Beste,

Toen ik zat te dubben over wel of niet een hond in huis halen, doken de viervoeters ineens op iedere straathoek op. Het bekende ‘als je er op let, zie je ze overal’-verschijnsel.

Hetzelfde had ik met openbare boekenkastjes. Misschien ken je ze: kleine, vaak kleurrijke boekenkasten in publieke ruimtes waar je een boek kunt schenken, lenen of ruilen. Er hangt er eentje voor de redactie van De Correspondent, die zo’n vijf jaar geleden is opgehangen door huisbaas Maarten de Boer en zijn vrouw Renate Dorrestein. Iedere dag zie je er enorm veel lezers met boeken in de weer. Sindsdien zie ik ze overal.

Hoe zijn ruilboekenkasten ontstaan?

Wanneer de ruilboekenkast zijn intrede deed? Het is moeilijk te zeggen. Ruilen van boeken in hostels kun je al bijna net zo lang als er rugzaktoeristen bestaan. Zeker is in elk geval dat het fenomeen een nieuwe impuls gaf toen hij in 2009 zijn eerste ‘minibieb’ in de VS plaatste. In zijn eigen tuin, gemaakt van een oude garagedeur.

Daarna richtte hij de Little Free Library op, om ruilbibliotheken te plaatsen in buurten waar boeken schaars zijn. Zo hebben kinderen die thuis niet opgroeien tussen de boeken er alsnog toegang toe.

Want, dé manier om kinderen aan het lezen te krijgen is door hen in aanraking te brengen met boeken.

Het principe is simpel: je kunt een boekenkastje timmeren of er eentje bestellen en dat plaatsen in een (semi-)openbare ruimte en vervolgens (als je wilt) aanmelden op de site. Intussen staan er ruim 70.000 ruilbibliotheken in 85 landen geregistreerd bij Little Free Library.

Op vakantie in Slovenië kwam ik er bijvoorbeeld eentje tegen bovenop de berg bij het kasteel van Ljubljana:

In richtte Mirjam Goudwaard minibieb.nl op, het Nederlandse equivalent van Little Free Library. Dat deed ze in 2004, ten tijde van de crisis. ‘Steeds meer instellingen hebben last van de crisis of er wordt om andere redenen bezuinigd. Zo verdwijnen er steeds meer bibliotheken of moeten boekwinkels hun deuren sluiten’, schrijft Goudwaard. ‘Tegelijkertijd zie je steeds meer vergelijkbare burgerinitiatieven ontstaan. Samen een auto delen, planten ruilen, tegen een kleine vergoeding koken voor een ander: noem maar op. Minibieb sluit aan bij deze trend.’

Met succes, want Nederland is sindsdien 1.500 ruilboekenkasten rijker. Dat is niet alleen een maar ook voor het boek én de lezer. In zette Wilma de Rek in de Volkskrant nog eens op een rij waarom lezen zo belangrijk is.

Onze ode aan de openbare biebjes

Hierdoor geïnspireerd hebben wij gisteren vijftig exemplaren van Thuis ben je van Arnon Grunberg verspreid over tien ruilboekenkasten in Nederland. De helft daarvan heeft Grunberg gesigneerd en voorzien van een boodschap aan de lezer. We hopen dat ze gevonden worden, dus helpen we jullie vast een handje:

Neem ze mee en geef ze door! Want, thuis ben je met een boek.


Hartelijke groet,

Milou


P.S. Grijp je mis? We hebben nóg 25 gesigneerde boeken op de redactie. Bestel jouw exemplaar in de eerste 25 bestellers ontvangen een gesigneerd boek.

Mijn nieuwsbrief per mail ontvangen? Dat kan! Bijna elke week stuur ik een mailtje waarin ik je op de hoogte houd van mijn zoektocht naar het lezen, schrijven en uitgeven van de toekomst. Schrijf je hier in!