Ja, het WK is mislukt. Maar moet je daarom je speelstijl compleet veranderen?
De persconferentie van de Duitse bondscoach Joachim Löw van twee weken terug, over het mislukte WK van zijn ploeg, was fascinerend.
Niet eerder zag ik een coach zo’n gedetailleerde publieke verantwoording afleggen. Löws conclusie: dominant spel met veel balbezit, de manier waarop Duitsland wilde spelen, werkt niet op eindtoernooien. Het spel van zijn ploeg was te traag en te weinig verrassend geworden, terwijl de speelwijze met veel balbezit hen wel kwetsbaar maakte voor snelle tegenaanvallen.
Immers: als iedereen denkt aan wat er met de bal moet gebeuren, vergeet je wat je zonder bal moet doen. Oplossing: dit omdraaien. En inderdaad: tegen Frankrijk voor de Nations League, was precies dit waar te nemen. Zelden speelde Duitsland zo behoudend.
Is dit nu een echte koerswijziging? Ik kan het me het eerlijk gezegd nauwelijks voorstellen. Natuurlijk: het WK verprutsen is niet niks. Je hoofdtaak als bondscoach is immers ‘het WK niet verprutsen’. Maar zijn twee matige wedstrijden werkelijk reden om te breken met een speelwijze waaraan jaren is gewerkt? Het lijkt me stug.
Wilde theorie: de ‘crisis’ biedt een kans eens wat verdedigender te spelen. Het kan geen kwaad en zal in elk geval niet snel leiden tot (gezichts)verlies. Misschien leer je er zelfs wat van. En de wedstrijden om de Nations League zijn toch niet veel meer dan veredelde oefenwedstrijden. Grootste voordeel: de critici zijn tijdelijk tevreden, want je hebt immers je stijl veranderd.
Een pr-stunt, dus. Als de storm is gaan liggen en de verontwaardiging is weggeëbd, kun je overgaan tot de orde van de dag. Dat wil zeggen: balbezitvoetbal spelen. Met meer risico, ja, maar ook met meer uitzicht op groot succes. Tot zover de wilde theorie. Over een half jaar of zo weten we meer.
‘Wat een k*tkeeper’
Ik ga de film Voetbal is oorlog over amateurclub Achilles 29 uit Groesbeek zeker bekijken.
Iets zegt me dat jullie dat ook gaan doen.
Een obscure analyse van de strafschop die prettig uit de hand liep
Het kan snel gaan. Het begon in maart 2017 met een stuk waarin Sander IJtsma en ik een suggestie doen om de strafschopregel te verbeteren. Dat leidde tot een zelfgeorganiseerde wedstrijd met de verbeterde strafschopregel én twee andere aangepaste regels (georganiseerd met Bram Meurs, Teun Meurs, en Maarten Smakman).
Dit mondde weer uit in een wedstrijd zónder strafschopregels maar met veel meer nieuwe regels (georganiseerd met en door Jupiler League). En nu, anderhalf jaar later, is er een hele competitie met ‘slechts’ drie nieuwe regels, georganiseerd en ondersteund door de KNVB.
Op 2 oktober gaat een competitie van zogeheten beloftenelftallen van topamateurclubs van start – de Future Rules Football League. De teams zullen tientallen wedstrijden spelen met de ‘selfpass’, de intrap (in plaats van de ingooi) en tijdstraffen. De wedstrijden worden gefilmd en gecodeerd, waarna de huiswetenschappers van de KNVB de data zullen analyseren.
Kortom: mei volgend jaar zullen we weten hoe ‘onze’ nieuwe regels in de praktijk uitpakken. In anderhalf jaar van een obscure analyse naar een grootschalig, ‘officieel’ experiment – het is prettig uit de hand gelopen.
Meer lees-, kijk-, en luistertips
- Thomas Grønnemark is aangesteld als inworpcoach bij FC Liverpool. Een jaar geleden schreef ik over zijn samenwerking met Mikkel Mena Qvist, een speler van het kleine Horsens uit Denemarken. Het effect op Grønnemark is bizar, liet hij me weten – de belangstelling voor zijn werk is compleet geëxplodeerd.
- Tim Harford schreef een boeiend stuk over innovatie en wat er goed en slecht aan is.
- Ook American footballploeg Philadelphia Eagles innoveert er lustig op los.
- Innovatie in China: neem de genen van atleten onder de loep om te zien voor welke sport ze geschikt zijn.
- In Duitsland nemen jonge trainers zonder ervaring als voetballer banen in van ex–voetballers. Innovatie! En dat geldt nu ook voor technisch directeuren. Zie Jonas Boldt van Bayer Leverkusen.
- Zit je al op de Frenkie de Jong-Voetbalgod-Trein? Nee? Vind je het nog te vroeg voor conclusies? Nu, The Ringerzit er in elk geval wel op. Frenkie de Jong is niet minder dan de toekomst van het voetbal, aldus Ryan O’Hanlon. Innovatie op het veld!
- De Oakland A’s – de ploeg van Billy Beane en het armste team uit de Major League Baseball – gaan de playoffs weer halen. Hoe? Hoge ballen slaan, gevarieerder en onvoorspelbaar pitchen, en uitmunted verdedigen. FiveThirtyEight beschrijft het.
- Voetbalscout Nikos Overheul – ik schreef eerder over hem – gaf een interview waarin hij uitlegt hoe een goed gerunde voetbalclub eruit ziet. Antwoord: minder innovatie, meer saaie degelijkheid.
- Dit is ook de conclusie thema van een boek dat ik volgende week kort bespreek: Abstieg - Wie Funktionäre einen Verein ruinieren (‘Degradatie - hoe bestuurders een club kapot maken’) van Tobias Escher en Daniel Jovanov. Die Weltschreef er al over.
- Sander IJtsma, Erik Elias en Sam Planting zijn een nieuwe site voor tactische analyses begonnen: Between the Posts.
- De New York Times had een schitterende reportage over Afrikaanse profvoetballers die via een Litouws clubje de top proberen te halen.
- De Argentijnse basketballer Manu Ginobili is gestopt. Zach Lowe schreef een paar jaar geleden dit uitstekende stuk over hem.
- De Duitse international Ilkay Gündogan geeft uitgebreid antwoord op diverse vragen rondom zijn foto met de Turkse president Erdogan en het terugtreden van Mesut Özil uit de nationale ploeg.
- Joel Embiid, sterbasketballer van de Philadelphia 76ers, vertelt hoe hij als onervaren speler leerde om de bal vanaf ver op de basket te schieten: door op YouTube te zoeken op ‘white people shooting 3 pointers’ (‘Witte mensen die driepunters proberen’).
- Waarom heeft Arsenal niet alles uit zijn Duitse sterspeler Mesut Özil kunnen halen? Lees wat Michael Cox over hem schrijft.