De Rudi & Freddie Show
Wat we kunnen leren van Noorwegen, waar gevangenen als normale mensen worden behandeld
SoundCloud
Opname en montage: Romanee Rodriguez

Beste luisteraars! Deze week hebben Jesse en ik (Rutger) het over een fenomeen waarin ik me de afgelopen weken heb vastgebeten: Noorse gevangenissen. De Noren geloven dat je criminelen maar één straf moet geven – het verlies van de vrijheid – en dat je ze verder zo normaal mogelijk moet behandelen.

In de praktijk betekent dit dat de gevangenissen in Noorwegen meer lijken op een campus van een universiteit dan op een instelling waar zware criminelen worden opgesloten.

De gedetineerden hebben hun eigen kamers met flatscreen, vloerverwarming en badkamer en suite. Ze hebben een gezamenlijke keuken waar ze (mét roestvrijstalen, scherpe messen) samen kunnen kokkerellen. Verder is er ruimte voor allerlei activiteiten. Denk aan een muziekstudio waar de gevangenen hun eigen plaatjes kunnen opnemen.

Nu ben ik een ruimdenkend mens, maar ik moest toch even op mijn hoofd krabben toen ik over dit alles las.

Jesse en ik hebben het in deze aflevering van de podcast over wat er te zeggen valt voor de Noorse filosofie, en welke lessen we hier in Nederland uit zouden kunnen trekken.

Live De Rudi & Freddie Show bijwonen? Op 10 december zijn we te vinden in Theater aan het Spui in Den Haag. Kaartjes zijn gratis (op de avond zelf mag je zelf bepalen of/wat je wilt bijdragen), maar