Luisteraars! Ondanks haar drukke agenda kregen wij collega Sanne Blauw te spreken. Want, heuglijk nieuws, Sanne heeft een boek geschreven getiteld Het bestverkochte boek ooit (met deze titel). (Uitgever en promotietijger Andreas hoorde ik, Jesse, net nog achter me bellen: ‘...ja, maar daarom staat er ook "met deze titel" achter.’)

Het is een heerlijk boek geworden, waarin veelvoorkomende cijfermissers worden besproken en geïllustreerd met treffende voorbeelden. Wij hebben het erover in deze podcast: wat doe je als je een cijfer in het wild tegenkomt? Waar moet je op letten? Wat zijn de meest gemaakte denkfouten?

Wanneer stopt de scepcis? Hoe voorkomen we dat we verzanden in gut, wat-weten-we-nou-echt-nihilisme?

Maar ook: wanneer moet je uitgetwijfeld zijn? Sanne vertelt over de tabaksindustrie, die twijfel zaaide over het verband tussen roken en longkanker. Ja, zeiden de kundige statistici van de tabaksindustrie, er was een verband, maar geen oorzakelijk verband. Inmiddels weten we beter.

Toch blijft het lastig: wanneer stopt de scepcis? Hoe voorkomen we dat we verzanden in gut, wat-weten-we-nou-echt-nihilisme? En moeten wij journalisten dan twintig jaar wachten tot al het onderzoek binnen is en iets ‘bewezen’ is?

Dat dus. Oja: en