Geen correspondent heeft zo’n groot vakgebied als Tamar Stelling, namelijk 99,99 procent van alle biomassa op onze prachtwereld. Tamar ‘doet’ niet alleen de planten, microben en insecten die samen alle leven op aarde mogelijk maken, maar ook de extraatjes van de schepping. Mensen bijvoorbeeld, althans op het moment dat ze nog een eicel zijn. En ook ‘charismatische mega-fauna’ – de leeuwen, ijsberen en panda’s waarmee natuurbeschermers hun campagnes voeren.
Al pratend met Tamar vroeg ik me steeds af: waarom geldt de niet-menselijke wereld als ‘saai’? Nu eens deden Tamars verhalen mij denken aan de waanzinnige fantasiewereld van Tolkien – behalve dat de beesten waar ze het over heeft allemaal echt bestaan. Dan weer waande ik mij in The Matrix omdat de ene na de andere vanzelfsprekendheid dan wel vaststaande zekerheid sneuvelde: wanneer het menselijk leven begint bijvoorbeeld, of waar de precieze grens ligt tussen levend en dood, en tussen persoon en ding.
Het ene na het andere juweeltje
Deze tweede aflevering van mijn podcast is weer heel anders dan de opening met klimaat- en Shell-correspondent Jelmer Mommers. Hij had een helder omlijnde vraag voor een helder omkaderd onderzoeksgebied. Tamar is veeleer een duiker die het ene na het andere onvermoede juweeltje naar boven brengt.
Tamar: ‘Mijn hele correspondentschap is een aaneenschakeling van escalerende interesses.’

Nooit een aflevering missen? Abonneer je op het podcastkanaal Goed nieuws met Joris Luyendijk. Of abonneer je op het algemene kanaal De Correspondent Podcasts zodat je al onze podcasts in je app ontvangt.



…dit verhaal heb je gratis gelezen. Maar het maken van dit verhaal kost tijd, geld en energie. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping, verbinding en optimisme brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Steun ons en doe mee!