Videotip: De verbazingwekkende geschiedenis van de Molukken en Nederland

Waar werden de Molukkers opgevangen toen ze naar Nederland kwamen?

A) In asielzoekerscentra.

B) In vakantiehuisjes.

C) In voormalige militaire barakken.

Die vraag stelt Gerrit Derine voor de camera van FunX, op straat in Rotterdam. Een paar jongeren gokken goed. Het is antwoord C: veel Molukkers werden in militaire barakken gehuisvest. Maar ook in een deel van het voormalige concentratiekamp Vught, dat bekend werd als woonoord Lunetten.

‘Bizar’, reageren ze. Waarna Derine zijn geschiedenis uit de doeken doet. Hij vertelt dat hij en zijn ouders jaren in een kamp woonden, dat hij als kind wel een prettige tijd had, maar dat zijn ouders terug wilden naar de Molukken, niet mochten werken en leefden van de gaarkeuken. De jongeren kijken verbaasd op.

Dat doen ze bij meer vragen die de reporter (in spe) stelt. Het verhaal van de Molukken en Nederland is niet op school behandeld. ‘Omdat ze slechte dingen hebben gedaan, willen ze [de Nederlanders] dat een beetje verbergen’, oppert een van hen als verklaring.

De vraag ligt voor de hand: zou daar meer aandacht voor moeten komen in het onderwijs? ‘Wie de geschiedenis niet kent, verdwaalt in de toekomst’, zegt een ander slim. ‘Dat is de waarheid’, reageert Derine, en ze lachen.

Zeker kijken, deze leerzame en ontroerende video. FunX maakte die voor het project Verzwegen Geschiedenis, waarvoor Karin Amatmoekrim verhalen publiceert op De Correspondent en waarvoor The Black Archives bronnen levert, evenementen organiseert en lesmateriaal ontwikkelt.

Laat vooral weten wat jullie ervan opgestoken hebben.

En lees hier alle verhalen binnen het project Verzwegen geschiedenis Vind hier de eerdere video’s van FunX voor dit project
YouTube
Bekijk hier de video ‘Molukse quiz’.
Adjunct-uitgever
Andreas Jonkers