Een stille straat onder een halfbewolkte hemel. Brievenbus, grasveld, bushalte. Balkonnetjes met zonneluifels. Kortom: niets te zien hier. Niets belangrijks.

Toch stonden op deze plek – bushalte De Rijp in Bloemendaal – een aantal jaar geleden politieagenten klaar Een buscontroleur had de agenten getipt. Want net zoals veel andere buslijnen die grote Nederlandse steden verbinden met welgestelde plekken eromheen, brengt deze bus ’s ochtends vroeg veel huishoudelijk werkers naar de huizen die ze schoonhouden. Veel van die werkers zijn migranten, en vaak zijn ze ongedocumenteerd.

Oftewel: op deze onopmerkelijke plek wordt elke ochtend eventjes een cruciale schakel in de emancipatie zichtbaar. Namelijk: op welke manier Nederlandse gezinnen hun huishoudelijk werk regelen, nu steeds meer vrouwen betaald werken buitenshuis.

aan werkers die bijna altijd vrouw zijn, in meerderheid migrant, en vaak ongedocumenteerd. Op die manier onderhouden de werkers bijvoorbeeld

Een onzichtbaar netwerk dat cruciaal is voor de samenleving

Zo wordt dit werk, dat cruciaal is voor het soepele reilen en zeilen van de samenleving maar pas opvalt wanneer het niet gebeurt, gedragen door een onzichtbaar netwerk dat zich over de hele wereld uitstrekt.

Maar is dat de beste manier om dit werk te regelen? Wie heeft baat bij deze structuur, en wie wordt er juist door geschaad? En zou huishoudelijk werk ook uit de onzichtbaarheid gehaald kunnen worden?

Je begrijpt pas wat er te zien is bij een bushalte aan een lommerrijke laan als je een blik ontwikkelt die structureel én internationaal is. Help ons die blik te bieden door internationaal te gaan.

Doe je mee?

Meer lezen over The Correspondent?

Sluit je vandaag aan bij The Correspondent. En maak wereldwijde journalistiek mogelijk over de grote vragen van onze tijd Meer dan ooit heeft de wereld invloed op wat er bij ons gebeurt. En wat in ons eigen land gebeurt, heeft meer invloed op de wereld dan ooit. Daarom hebben we grensoverstijgende journalistiek nodig. En daarom willen we samen met jou De Correspondent naar het Engels uitbreiden. Lees het verhaal van Rob hier terug Met The Correspondent op zoek naar het hart van de democratie Voor The Correspondent rijden we deze maand met een echte persbus langs plekken die zelden in het nieuws zijn, maar toch staan voor een grote ontwikkeling. Het unbreaking news in deze aflevering: hier raakt de democratie verstopt. Hoe houden we de democratie wereldwijd levend? Lees het verhaal van Marc hier.