Vorige week publiceerde de NOS van de twintig zogenaamd grootste voetbaltalenten van Nederland.

Ik kan me voorstellen dat het aanlokkelijk is om te doen, bijvoorbeeld om het beeld van een herrijzend Nederlands voetbal kracht bij te zetten, of om gewoon weg te dromen bij wat iemand nog kan worden.

Maar ik vind het ook dom.

Er staan namelijk jongens van 15, 16 en 17 jaar op die lijst. Voorop: die jongens kunnen allemaal vreselijk goed voetballen, anders zouden ze nu niet staan waar ze staan. Het probleem is alleen dat dit zo weinig zegt. Er zijn nu eenmaal altijd jongens die nu de beste zijn van hun lichting. De kans dat deze jongens de top halen, of het Nederlands elftal, is en blijft erg klein.

Jong talent herkennen: niet te doen

Decennia aan wijst uit dat talentidentificatie op jonge leeftijd Al heb je er niet eens onderzoek voor nodig. Hoe vaak is er al niet iemand tot de nieuwe Rijkaard/Stam/Bergkamp/Kluivert uitgeroepen zonder dat hij ook maar in de buurt kwam?

Hint:

Dat geldt voor spelers van 15 of 17 jaar, maar ook voor spelers van 19, 20, 21, die al op tv te zien zijn. Denk aan die met Foppe de Haan in 2007 Europees kampioen werd. De uitschieters waren Ryan Babel, Ron Vlaar en Erik Pieters. Echt grote carrières zitten er niet tussen.

Matthijs de Ligt staat ook op de lijst van de NOS. Heel summier, want een talent is hij eigenlijk niet meer, aldus het artikel, want ‘[hij] is voorbestemd voor de absolute top’. Ik snap die redenering wel. Maar hoe geweldig De Ligt ook lijkt te zijn, die gouden toekomst moet zich nog maar even materialiseren.

Vergeet niet: De Ligt is pas anderhalf jaar basisspeler bij Ajax, in een tijd dat de Eredivisie al lang niet meer zo sterk is. Dat kun je De Ligt natuurlijk niet verwijten. En ik vermoed dat hij een heel eind gaat komen. Maar om de nieuwe Jaap Stam te worden, moet je je niveau vooral lang volhouden, tegen hoge weerstand.

Als je dan toch zulke lijstjes wilt maken, hype dan alleen spelers die in elk geval hun debuut hebben gemaakt in het eerste elftal. Of spelers die ouder zijn dan 18. Anders leg je alleen maar nodeloos druk op schouders van puberjongens.

Wat gebeurde er met JASPER en CAROLINE?

Deze week werd Diego Maradona 58. Twitter vierde dat met waarin Maradona aan het jongleren is op Opus’ Life is Life. Omdat ik ziek was, keek ik het filmpje toch maar weer eens. En ja, ook nu weer zaten Diego’s veters los.

Ook Marco van Basten was deze week jarig. Ook dat vierde Twitter: met tegen FC Den Bosch uit 1986. Hoe vaak zou ik dat doelpunt inmiddels hebben gezien? Tweehonderd keer? Driehonderd? Toch keek ik ook dit filmpje nog eens, voor de 201ste of 301ste keer, want ziek.

Omdat ik toch wel wist wat er met die bal ging gebeuren – in de kruising – keek ik naar wat anders. De old school juichende supporters achter het doel, bijvoorbeeld (anders dan nu). De balende tegenstanders (vrij vergelijkbaar met nu). En de spandoeken. Bovenal dat ene direct achter de goal: JASPER GROET CAROLINE.

Van Basten, Jasper, Caroline, en FC Den Bosch-keeper Jan van Grinsven

Wie is Jasper? Wie is Caroline? En is Matthijs de Ligt hun zoon? Wie meer weet: ik hoor het graag. van Vice Sports heeft de supportersvereniging van Ajax al een mailtje gestuurd – wie weet wat voor belangwekkend verhaal hier nog uit gaat rollen.

Lees-, kijk-, luistertips

  1. Wat een verhaal. Weet je nog, de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund? Dat was geen terroristische aanslag, maar... beursspeculatie. Een elektricien, Sergej Wenergold, had BVB’s aandelen geshortseld, een manier om geld te verdienen als het slecht gaat met een beursgenoteerd bedrijf. Als er iets vreselijks met de club zou gebeuren – de hele selectie dood bijvoorbeeld – dan zou de koers van BVB’s aandelen instorten. Waardoor hij rijk zou worden.
  2. Ook de laatste gemeente van Nederland zonder Koning Voetbal is op de knieën gegaan. Sinds vorig weekend is Vlieland dankzij een cacaohandelaar-immigrant trotse bezitter van een voetbalclub: VSV’31. Iwan Tol van de Volkskrant (zoals wel vaker, trouwens).
  3. Murad Ahmed schreef voor de Financial Times over Watford en zijn (Mocht het via deze link niet werken, dan kun je het stuk via Twitter of Google mogelijk wel lezen, het artikel heet How to scout a football team.)
  4. Thomas Waanders, sportpsycholoog bij FC Groningen, zet zijn serie gesprekken over talentontwikkeling voort. Deze keer
  5. Alex Hutchinson (hardloper en schrijver) en Malcolm Gladwell (hardloper en schrijver) over hardlopen en het verdragen van pijn.
  6. Klay Thompson van de Golden State Warriors verbrak het record driepunters deze week: 14. Eerder deze maand keek een verslaggever van The Ringer (een beetje zoals ik met Stefan de Vrij deed dit voorjaar).
  7. Data-analyse in de sport zal een steeds grotere rol krijgen. Niet alleen in de scouting, maar ook in beslissingen op het veld. Zoals bijvoorbeeld blijkt uit bij de Houston Astros. Ook de verse kampioen Boston Red Sox Het voetbal zal ook die kant opgaan, zoals John Burn-Murdoch van de Financial Times deze week (op basis van werk van Javier Fernandez en Luke Bornn waar ik ook eens melding van maakte.)
  8. Vorig jaar maakte ik een schitterende reis met mijn vrouw en dochters door Zuidwest-Amerika en de mooiste gedeeltes daarvan waren zeker in Utah. In een van de meest afgelegen stukjes Utah ligt het kleine plekje Boulder, waar de twee eigenaressen van een geweldig restaurant verwikkeld zijn geraakt in een juridisch gevecht met de regering-Trump. President Trump heeft het nationale park waarin Boulder ligt drastisch verkleind, wat onder meer het levenswerk van de twee koks dreigt te vernietigen.
  9. Simon Kuper in een Amsterdamse coffeeshop en vertelt iets over het Nederlandse cannabisbeleid en de liberalisering van het cannabisbeleid wereldwijd. Het onderwerp lijkt uitgekauwd, of -gerookt zo je wilt, maar in handen van Kuper wordt het levendig, grappig, en interessant.
  10. In Silicon Valley is kinderen voor een iPad zetten inmiddels een doodzonde, Sommigen denken hierdoor dat menselijke interactie Econoom Tyler Cowen dat er geen wetenschappelijke grond is voor de vrees van techmensen dat beeldschermen zo schadelijk zijn.
  11. De NTR heeft een geweldige serie over de Tachtigjarige Oorlog: Het is een geschiedenis van het ontstaan van Nederland – – door de oorlog tegen de Spanjaarden, in de vorm van een quiz, soap, comedy, musical, parodie, ja van alles eigenlijk.
  12. Collega Sanne Blauw heeft uit dat je zou moeten lezen: Het bestverkochte boek ooit*. Vele anderen gingen je al voor, wat niet zo gek is, want het is een onverbiddelijke bestseller.** met collega’s Rutger en Jesse over het boek en enkele inzichten uit het boek***.

* Met deze titel. ** Voor een boek met deze titel. *** Met de titel: Het bestverkochte boek ooit*.