Laatst scrolde ik terug naar Begin 2014, zo’n drie maanden na lancering van De Correspondent. Aantal keren beluisterd: 5.700.

Best goed voor die tijd, want waren toen nog niet echt doorgebroken in Nederland.

Terug naar nu. Elke nieuwe Goede gesprekken krijgt gemiddeld zo’n twintigduizend luisteraars, met uitschieters tot voorbij de dertigduizend. Hetzelfde geldt voor De Rudi & Freddie Show.

En niet alleen onze podcasts worden goed beluisterd. Het vijf jaar geleden voorlas is 2.700 keer beluisterd, het werd al zo’n 33.000 keer afgespeeld – en dat loopt nog steeds op.

Door die toename aan luisteraars concludeerden wij twee dingen: onze podcastkanalen kunnen wel een herstructurering gebruiken, en het is de hoogste tijd voor meer audio.

Een nieuwe, betere infrastructuur

Om met die eerste te beginnen: vijf jaar geleden werden onze podcastambities vervuld door Lex Bohlmeijer, die goede gesprekken ging voeren en die opnam. Zijn kanaal gaven we de titel De Correspondent. Hartstikke logisch op dat moment: Goede gesprekken waren onze enige te luisteren publicaties.

Vijf jaar later hebben we nóg vijf podcastkanalen, allemaal met hun eigen titel en uitstraling.

En de losse afleveringen? Zoals de voorgelezen kerstverhalen, de podcastdocu en het Die presenteren we allemaal in het kanaal De Correspondent. Tussen – inderdaad – de podcastafleveringen van Goede gesprekken.

Totaal niet logisch, maar simpelweg zo gegroeid.

Dat kan beter. Het was even een klusje, maar vanaf nu heeft Goede gesprekken zijn eigen kanaal. En het De Correspondentkanaal? Dat hebben we opgefrist tot Vanaf nu publiceren we in dit kanaal alle, maar dan ook echt alle, nieuwe afleveringen van al onze shows, alle voorgelezen verhalen, alle losse interviews en docu’s van al onze correspondenten. Ook onze nieuwe podcasts en andere audioexperimenten zullen we daar met je delen.

Hoe je je abonneert op onze podcastkanalen

Onze podcasts zijn gratis te beluisteren en bevatten geen advertenties. Abonneren kan via de Het is een kwestie van zoeken op de titel van de podcast en je abonneren. Dan krijg je automatisch de nieuwste aflevering, mits de podcastserie nog loopt. Alle oude afleveringen kun je altijd terugluisteren, ook van podcasts die al zijn afgerond.

Het mooie is dat nu onze podcastkanalen opnieuw zijn ingericht, zowel de zeer-gestructureerde-en-van-begin-tot-eindeluisteraar als de ik-wil-niks-missen-en-ik-laat-me-graag-verrassenluisteraar worden bediend.

Want als je bijvoorbeeld graag luistert naar De Rudi & Freddie Show, maar niet naar de voorgelezen verhalen, dan kun je je abonneren op het kanaal van De Rudi & Freddie Show. Luister je ook graag naar Goede gesprekken, dan abonneer je je ook op dat kanaal. Maar verder vallen we je in jouw podcastapp niet lastig met alles wat we verder nog maken. Lekker gestructureerd en overzichtelijk.

Ben je daarentegen een veel-luisteraar net als ik, die niks wil missen? Dan kun je je abonneren op het kanaal De Correspondent Podcasts en je kan gegarandeerd alles, maar dan ook echt alles luisteren zodra wij het publiceren.

Elke podcast en alle audioverhalen die we hebben gemaakt, vind je terug in je podcast-app en in Ik kan je zeer aanraden er doorheen te struinen, want de meeste afleveringen zijn, net als onze verhalen, nog steeds relevant. Omdat ze niet over het nieuws gaan, maar inzichten bieden in de grote structuren van deze tijd.

Dit zijn

…en iets met Joris Luyendijk. Ik houd het nog heel even spannend.

Opgenomen in onze eigen audiostudio

Met die laatste in het lijstje komen we bij mijn tweede punt: dat het de hoogste tijd is voor meer audio.

Meer audio gaat er komen – en snel ook!

In ons nieuwe kantoor, waar we eind vorige maand naartoe zijn verhuisd, gaan we een beeldstudio bouwen, om zelf te fotograferen en filmen, en een audiostudio, om onze podcasts en – veel vaker – voorgelezen verhalen op te nemen.

Tot nu toe namen soms onze correspondenten de voorgelezen verhalen zelf thuis op, waardoor de kwaliteit niet altijd optimaal was. Nu we zelf nog geen studio hebben, gaan we langs bij een studio voor audioboekproducties. Binnenkort kunnen we dat allemaal in eigen huis produceren.

Meer verhalen voorlezen

Het voorlezen uit ons nieuwste boek smaakt naar meer, omdat Vier correspondenten spraken hun verhaal in dat zij schreven voor ons nieuwste boek Dit was het nieuws niet. Zo is al ruim 15.000 keer beluisterd. En bij staat de teller na vier dagen al op ruim tienduizend.

Wij zijn zelf ook erg enthousiast over het voorlezen. Want wie Chavannes kent, weet hoe mooi en statig hij kan spreken. Dat maakt zijn verhaal over tegenmacht nog scherper en urgenter. Sinds ik Arjen van Veelen zijn verhalen heb horen voorlezen in de podcast Amerikanen lopen niet, kan ik hem niet meer ont-horen als ik zijn verhalen lees. Beter nog dan voorheen, snap ik nu hoe ik zijn verhalen kan lezen, hoe hij het bedoelt.

Die persoonlijke manier van vertellen past helemaal bij hoe onze correspondenten journalistiek bedrijven: persoonlijk, vanuit een expertise of fascinatie, in direct contact met leden en lezers. En nu dus ook met luisteraars.

Wat we zien is dat het aantal lezers van die verhalen niet afneemt, maar het aantal luisteraars wel toeneemt, wat ons doet vermoeden dat we meer mensen bereiken met onze verhalen. En dat is natuurlijk het belangrijkste doel.

Meer podcasts en live shows

Wat ik verder nog kan verklappen is dat we komend jaar af en toe een liveshow zullen gaan doen van onze podcasts Goede gesprekken en De Rudi & Freddie Show. We hebben dit één keer eerder gedaan. Dat was een groot succes, omdat de sfeer erg goed was en de vragen scherp. De aanwezigheid van luisteraars bij die opname was niet alleen gezellig, het zorgde ook voor betere verhalen. Dus dat smaakte naar meer. Details over de liveshows volgen.

Rudi & Freddie liveShow, foto: Bas Losekoot
Rudi & Freddie liveShow, foto: Bas Losekoot

Verder hebben we sinds anderhalf jaar podcastmaker Romanee Rodriguez in ons midden. Zij zorgt er niet alleen voor dat elke twee weken een nieuwe aflevering van De Rudi & Freddie Show te beluisteren is, maar heeft ook samen met correspondenten geëxperimenteerd met allerlei nieuwe vertelvormen zoals de audiodocu De Mens Zien en Ook de podcast En NU luisteren!, met verhalen van middelbare scholieren, is door haar gemaakt. Zij is nu bezig met een nieuwe podcast, die we hopelijk begin volgend jaar kunnen presenteren. Dat belooft een echt mooie serie te worden. Meer wil ik nu nog niet verklappen.

Meer Joris Luyendijk

Door de expertise en het experimenteren van Romanee weten we steeds beter wat we met onze journalistiek in audiovorm kunnen. Al die geleerde lessen gaan samenkomen in de podcast die we volgende week lanceren. We kondigden het begin deze maand al aan, nu hebben we een titel erbij.

Ik heb het over onze nieuwste podcast: Goed nieuws met Joris Luyendijk.

Ook over de inhoud van die show wil ik nog niet heel veel verklappen, behalve dat elke aflevering een andere correspondent bij Joris te gast zal zijn, wat afleveringen zal opleveren over de rafelranden van de onderwerpen waar onze correspondenten over schrijven. Dat het meer wordt dan een gesprek tussen twee mensen, daar gaat Romanee voor zorgen.

Nieuwsgierig? hebben we alvast aangemaakt. Als je je er al op abonneert, ontvang je vanzelf ergens volgende week de eerste aflevering.

Of abonneer je dus op ons algemene kanaal De Correspondent Podcasts. Dan krijg je deze, en al onze andere audioproducties, zodra ze klaar zijn.

Veel luisterplezier!

Volg onze podcastcollecties Door de collecties van onze podcasts te volgen krijg je automatisch een mailtje zodra er een nieuwe aflevering aan de collectie wordt toegevoegd. Dan lees je ook de verhalen die onze podcastmakers erbij schrijven en kunnen we eronder in de bijdragen met elkaar in gesprek. Bekijk hier het overzicht van alle podcastcollecties