Afgelopen najaar zag ik op de Biënnale in Venetië de foto- en filminstallatie The Enclave van de Ierse fotograaf Richard Mosse. Ik vond dit het beste werk op de Biënnale. Misschien zelfs wel het beste werk van het afgelopen jaar. 

Vorige week opende in Fotografiemuseum Amsterdam (Foam) dezelfde tentoonstelling. Voor het project is Mosse met cameraman Trevor Tweeten en geluidsontwerper Ben Frost naar gewapende rebellengroepen in het oosten van Congo afgereisd. Zijn foto’s zijn esthetisch en gruwelijk tegelijk. Of beter: prachtig en psychedelisch. Mosse confronteert ons niet met de oorlog zelf, maar met wat oorlog doet, zowel met de bevolking als met onze westerse blik erop. 

Prachtige gruwelijkheden Eerder schreef ik over The Enclave tijdens de Biënnale. Ik was zo onder de indruk dat ik in dit stuk ervoor pleitte de tentoonstelling naar Nederland te halen, zodat iedereen het kon zien zonder naar Venetië te hoeven. Lees hier mijn stuk terug

Op mijn Correspondent-avond wil ik samen met een groep mensen deze tentoonstelling bezoeken en praten over de gelaagdheid die dit project in zich heeft. Over het esthetische karakter van Mosses foto’s; over zijn intenties; over de installatie; over de manieren waarop oorlog in beeld wordt gebracht; over hoe we überhaupt naar oorlogsfotografie kijken. En dat vond Foam ook een leuk idee. 

Omdat er maximaal dertig mensen mee kunnen, organiseer ik niet één, maar twee Correspondent-avonden: vrijdagavond 18 en vrijdagavond 25 april. Voor wie wil, wordt er om 18.00 uur ook een diner geserveerd in het café van Foam. Ik zal er op beide avonden een hapje eten, dus schuif vooral aan! 

Mijn rondleiding zal van 19.15 uur tot 21.00 uur duren. Ik zal over zijn werk en werkwijze vertellen en ben erg benieuwd naar jullie observaties en kennis. Samen zien we hopelijk meer. 

Meld je dus snel aan. Hopelijk tot dan!

  Hier is het en dit kost het Data: 18 en 25 april 2014. Tijd: Diner vanaf 18.00. Rondleiding vanaf 19.15 uur. Einde om 21.00 uur. Locatie: Foam, Fotografiemuseum, Keizersgracht 609, Amsterdam. Prijs: Entree museum. Optioneel: diner met een drankje voor 19,50 (inclusief entree). Hier kun je je aanmelden