Een serieus gesprek over mensen met bullshitbanen
Je zal het maar hebben: totaal nutteloos werk. Een baan zonder effect op mens of maatschappij. Econoom Robert Dur deed er onderzoek naar en vertelt erover in deze aflevering van De Rudi & Freddie Show.
Luisteraars! Wederom een aflevering van De Rudi & Freddie Show mét gast. Dit keer hebben we uitgenodigd: econoom Robert Dur van de Erasmus School of Economics (de communicatieafdeling van de Erasmus School of Economics schijnt erg te hechten aan die naam: de Erasmus School of Economics, vandaar dat ik die nog één keer noem: Erasmus School of Economics).
De belangrijkste reden om Robert uit te nodigen was dat hij serieus onderzoek deed naar socially useless jobs (in de volksmond beter bekend als bullshitbanen). Banen, waarvan de mensen die ze uitvoeren zelf zeggen dat ze geen maatschappelijke waarde toevoegen. Hoe groot is de bullshitbanenmarkt? Welk soort werk heeft de grootste kans elementen van bullshit te bevatten? (spoiler: economen!) En: wat moeten we met al deze wetenswaardigheden over bullshitbanen?
Robert doet meer dan bullshitbanen onderzoeken. Hij voert als econoom veel veldexperimenten uit, dat wil zeggen: hij trekt de economische wildernis in om daar bij bedrijven en overheden uit te proberen wat werkt. We hebben het over enkele van die onderzoeken. En vragen ons af: zouden we niet veel meer moeten experimenteren?
Ook hebben we het over intrinsieke en extrinsieke motivatie. Als je iemand betaalt om iets te doen, zorgt dat er dan voor dat hij het minder uit zichzelf wil doen? Helpt het wel om iemand te betalen als je wilt dat hij iets doet? Wat weten we hierover?