Het beste uit andere media
De straffabriek van het Openbaar Ministerie Steeds vaker zet de wetgever de rechter buitenspel. Zo worden verkeersboetes en bijstandsfraudes inmiddels administratief afgedaan. En sinds 2008 mag het Openbaar Ministerie een straf opleggen zonder tussenkomst van de rechter. NRC laat zien hoe ingewikkeld het is om je daartegen te verweren. Vele mensen worden zo veroordeeld per OM-decreet, terwijl ze eigenlijk onschuldig zijn. (Jesse Frederik, correspondent Economie) Die andere briljante tandem achter Google Je kent misschien Larry Page en Sergey Brin, de mannen die in 1996 de basis legden voor Google. Maar minstens zo belangrijk voor de groei en dominantie van het techbedrijf is de twee-eenheid van programmeurs die in dit verhaal van The New Yorker worden geportretteerd. Jeff Dean en Sanjay Ghemawat deelden vaak een computer, waarmee ze om beurten code schreven. Zoals tweelingen, zoals Lennon & McCartney, maken ze niet alleen elkaars werk, maar ook elkaars zinnen af. (Hans Pieter van Stein Callenfels, eindredacteur) Hoe hiphop zich ontwikkelde van Miami tot New York Ik luister zelden naar hiphop, maar in 2016 vermaakte ik me prima met de docuserie Hip-Hop Evolution. Nu staat het tweede seizoen op Netflix. De Canadese rapper Shad K. neemt kijkers mee langs de geboorte van hiphop en de ontwikkeling van het genre. Grootste pluspunt is dat de serie niet alleen op standaardnamen als 2Pac en The Notorious B.I.G. ingaat, maar leken als ik ook kennis laat maken met 2 Live Crew, KRS-One en A Tribe Called Quest. (Riffy Bol, algemeen redacteur) Waarom een meisje uit Zoetermeer naar het IS-kalifaat afreisde Twee jaar geleden vertrok Laura H. uit Zoetermeer met haar twee kleine kinderen naar het kalifaat van Islamitische Staat. Wat bezielde de 19-jarige om af te reizen naar de Iraakse woestijn – een van de gevaarlijkste plekken ter wereld – en haar familie in het ongewisse te laten over het wat en waarom? Journalist Thomas Rueb raakte in de ban van het verhaal, volgde H.’s reis en maakte deze huiveringwekkende podcast. (Maaike Goslinga, redactiechef) Haagse spionage vanaf de Russische ambassade Niemand zal verbaasd zijn dat vanuit de Russische ambassade in Den Haag spionage wordt bedreven. Maar als je dit onderzoek van NRC over alle activiteiten leest, ben je toch verrast door de omvang. De verijdelde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) kwam groot in het nieuws, maar wie herinnert zich nog de Nederlandse ambtenaar die NAVO- en EU-geheimen aan de Russen leverde, en daar in 2014 acht jaar cel voor kreeg? Interessant: NRC belicht ook de digitale trucs waarmee ze alle namen achterhaalde van de diplomaten die op de Russische ambassade werkten. (Marnix de Bruyne, eindredacteur)Het beste van De Correspondent
De hardwerkende Nederlander is ook een Turkse gastarbeider Als het begrip ‘hardwerkende Nederlander’ valt, gaat het zelden over gastarbeiders. Terwijl zij decennia lang het zware en vieze werk opknapten in Nederland. Hun aandeel aan onze welvaart mag niet verdwijnen uit ons collectieve geheugen. Daarom zocht ik twee Turkse voormalige klasgenootjes van me op om over hun ouders te praten. ‘Hard werken, niet zeuren en dankbaar zijn, was hun devies.’ Winter is coming. Tijd voor een les geopolitiek aan de hand van series als Game of Thrones De Franse politicoloog Dominique Moïsi vroeg zich af waarom veel mensen internationale politiek niet boeiend vinden, maar wel series verslinden als House of Cards en Homeland. Hij greep dit aan voor een boek om zijn studenten beter bij de les te houden. Want ‘al wil je niets weten van geopolitiek, geopolitiek weet jou wél te vinden - dus kun je die maar beter begrijpen’. Red de planeet, plant een bos (en nog twee duurzame grondmaatregelen) Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten we over op ‘een volledig ander systeem’, wordt vaak geroepen. Overweldigend – maar dat hoeft niet. Het boek ‘Drawdown’, dat onlangs in het Nederlands verscheen, geeft een overzicht van honderd concrete klimaatmaatregelen. Komende weken publiceren we de interessantste. Deze week: drie oplossingen op het gebied van landgebruik. We houden ervan de EU te haten. Maar we kunnen niet zonder Elke maand gaat Joris Luyendijk in gesprek met een van onze correspondenten over zijn of haar journalistieke speurtocht. Vandaag: Tomas Vanheste, correspondent Europa tussen macht en verbeelding. Niet over de vraag of de EU een mooi idee is, maar of dat mooie idee wel uitvoerbaar is. In het Suriname van vlak na de slavernij overheerste niet de woede over de wreedheden, maar dankbaarheid over de afschaffing Het debat over het slavernijverleden van Nederland kenmerkte zich lange tijd door ontkenning en bagatellisering – of juist bewieroking van bepaalde heldhaftige vormen van verzet. Pas nu komt er ruimte om te zien hoe het leven écht was destijds in Suriname, zegt historicus Karwan Fatah-Black, die er het boek ‘Eigendomsstrijd’ over schreef.Dit verhaal heb je gratis gelezen, maar het maken van dit verhaal kost tijd en geld. Steun ons en maak meer verhalen mogelijk voorbij de waan van de dag.
Al vanaf het begin worden we gefinancierd door onze leden en zijn we volledig advertentievrij en onafhankelijk. We maken diepgravende, verbindende en optimistische verhalen die inzicht geven in hoe de wereld werkt. Zodat je niet alleen begrijpt wat er gebeurt, maar ook waarom het gebeurt.
Juist nu in tijden van toenemende onzekerheid en wantrouwen is er grote behoefte aan verhalen die voorbij de waan van de dag gaan. Verhalen die verdieping en verbinding brengen. Verhalen niet gericht op het sensationele, maar op het fundamentele. Dankzij onze leden kunnen wij verhalen blijven maken voor zoveel mogelijk mensen. Word ook lid!