoon maar uitgezet’, zei hij.
Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!