Geen correspondent heeft zo’n groot vakgebied als Tamar Stelling, namelijk 99,99 procent van alle biomassa op onze prachtwereld. Tamar ‘doet’ niet alleen de planten, microben en insecten die samen alle leven op aarde mogelijk maken, maar ook de extraatjes van de schepping. Mensen bijvoorbeeld, althans op het moment dat ze nog een eicel zijn. En ook ‘charismatische mega-fauna’ – de leeuwen, ijsberen en panda’s waarmee natuurbeschermers hun campagnes voeren.

Al pratend met Tamar vroeg ik me steeds af: waarom geldt de niet-menselijke wereld als ‘saai’? Nu eens deden Tamars verhalen mij denken aan de waanzinnige fantasiewereld van Tolkien – behalve dat de beesten waar ze het over heeft allemaal echt bestaan. Dan weer waande ik mij in The Matrix omdat de ene na de andere vanzelfsprekendheid dan wel vaststaande zekerheid sneuvelde: wanneer het menselijk leven begint bijvoorbeeld, of waar de precieze grens ligt tussen levend en dood, en tussen persoon en ding.

Het ene na het andere juweeltje

Deze tweede aflevering van mijn podcast is weer heel anders dan Hij had een helder omlijnde vraag voor een helder omkaderd onderzoeksgebied. Tamar is veeleer een duiker die het ene na het andere onvermoede juweeltje naar boven brengt.

Tamar: ‘Mijn hele correspondentschap is een aaneenschakeling van escalerende interesses.’

YouTube
Wederom is Giant Isopod No. 1 niet geïnteresseerd in vis.

Nooit een aflevering missen? Abonneer je op het podcastkanaal Of abonneer je op het algemene kanaal zodat je al onze podcasts in je app ontvangt.

98 procent van alle diersoorten op aarde heeft een pr-probleem. En dat is slecht nieuws voor iedereen Insecten doen al het vuile werk: poep verwerken, lijken ontbinden. Maar ook: bloempjes bestuiven. Toch is hun imago niet zo best. Daar moeten we iets aan doen. Want een dramatische daling van het aantal ongewervelden bedreigt onze groene aardkloot. Lees het verhaal van Tamar hier terug Vergeet even alle oorlogen. En zie: het bestaan is één grote wonderlijke samenwerking Soms voelt het alsof de wereld een oorlog van allen tegen allen is. Van zwart tegen wit, van arm tegen rijk, van Trump versus Clinton. Maar bedenk in deze donkere dagen van tegenstellingen en polarisatie: onze natuur bestaat meer uit samenwerking dan uit strijd. Lees het verhaal van Tamar hier terug De kwallen komen, houd je vast voor kwalmageddon Eindeloze stromen kwallen hollen visvoorraden uit, verstoppen waterleidingen en frustreren je vakantieplannen aan zee. Wat te doen? Ze vernietigen, controleren, of gewoon maar laten? Leer de curieuze probleemkwal kennen aan de hand van drie verrassende oplossingen. Lees het verhaal van Tamar hier terug