Vlak nadat het onderzoek naar alle 5.419 straten van Amsterdam op De Correspondent verscheen, kregen we een mailtje van de Rijksuniversiteit Groningen. De zogeheten Geodienst van de universiteit was enthousiast over het speurwerk van Bregje Hofstede, Leon de Korte en Sara Sprinkhuizen, en besloot hetzelfde te doen voor zijn eigen stad.
De Groningers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ze ontwierpen een interactieve kaart waarmee je de straatnamen van de ruim 200.000 inwoners tellende stad op verschillende niveaus kunt filteren: mannen en vrouwen, eeuwen en zelfs nationaliteiten.
Wat ze in Groningen zoal ontdekten:
- 28,9 procent van de Groningse straten is vernoemd naar een persoon;
- Verreweg de meeste straten zijn vernoemd naar personen die geboren zijn in de negentiende eeuw;
- Een op de tien straten die vernoemd is naar iemand, is vernoemd naar een vrouw;
- Van alle Groningse straatnamen die verwijzen naar een persoon, is driekwartvernoemd naar een Nederlander;
- Van de straten die vernoemd zijn naar een Nederlander, is 9 procent vernoemd naar een vrouw;
- Van de straten die vernoemd zijn naar adel of vorstenhuizen, is bijna de helft vernoemd naar een vrouw.
In Groningen staan procentueel dus nog minder vrouwennamen op de straatnaamborden dan in Utrecht (een op de zeven) of Amsterdam (een op de acht). De vraag is of de nog te bouwen Eemskanaalzone, waar duizend tot tweeduizend nieuwe woningen zijn gepland, de man-vrouwverhouding enigszins kan rechttrekken.
Utrechters mogen tegenwoordig meebeslissen over straatnamen in hun stad. De data laten zien waarom dat nodig is Ik verhuisde naar Utrecht en om mezelf wegwijs te maken analyseerde ik de 3.200 straatnamen. Wat ik zag verschilde niet veel van ons eerdere ondezoek in Amsterdam: ook hier zijn vrouwen bijvoorbeeld flink in de minderheid. Eén troost: Utrechters die het graag anders zien kunnen zelf het heft in handen nemen. Van Pythagoras tot Amalia: Hoe wij 5.400 Amsterdamse straatnamen analyseerden Straatnamen zijn een soort tijdcapsule. Ze zeggen iets over wat we belangrijk vonden en vinden. Wij analyseerden daarom de 5.400 straatnamen van Amsterdam. Hier lees je hoe we dat deden en wat we ontdekten. Waarom Amsterdam wel een Coentunnel heeft en (nog) geen Damesgracht De namen van onze straten, bruggen, parken en pleinen zeggen veel over onze kijk op de geschiedenis. Ons onderzoek naar Amsterdamse straatnamen laat zien dat we verzuipen in de (zee)helden, maar waar zijn de heldinnen?Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!