De Correspondent bestaat bijna vijf jaar. Op 30 september 2013 verscheen ons eerste artikel over de terugkeer van

In die vijf jaar groeide onze kleine dertienkoppige zweethokstart-up uit tot een organisatie met 51 vaste medewerkers in een Arbo-proof kantoor. En ons ledenaantal groeide mee, van ruim 18.000 betalende leden in 2013 tot meer dan 60.000 vandaag.

Beter geformuleerd: wij groeiden met ons ledenaantal mee, want als advertentievrij medium zijn jullie verreweg onze belangrijkste inkomstenbron. Ongeveer komt van leden.

Dat wij vijf jaar nadat we begonnen een gezonde organisatie zijn die kan blijven groeien, hebben wij aan onze leden te danken.

Daarom hebben we een boek gemaakt. Het ligt op 25 september in alle boekwinkels en leden

Met trots kondigen we vandaag aan:

Dit was het nieuws niet

Voor dit boek vroegen wij alle vaste correspondenten: wat is het belangrijkste inzicht uit jouw correspondentschap? Dit leverde 21 verhalen op, over de belangrijkste ontwikkelingen van onze tijd.

Zo stelt Rutger Bregman je voor aan de grootste uitvinder die we momenteel hebben (de overheid), beschrijft Arjen van Veelen de stille armoede in een van de rijkste landen ter wereld (nergens is de ongelijkheid zo groot als in het hart van de VS) en laat Sanne Blauw de heimelijke invloed van cijfers op ons leven zien (van rapportcijfers tot je pensioenleeftijd, van het weerbericht tot verkiezingsuitslagen).

Wat is het belangrijkste inzicht uit jouw correspondentschap?

Andere verhalen tonen hoe we ons kunnen wapenen tegen de burn-outepidemie (Bregje Hofstede), wat de werkelijke oplossing voor het fileprobleem is (Thalia Verkade) en waarom we klimaatverandering alleen samen tegen kunnen gaan (Jelmer Mommers).

Hoe nieuwswaardig deze inzichten volgens ons ook zijn, je ziet ze zelden voorbijkomen in het nieuws. En zo werd de titel geboren van onze grootste gezamenlijke productie tot nu toe:

Een boek geschreven door geredigeerd door de hoofd- en eindredactie, ontworpen door de beeldredactie en geproduceerd door de uitgeverij.

Waarom een boek?

We zijn een online platform en dat willen we blijven. Maar soms is voor een verhaal meer tijd, ruimte en rust nodig om het zo goed mogelijk over te brengen. Een boek biedt die ruimte.

Dit is alweer De rode draad van als Je hebt wél iets te verbergen, Gratis geld voor iedereen en Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers is dat ze gaan over onderwerpen die je vaak niet ziet, maar waar je wel dagelijks de gevolgen van merkt. Van privacy tot ongelijkheid tot marktwerking, het zijn verhalen die vaak geen traditioneel ‘nieuwshaakje’ hebben, maar die wél de grootste ontwikkelingen in de samenleving blootleggen.

Er zijn meer goede redenen. Of je het nu van papier leest of van een scherm: in een boek is het stil, zodat je er helemaal in op kunt gaan. Het biedt leesgemak, je kunt het vasthouden, op je nachtkastje leggen en, in dit geval een van onze belangrijkste overwegingen: we kunnen het weggeven!

Hoe we je met dit boek door vijf jaar De Correspondent leiden

Een boek dat maar liefst 23 auteurs heeft, hoe doe je dat? Alle romantische ideeën over boeken ten spijt: bij ons begint het boekproces gewoon in een Excelbestand.

Adjunct-uitgever Andreas Jonkers maakte een gigantisch draaiboek, deelde deadlines uit en maakte met de hoofdredactie, bestaande uit Maurits Martijn, Rosan Smits en Sterre Sprengers, een redactieplanning waarin hij zelf de rol van eindredacteur op zich nam. Die eindredactie deed hij samen met Johannes Visser, onze correspondent Onderwijs én leraar Nederlands.

Veel van de verhalen uit het boek verschenen al eerder op De Correspondent, en zijn geactualiseerd en herschreven. Daarnaast bevat Dit was het nieuws niet vijf nieuwe verhalen, van onder meer Rob Wijnberg, Jelmer Mommers en Marc Chavannes,

Alle romantische ideeën over boeken ten spijt: bij ons begint het boekproces gewoon in een excelbestand

In de proloog van het boek, die we op de dag van verschijning zullen delen, beschrijft Rob zijn ideeën over nieuws en de noodzaak om in tijden van nepnieuws en Donald Trump een ander type journalistiek te bedrijven. De 21 verhalen die op deze proloog volgen, passen bij deze filosofie.

Die zijn in dit boek thematisch ingedeeld. We leiden de lezers eerst langs een aantal dilemma’s van deze tijd (bijvoorbeeld hoe dataverzameling de democratie ondermijnt), vervolgens beschrijven we vier cruciale ontwikkelingen op de achtergrond (zoals de dwang van de prestatiesamenleving), daarna bieden we mensen een podium die dat verdienen (zoals mensen met dementie in een verzorgingshuis) en we sluiten af met ideeën die de wereld kunnen veranderen (dat de overheid de grootste uitvinder is) en oplossingen die hoop geven (hoe we ontwikkelingshulp echt effectief kunnen maken).

Het nawoord is van uitgever Ernst-Jan Pfauth, die niet alleen terugkijkt naar waar we begonnen (in de woonkamer van Maurits Martijn), maar zijn visie deelt over waar het met De Correspondent heen zou kunnen gaan. Niet voor niets schreef Ernst-Jan zijn epiloog vanuit New York, waar hij bezig is met het opzetten van onze Engelstalige versie

Een ontspannen leeservaring

In de vormgeving van Dit was het nieuws niet streefden we naar rust. Waar en beeld onze journalistiek online juist verrijken, kan die in boekvorm het leesgemak in de weg zitten.

Daarom hebben we voor dit boek extra aandacht besteed aan de vormgeving. Elk detail draagt bij aan de uitstraling en ondersteuning van de inhoud. Ieder hoofdstuk wordt voorafgegaan door een getekend portret van de correspondent en diens journalistieke missie. Zo lees je ieder inzicht in de context van het grotere onderzoek en weet je uit welke journalistieke motivatie dit verhaal is voortgekomen.

Ook nieuw na de vorige boeken: de thematische indeling zie je in het boek zelf terug in een

En op een uitvouwbare flap achterin presenteren we alle correspondenten die een verhaal voor het boek hebben geschreven, met hun journalistieke missie. Zo kun je kijken welk thema je het meeste aanspreekt.

Lees je liever de papieren editie?

We geven Dit was het nieuws niet als e-book cadeau aan al onze leden. Je ontvangt het de dag voor verschijning, op 24 september, dus

Voor wie liever van papier leest, of het boek cadeau wil geven aan vrienden en familie: er is ook een papieren editie. Deze verschijnt 25 september en kost 15 euro. Alle opbrengsten van het boek gaan naar De Correspondent, en maken het schrijven van nieuwe verhalen en het bedrijven van nieuwe journalistiek mogelijk.

Je ontvangt het boek 24 september automatisch in je inbox

Voor leden nemen we graag de verzendkosten van 2,50 euro voor onze rekening. Woon je in België? Dan geven we je 2,50 euro korting op de verzendkosten.

Kies bij de verzendopties ‘Ik ben lid’, dan worden de verzendkosten eraf gehaald.

Met Dit was het nieuws niet hopen we te laten zien waar de journalistiek van De Correspondent voor staat, en wat jullie met inhoudelijke en financiële bijdragen mogelijk maken. Een boek vol verhalen die je hopelijk helpen om de wereld beter te begrijpen.

We wensen je alvast veel leesplezier!