Op welk dier werd jij gewezen rond #dierendag? En hoe?

Tamar Stelling
Correspondent Niet-menselijk leven
Drie jonge oehoes uit Arnhem. Foto: Luuk van der Lee / HH

Draait deze Werelddierendag alleen om ‘ons soort beestjes’? Dus honden, katten, cavia’s en konijnen? Of zie je ook andere dieren voorbijkomen in campagnes en de media?

Het is Werelddierendag. Ook wel eet-geen-dierendag. De dag van ‘verwenpakket kat’ en troosteloze hondjes in het asiel. Kinderen nemen zo hun pluche konijn mee naar school en ouderen lezen nog eens een fijn stuk in de krant over verhoudingen tussen mens en beest. Over hoe een uil een man in psychische nood of zo.

Dat is althans wat ik me voorstel bij 4 oktober. Maar misschien is mijn beeld wel achterhaald. Misschien is ook een dierendag iets dat evolueert.

Want we weten weliswaar totaal niet hoeveel diersoorten er precies op aarde zijn; we beschreven er 1,2 miljoen, waarschijnlijk zijn het er 9 miljoen, maar mogelijk – of wat een ‘diersoort’ eigenlijk is; we bedachten meer dan twintig

Maar ons dierbeeld zou wel een tikje gemankeerd zijn als het bleef hangen bij tien soorten huisdier, vee en wat charismatische megafauna uit verre oorden. Panda’s, leeuwen. Neushoorns.

En ik ben vast niet de enige die dit vindt, maar ik heb geen idee waar de meeste mensen aan denken als ze denken aan ‘het dier’ dat je dan vieren moet nu.

Daarom vandaag een inventarisatie van ons dierbeeld. Ik ga turven welke diersoorten ik tegenkom in foto’s en filmpjes van campagnes en in de media, en in welke context: moeten we ze redden, in huis halen, extra lief voor ze zijn, ze vooral niet eten of aantrekken? Moeten we ze herwaarderen, niet verdelgen, hun of alleen maar ‘even aan ze denken’? Of iets anders?

Graag hoor ik ook van jou wat jij aan dierendagmateriaal aantreft. En waar. Affiches op het treinstation, banners op internet, uitzendingen op de radio, een column in een lokale krant: leuk als je ze deelt onder deze oproep. Mailen kan ook, naar tamar@decorrespondent.nl. Veel dank alvast!

Lees over de relatie tussen huisdier en houder