Elk jaar leggen we aan jou en onze 60.000 andere leden verantwoording af hoe we het ledengeld besteden. Dit jaar doen we dat gedetailleerder dan in andere jaren.

Want jullie vroegen vorig jaar om méér transparantie.

In voorgaande jaren vertelden we alleen hoe we het ledengeld besteedden. Maar omdat er steeds meer inkomstenbronnen bijkwamen – zoals onze boekenverkoop – jullie terecht dat het jaarverslag geen volledig beeld meer gaf.

Daarom hebben we nu alle uitgaven in het verslag opgenomen, in plaats van alleen het ledengeld. Ook hebben we onze uitgavenposten verder gespecificeerd, waardoor je beter inzicht krijgt in de bedrijfsvoering van De Correspondent. Een gevolg daarvan is wel dat sommige percentages niet meer een-op-een te vergelijken zijn met die van vorig jaar.

Onze omzet komt voor Daar zijn we ontzettend blij mee en trots op, want we willen ons bestaansrecht aan lezers te danken hebben. De Correspondent is om die reden bewust Daardoor hoeven we alleen aan jouw belang te denken, en niet aan dat van adverteerders.

Dat merk je bijvoorbeeld aan hoe privacyvriendelijk onze site is. We vragen zo min mogelijk om persoonlijke gegevens – je bent immers geen deel van een ‘doelgroep’ voor adverteerders – én er kijken geen trackers van advertentiebedrijven mee naar je surfgedrag.

Waar onze uitgaven heen gaan

Het financieel jaarverslag is gebaseerd op het voorafgaande boekjaar. In dit geval dus het jaar 2017. Hieronder zie je een verantwoording van onze uitgaven in procenten. In totaal besteedden we 72,1 procent van onze uitgaven rechtstreeks aan onze journalistiek.

Salarissen voor vaste redactionele werknemers en honoraria voor schrijvende freelancers: 45,4 procent

Bijna de helft van onze uitgaven gaat naar de salarissen van vaste en freelance correspondenten en redacteuren. Op het moment van publiceren – september 2018 – hebben we 19 correspondenten in vaste dienst en 22 freelancers die op structurele basis stukken voor ons Hoofdredacteuren en Rosan Smits begeleiden de correspondenten, eindredacteuren Anna Vossers en Marnix de Bruyne tillen de verhalen naar een hoger niveau, redactiechef Maaike Goslinga leidt alles in goede banen en correctoren Annelieke Tillema en Linde Pauëlsen zorgen voor zo min mogelijk fouten.

De technische ontwikkeling van ons platform: 17,9 procent

Bij De Correspondent geloven we dat developers net zo belangrijk zijn voor het vertellen van verhalen als onze journalisten. Zij ontwikkelen immers het podium waarop we onze verhalen vertellen (en de digitale pen waarmee we ze schrijven). Ook ontwikkelen ze nieuwe manieren waarop je als lid je kennis kunt delen met onze correspondenten. De site is nooit af. Met een team van blijven we functies ontwikkelen die onze journalistiek verrijken.

Salarissen voor vaste beeldredacteuren en vormgevers en honoraria voor fotografen en illustratoren: 8,8 procent

Bij De Correspondent vervult beeld een belangrijke rol in de verhalen die we publiceren. Foto’s, infographics en illustraties maken onze journalistiek gelaagder, sprekender en prangender. Ook bieden we zo een podium aan zeer getalenteerde beeldmakers, die onze losse verhalen en series van uniek eigen werk voorzien. Omdat onze altijd op zoek is naar vernieuwende beeldmakers, organiseert zij portfoliodagen voor aanstormend talent. Al verschillende illustratoren hebben in opdracht van De Correspondent werk gemaakt, en bij verhalen maakten zij strips en illustraties. Ook hebben we samengewerkt met in totaal verschillende fotografen. Bij verhalen maakten zij fotoseries. Daarnaast hebben we in totaal keer een kunstproject bij een verhaal gepubliceerd.

Boekenuitgeverij: 5,5 procent

Sinds 2014 publiceren we boeken, op papier en digitaal. Ze komen tot stand op het platform en zijn een geliefd onderdeel geworden van onze journalistiek. Onze boeken gaan over de grote ontwikkelingen van onze tijd, zijn diepgravend en toegankelijk. In deze post vind je de kosten terug van de redactie op en de vormgeving van onze boeken, het drukken en het verzenden, plus het salaris van onze uitgever Milou Klein Lankhorst. Sinds 2018 is Andreas Jonkers, in 2013 begonnen als de eerste eindredacteur van De Correspondent, adjunct-uitgever. Ook heeft de uitgeverij altijd één stagiair.

HR, juridisch advies en administratie: 5,1 procent

Financieel manager Sophie Bergisch, boekhouder Edwin de Groot en HR-medewerkers Saloua El Moussaoui en Sherris Alam zorgen er onder leiding van algemeen-directeur Sebastian Kersten voor dat De Correspondent organisatorisch goed draait en houden het welzijn van alle collega’s nauwlettend in de gaten. Daarnaast maken we gebruik van accountants, notarissen en juridisch adviseurs.

Sociale media & campagnes: 4,9 procent

Redacteuren Mayke Blok, Malouk van der Velden en Lena Bril schrijven dagelijks een nieuwsbrief waarin ze onze nieuwe verhalen samenvatten en aankondigen. Ook versturen ze een weekoverzicht en delen ze verhalen en inzichten op Facebook en Twitter. Verder vallen onder deze post de campagnes die we onder leiding van opzetten.

Rente, bank- en transactiekosten: 4,9 procent

Onder deze post vallen rente, bank- en transactiekosten. Zo betalen we per transactie van ledengeld of donatie een klein percentage servicekosten aan de betaalprovider. In 2017 zijn we overgestapt naar een nieuwe betaalprovider die minder transactiekosten rekent. We bankieren bij de Triodos Bank.

Huisvesting: 2,5 procent

Hier zitten de huur- en energiekosten in. Onze redactie bevond zich in 2017 aan de Amsterdamse Weesperzijde. In augustus 2018 zijn we verhuisd naar een grotere redactieruimte aan het Amsterdamse Barentszplein, recht onder onze collega’s van ontwerpstudio en medeoprichter Momkai.

Redactiekosten: 2,2 procent

Denk hierbij aan lunch en koffie, maar ook aan laptops, beeldschermen, treinkaartjes, autoritten, journalistieke reizen, boeken en cursussen.

Sprekersbureau: 1,9 procent

Correspondenten worden geregeld gevraagd voor lezingen bij organisaties en op conferenties. Ons sprekersbureau regelde de zakelijke en praktische afhandeling daarvan. Het grootste gedeelte van de vergoeding ging naar de spreker zelf, de rest werd toegevoegd aan het redactiebudget. In 2018 zijn we gestopt met het sprekersbureau. Dit besluit namen we om twee belangrijke redenen. Ten eerste wilden we dat correspondenten zich zoveel mogelijk kunnen richten op onze core business: het maken van nieuwe verhalen en in gesprek gaan met leden op het platform. Lezingen leidden daarvan af. De tweede reden was economisch: het sprekersbureau kostte meer dan het opleverde. Correspondenten geven soms nog wel lezingen, maar alleen als het voor De Correspondent als geheel belangrijk is. Verder besteden ze al hun werktijd aan nieuwe verhalen.

Afschrijvingen: 0,9 procent

Van de belastingdienst mag elk bedrijf jaarlijks een deel van de waarde van de inventaris afschrijven. Denk aan laptops, beeldschermen, het koffieapparaat en de redactie. En zoals een krant haar drukpersen jaarlijks deels mag afschrijven, kunnen wij waarde afschrijven van ons online platform.

Kost de lancering van The Correspondent niks?

Wellicht vraag je je af waarom je geen uitgaven voor de internationale uitbreiding van De Correspondent in de taartdiagram ziet staan. Dat komt omdat de aanstaande wereldwijde ledencampagne voor The Correspondent wordt gemaakt door Stichting Democratie en Media, Omidyar Network en Craig Newmark Philanthropies.

Rob Wijnberg en Ernst-Jan Pfauth verhuisden eind 2017 naar New York om zich volledig op The Correspondent te richten en daar staan ze nu ook op de loonlijst. Ook creatief directeur Harald Dunnink brengt er de helft van zijn tijd door. Als medewerkers van De Correspondent structureel aan de aanstaande campagne van The Correspondent werken, berekenen we die kosten door aan The Correspondent.

Er gaat dus geen geld van De Correspondent naar de internationale uitbreiding.

Nog even over de btw

Over het ledengeld moeten we 21 procent btw afdragen, Oneerlijk, vinden wij, want een papieren journalistiek medium hoeft maar 6 procent btw af te staan. Bij onze boekenuitgeverij moeten we over een ebook-uitgave 21 procent afdragen, terwijl we over de papieren versie van hetzelfde boek 6 procent afstaan. Een bizar gevolg van verouderde wetgeving.

Op 1 december 2016 heeft de Europese Commissie een voorstel aangenomen dat voorziet in de mogelijkheid voor EU-lidstaten om de btw-tarieven te verlagen voor digitale publicaties. Helaas ligt de invoering van dit voorstel stil door een politiek geschil tussen Tsjechië en Frankrijk. Zodra deze nieuwe regel wordt doorgevoerd, kunnen we een groter deel van onze omzet in de journalistiek investeren.

Waar komen onze inkomsten vandaan?

Dit is de verdeling van de netto-omzet van De Correspondent in 2017:

Lidmaatschappen: 78 procent

Zoals je ziet: zonder leden kan De Correspondent niet bestaan. Een jaar geleden hadden we nu ruim 60.000. We groeiden voor het eerst minder hard. Daarvan hebben we geleerd. We zijn gestopt met die ons afleiden van onze kern: samen met leden verhalen maken die nieuwe inzichten verschaffen, en die vervolgens zo breed mogelijk delen.

Door het geld en de tijd die hierdoor vrijkwamen, konden we nieuwe investeringen doen. Zo konden we topauteurs als Joris Luyendijk, Micha Wertheim en Hiske Versprille aantrekken voor De Correspondent. Ook voerden we allerlei vernieuwingen aan de site door. Zo introduceerden we het en Ook maakten we met nieuwe collecties ons archief beter toegankelijk. Verder is in april 2018 Gwen Martèl in een gloednieuwe functie begonnen: die van gespreksredacteur. Haar doel is de kennisuitwisseling tussen leden en correspondenten te verbeteren. Het resultaat van al deze investeringen is nu al zichtbaar: in juli en augustus 2018 was de maandelijkse aanwas van nieuwe leden weer groter dan in de maand ervoor.

Boekenuitgeverij: 14 procent

In 2017 publiceerden we Thuis ben je van Arnon Grunberg en het Dankboek (van ondergetekende Ernst-Jan). Ook verdienden we aan boeken die we eerder uitgaven, zoals de bestseller en de midprice-editie van Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman. Van Rutgers boek kwamen er ook inkomsten uit de vertaalrechten: het boek is verschenen in

Sprekersbureau: 5,6 procent

In 2017 hadden we nog een sprekersbureau. De Correspondent ontving een deel van de vergoeding als een medewerker ergens een lezing gaf. In 2018 zijn we gestopt met het sprekersbureau, zodat we ons nu volledig op het maken van nieuwe verhalen kunnen richten.

Donaties: 2 procent

Veel leden een extra bedrag bovenop hun lidmaatschapsgeld. Daar zijn we ontzettend dankbaar voor! Nu klinkt 2 procent van de omzet misschien niet veel, maar vergis je niet: van dit bedrag kunnen we een fulltime correspondent betalen. Dat komt mede omdat donaties vrij van btw zijn. Donaties, hoe groot of klein ook, maken dus absoluut een verschil.

Doorplaatsingen: 0,4 procent

Deze inkomstenbron is eigenlijk te klein om op te nemen in het taartdiagram, maar we noemen de doorplaatsingen toch graag om te laten zien dat de journalistieke impact van de verhalen die jullie mogelijk maken ook al een beetje tot over de landsgrenzen strekt. Een aantal buitenlandse media laat onze verhalen vertalen. Zo neemt het Deense Zetland, een online platform geïnspireerd op De Correspondent, maandelijks een verhaal van ons over. De vergoedingen voor deze doorplaatsingen zijn goed voor 0,4 procent van onze omzet.

Wat is er in de inkomsten veranderd?

We vragen soms subsidies aan voor zeer specifieke journalistieke projecten, zoals kostbare onderzoeksreizen naar het buitenland. Redactionele onafhankelijkheid was en is daarbij altijd een onvoorwaardelijke eis. In 2017 kregen we van Stichting Democratie en Media 20.000 euro subsidie om te experimenteren met podcasts. Omdat de subsidieperiode dit jaar afloopt, zullen we dit bedrag opnemen in het jaarverslag van 2018.

Ook de ticketverkoop voor evenementen staan niet meer bij de inkomsten. We zijn in 2017 namelijk veel minder avonden gaan organiseren. Hoewel we eerder ontzettend hebben genoten van de uitverkochte avonden in schouwburgen voor het hele land, kostte het ons te veel tijd en aandacht om zulke bijeenkomsten te organiseren. We vinden het beter als we die middelen in onze verhalen op de site investeren.

Maakt De Correspondent winst?

We verwachten dat De Correspondent in 2018 voor het eerst break-even draait. In de jaren hiervoor – en dus ook in 2017 – investeerden we altijd meer dan er dat jaar binnenkwam. Het resultaat van 2017 was minus 240.000 euro (op een omzet van 3,8 miljoen euro).

We hoeven geen nieuwe leningen of krediet af te sluiten om dit verlies te kunnen dragen. We financieren deze uitgaven voor uit de die in de loop van 2017 zijn afgesloten.

Dit jaar zijn we op weg naar zwarte cijfers. Precies om deze reden is De Correspondent een bedrijf en geen stichting: we willen dat journalistiek niet enkel een ‘goed doel’ is, maar van waarde is voor betalende leden. De discipline die betalende lezers met zich meebrengen – zij zijn immers onze ‘klanten’, die we zo goed mogelijk moeten bedienen – leidt ertoe dat we een duurzaam bedrijf kunnen opbouwen.

We zijn, kortom, een bedrijf dat wel winstgevend wil zijn, maar waar we niet aan winstmaximalisatie doen. Daarom hebben we in onze statuten opgenomen dat als er winst wordt gemaakt nooit meer dan 5 procent van de omzet mag worden uitgekeerd aan de Zo garanderen we dat 95 procent van de omzet altijd teruggaat naar de journalistiek.

Meer lezen?

Dit was jaar vijf van De Correspondent In dit journalistieke jaarverslag over de laatste 12 maanden vertellen we je over onze projecten en campagnes, missers en successen, nieuwe collega’s, boeken en meer. Zo weet je wat je als lid van De Correspondent allemaal mogelijk hebt gemaakt. Lees het journalistieke jaarverslag hier

Meer privacy, transparantie en samenwerking met leden. Dit zijn de tien vernieuwde principes achter De Correspondent Vijf jaar na onze oprichting hebben we de tien principes achter De Correspondent vernieuwd. Met dank aan alle lessen die we door jullie, onze leden, hebben opgedaan. Lees het verhaal van Rob hier terug

Zo hebben we in 2016 jullie ledengeld geïnvesteerd In september 2017 bestond De Correspondent vier jaar. In dit verslag lees je wat jullie bijdragen in 2016 mogelijk hebben gemaakt. Lees het verhaal van Ernst-Jan hier terug