Het beste uit andere media

Wat is ‘pulpnieuws’ en waarom maken mensen het? Wie zijn de mensen achter de Facebookpagina’s met kattenvideo’s en andere verleidelijke berichten, verspreid onder schreeuwerige clickbaitkoppen – pagina’s zoals Trendnieuws.nl en Dagelijks.nu? NRC spreekt een aantal makers en geeft een kijkje in de keuken. Bijvoorbeeld over wat populair is, hoe de makers er ingerold zijn, wat ze geleerd hebben. Helaas leer je weinig over hoeveel geld ermee verdiend wordt, maar wel dat de reguliere media indirect meebetalen aan hun succes. (Lode Claassen, back-enddeveloper) NRC Handelsblad: ‘Pulpnieuwsmaker: "Ik heb niks te verbergen"’ (Leestijd: 10 minuten) Een barre tocht door het ondergrondse Parijs Het Parijs onder de straatstenen is minstens zo fascinerend als alles daarboven. Journalist Will Hunt trok drie dagen door het ruim 300 kilometer lange netwerk van tunnels, riolen en grafkamers onder de Franse hoofdstad. Wat ooit diende als gigantische steengroeve is nu een paradijs voor ‘urban explorers’. Hunt dist een rijke historie op: een negentiende-eeuwse fotograaf die experimenteerde met kunstlicht, rijkelui die vroeger op excursie gingen en schedels jatten, en hoe tientallen meters onder de grond een heuse pop-upbioscoop ontstond. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Longreads: ‘A Three-Day Expedition To Walk Across Paris Entirely Underground’ (Leestijd: 35 minuten) De scheidsrechtersparadox: ze worden steeds beter én steeds meer gehaat Hoe komt het dat spelers, fans en media kritischer zijn op scheidsrechters, terwijl scheidsrechters alleen maar beter en beter zijn geworden? Tot enkele jaren geleden discrimineerden basketbalscheidsrechters bijvoorbeeld: zwarte spelers kregen meer overtredingen tegen. Nu is die discriminatie verdwenen: de scheidsrechters hebben zichzelf strengere maatstaven opgelegd, het scheidsrechterskorps is diverser geworden en ze laten zich corrigeren door videobeelden. Journalist Michael Lewis gaat op zoek naar antwoorden. (Michiel de Hoog, correspondent Sport) Against the Rules: ‘Ref, You Suck!’ (Luistertijd: 40 minuten) Hoe het helemaal misging bij wat de ‘Bob Dylan onder de games’ moest worden De game-industrie is een van de ongezondste sectoren om in te werken. Geen verhaal maakt dat zo duidelijk als dit exposé van sterjournalist Jason Schreier over ‘Anthem’, een onlangs verschenen game van de befaamde studio BioWare. Getuigenissen van werknemers schetsen (onder meer) een verbijsterend beeld van een bedrijf dat ernstig misbruik maakt van de passie van zijn personeel, met het ene na het andere ‘stress-slachtoffer’ – een gangbare term op de werkvloer – als gevolg. (Arthur van Vliet, eindredacteur) Kotaku: ‘How BioWare’s Anthem Went Wrong’ (Leestijd: 50 minuten) Zijn we bezig onze toekomst te vernietigen? Ik ben geen fan van de Zweedse filosoof Nick Bostrom. Zijn visie op technologie vind ik te deterministisch, zijn toekomstvoorspellingen daardoor te voorspelbaar.
Slim is hij wel. In gesprek met neurowetenschapper Sam Harris bespreekt hij een aantal prikkelende filosofische gedachte-experimenten, bijvoorbeeld over de vraag: zullen wij onszelf vernietigen? Of: is er buitenaards leven? Ook als je het niet eens bent met zijn conclusies, is Bostroms manier van redeneren over de technologische toekomst boeiend. (Maurits Martijn, correspondent Data)
Making Sense: ‘Will We Destroy the Future?’ (Luistertijd: 1 uur en 42 minuten)
De dag dat de dinosaurussen uitstierven Hoe kwamen de dinosauriërs aan hun einde? Hoewel de meesten zullen wijzen op de apocalyptische meteorietinslag die het krijttijdperk (66 miljoen jaar geleden) beëindigde, zijn niet alle wetenschappers er zeker van dat het de directe oorzaak was. Een verdachte afwezigheid van fossielen uit de periode vóór de inslag doet vermoeden dat de reptielen al uitstervende waren. Een opgraving onder leiding van Robert DePalma schetst een verrassend helder beeld van de dag dat de aarde werd verwoest. (Joeri Bakker, front-enddeveloper) The New Yorker: ‘The Day the Dinosaurs Died’ (Leestijd: 50 minuten, luistertijd: 1 uur en 6 minuten)

Het beste van De Correspondent

Kan de Brexit nog worden teruggedraaid? En nog 17 vragen voor wie de draad kwijt is Iedereen heeft ervan gehoord en iedereen krijgt ermee te maken, maar weinigen weten nog waar het allemaal om draait bij de Brexit. Wij maken je wegwijs in de chaos aan de hand van achttien vragen. Lees de explainer van Tomas Vanheste, Marc Chavannes en Joris Luyendijk hier terug Hoe de universiteit een megastal werd Nederlandse universiteiten vechten elkaar de tent uit. Door de manier waarop ze bekostigd worden, concurreren ze met elkaar om de groei van het aantal studenten en promovendi. De komende weken schrijven wij over de gevolgen. Vandaag: hoe het zover heeft kunnen komen. Lees de analyse van Koen Marée, Jasper Been en Bart Hekkema hier terug Hoeveel stress-signalen kan een democratie eigenlijk aan? Elke maand gaat Joris Luyendijk in gesprek met een van onze correspondenten over zijn of haar journalistieke speurtocht. Vandaag: correspondent Politiek Marc Chavannes over de rechtspraak in Nederland, de kwaliteit van het debat in alle landen waar hij als journalist woonde, en de roekeloosheid die (a-)sociale media soms uitlokken. Luister de podcast van Joris Luyendijk, Marc Chavannes en Romanee Rodriguez hier terug Met alleen een briefje ‘ik wil dood’ kom je er niet Als je de diagnose dementie krijgt, staat vast dat je binnen een paar jaar een schim bent. Veel mensen denken dat je heel makkelijk euthanasie kunt krijgen als het zover is - maar zo werkt het niet. Lees de analyse van Henk Blanken hier terug Deze psycholoog maakt het mogelijk: therapeutisch naar de aarde staren Naar de aarde kijken vanuit de ruimte bevordert gevoelens van liefde, verwondering en verbondenheid met het leven. Daarom is het volgens de Engelse psycholoog Annahita Nezami de ideale therapie. En als het aan haar ligt, hoef je daar straks niet meer voor door de dampkring. Lees het interview van Marjolijn van Heemstra hier terug