Zondag Janine Abbring in Zomergasten Louis van Gaal. Dat wordt een interview om naar uit te zien – competente interviewer, interessante gast, onvoorspelbare afloop.

Vier jaar geleden, op de ochtend van Spanje-Nederland op het WK, publiceerde ik een stuk over waarom Nederland het, dankzij Van Gaal, misschien niet helemáál verschrikkelijk slecht zou gaan doen. Dat stuk herschreef ik lichtjes om het actueel te houden – misschien leuk

Voor wie niet genoeg van Van Gaal kan krijgen – is het stuk in het Engels. En wie echt de totale Van Gaal-ervaring wil: van De hand van Van Gaal, het boek van NRC-journalist Hugo Logtenberg over het WK 2014.

Binnenkort, of misschien zelfs al zondag, zullen we te horen krijgen dat Van Gaal een nieuwe baan oppakt. Mijn gok? Een baan in de Verenigde Staten, misschien zelfs als bondscoach. (Noot: ik baseer dit op niks, behalve een paar geruchten van een paar weken geleden, en de aannemelijkheid ervan.)

Hoe dan ook, ik ga volgende week dan eindelijk eens een interviewverzoek doen, als het nog niet te laat is. Ik heb het eigenlijk jaren voor me uit geschoven, terwijl of juist omdat ik Van Gaal zo interessant en goed vind. Maar goed – eerst maar eens Zomergasten afwachten. Wie weet heb ik straks wel helemaal niets meer om te vragen.

Werk op komst

Iets anders dat ik voor me uit heb geschoven: schrijven over Billy Beane. Van Gaal koos als keuzefilm Moneyball, de film over Beane, zijn ploeg de Oakland A’s, en hun gebruik van data-analyse.

De ingang van de metro naar het Coliseum, het stadion van de Oakland Raiders (American football) en de Oakland A’s

Ik heb sinds tien jaar af en toe contact met Beane, en ontmoette hem vorig jaar in het Coliseum in Oakland, maar zat ergens maar te wachten op het juiste moment om eens over hem te schrijven. (Ja, dat is dom.) Misschien komt dat moment wel nooit, dus kan ik het maar beter alsnog doen, nu de A’s in lijken te gaan.

Afgelopen zondag had ik lunch met Sebastian Abbot, de auteur van The Away Game, het boek over de die is opgezet door de Sjeik Jassim van Qatar, dat ik op mijn vakatie in één ruk uitlas. Het is een geweldig boek met diverse interessante inzichten, met name over de moeilijkheid, zo niet onmogelijkheid, om talent te herkennen in jonge voetballers. Volgende week heb ik er een stuk over online.

Lees-, kijk-, en luistertips

  1. Michael Lewis heeft een uit – uitgebracht als luisterverhaal – en het is wederom een geweldig verhaal. Als ik het onderwerp van het verhaal in één zin zou moeten beschrijven, zou ik zeggen dat het gaat over het voorspellen van het weer en het Department of Commerce (Economische Zaken-achtig) dat hierin een grote rol speelt. Maar dat is een beetje als zeggen dat de Odyssee over reizen gaat. Het is een gelaagd en pijnlijk verhaal, dat illustreert dat de mensen in de regering-Trump de overheid niet zien als een publiek goed, maar als een manier om hun nauwe, materiële belangen te dienen. Ondertussen proberen onzichtbare ambtenaren meteorologische en politieke rampen af te wenden. ‘De strijd binnen de Amerikaanse overheid gaat niet tussen Democraten en de Republikeinen’, constateert Lewis, ‘maar tussen de mensen die het gaat om het ideaal en de mensen die het gaat om het geld.’
  2. Freakonomics Lance Armstrong. Het gaat me even niet om de doping, al zegt Armstrong daar interessante dingen over, maar om de financiële structuur van het wielrennen en de Tour de France. Armstrong maakt in de podcast een case voor een complete verandering van de sport, waarin teams en renners veel meer van het prijzengeld krijgen (en niet zoals nu de raceorganisatie, aldus Armstrong), en daardoor ook verantwoordelijker worden voor de integriteit van de sport. Dat er dus geen doping wordt gebruikt, omdat kijkers anders hun interesse zouden kunnen verliezen.
  3. Kijk, ik heb de afgelopen jaren natuurlijk onder een voetbal geleefd, maar het was mij dus ontgaan dat Gwyneth Paltrow nauwelijks meer acteert en vooral een lifestyle-imperium genaamd Goop bestiert. Goop is een site met stukjes over mode, recepten, cosmetica, jade eieren die je in je vagina moet stoppen, gezondheid en alternatieve therapieën (allemaal meestal loeiduur en te koop via Goop). Met name in de categorie gezondheid en therapie zitten een boel stukjes met nogal wat gevaarlijke onzin. Maar! Onzin is de bedoeling. Paltrow windt er geen doekjes om: de ophef die zulke bullshitartikelen genereert, genereert ook traffic, en traffic levert uiteindelijk geld op. van journaliste Taffy Brodesser-Akner is grappig, informatief, hard, eerlijk en ontluisterend tegelijkertijd.
  4. Ronan Farrow weer een stuk over seksuele intimidatie, ditmaal met aantijgingen tegen CBS-baas Les Moonves. Wat een geweldige serie belangrijke verhalen heeft Farrow het afgelopen jaar geschreven – niet alleen over #MeToo, maar ook over de Amerikaanse buitenlandpolitiek deed hij grote onthullingen.
  5. VI twee Limburgse broers die ik niet kende, die bedenkers zijn van een cryptomunt die ik niet kende, en die antwoorden gaven op een manier die ik niet kende. Nu is er ook geen spoor van bewijs voor hun beweringen te vinden in het stuk, want wel een beetje raar is. Maar in de naam van cult en rock-‘n-roll en alles dat niet stomvervelend saai is: laat deze mannen Roda overnemen!
  6. TheNew Yorker uitgebreid over de zaak-Holleeder, met Astrid Holleeder in de hoofdrol.
  7. Meer cultvoetbal: Rob Smyth van The Guardian schreef een boek over Carlos Kaiser,
  8. Gregg Popovich wordt de nieuwe bondscoach van de Amerikaanse basketbalploeg, naast zijn baan als coach van de San Antonio Spurs. Dit uit januari van dit jaar is de moeite.