Genieten van het WK dankzij... Sepp Blatter?
Geniet je een beetje van het WK?
Ik wel in ieder geval. In mijn omgeving hoor ik soms wat geklaag over de saaiheid van wedstrijden, maar ik denk dat dit vooral de ervaring is van mensen die gewend zijn de samenvattingen te kijken. Die zijn altijd tof – elke actie is een kans, een goal, een gele of rode kaart.
Hele wedstrijden zijn doorgaans nogal saai – en tijdens het WK komen niet-voetbalfans daar soms achter. En toch: voetbal, ook het kijken van hele wedstrijden op tv, is populairder dan ooit. Een van de verklaringen daarvoor is een ogenschijnlijk kleine regelwijziging van 26 jaar geleden: de invoering van de terugspeelregel.
De man die daarin het voortouw nam? Sepp Blatter.
Dat deed hij mede op basis van een brief die december 1990 op de burelen van de FIFA terecht kwam. Daniel Jeandupeux, trainer van Caen, berekende destijds hoeveel speeltijd er precies verloren ging, doordat keepers terugspeelballen gewoon mochten oprapen met hun handen.
Het WK is ook het WK snelle conclusies trekken
Ik ben in de tussentijd vooral bezig geweest met verhalen voor na het WK. Tijdens het WK is het lastig iets zinnigs toe te voegen, vind ik. Anderen schrijven al veel moois, maar er is ook veel minder moois, in de haast en behoefte om kopij te maken.
Niemand wordt betaald om dingen níet te schrijven, maar dat zou niet eens een gek idee zijn. Zo veel gebeurtenissen, zo veel indrukken, zo veel vermeende trends... om met Nate Silver te spreken, de signal gaat verloren in de noise.
Een column die ik vorige week schreef ging daar een beetje op in. Ik mocht daar ook wat over vertellen bij de podcast Neutrale Kijkers, van Yordi Yamali en Peter Buurman. Samen met Pieter Zwart (journalist bij VI en auteur van het boek De Val van Oranje – bespreking komt nog) en Harry Kane horen zij, denk ik, tot de grote winnaars van dit WK.
Basketbal
In de tussentijd – twee weken geleden – heb ik ook nog iets over basketbal en talentontwikkeling geschreven. Na mijn stuk over FC Lorient, de Franse club die zijn jeugdteams bewust geen competitie laat spelen, kwam ik in contact met de basketballers van Hanze Stars uit Zutphen, die hetzelfde deden. (De Stentor ging deze week ook op bezoek bij de Hanze Starts en trainer Remco Vogelaar.)
Opvallend: de basketbalbond denkt er hetzelfde over, zo bleek toen ik belde met Marco van den Berg, de oud-bondscoach die net is begonnen als hoofd talentontwikkeling. Winnen moet niet belangrijk zijn op jonge leeftijd – een logisch principe. Maar hoe krijg je dat in de praktijk voor elkaar?
Ik ga de vorderingen in het basketbal volgen.