Goed nieuws met Joris Luyendijk
Sport met Michiel de Hoog
SoundCloud

Voetbal een zaak van leven en dood?, vraagt het bekende grapje. Nee joh, voetbal is veel belangrijker.

Michiel de Hoog ‘doet’ al meer dan vier jaar de voetbalwereld voor De Correspondent.

Of moet dat zijn: Michiel de Hoog onderzoekt al meer dan vier jaar de vraag hoe dingen beter kunnen, met uit de voetbalwereld?

Voor deze nieuwe aflevering van Goed Nieuws met Joris Luyendijk gingen we in gesprek over zijn correspondentschap.

We spraken over de hardnekkigheid van sommige denkfouten

We spraken over de hardnekkigheid van het soort denkfouten die Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman behandelt in zijn boek Over grenzen aan optimalisering. Over het amateurisme in de professionele voetballerij. Over waarom het veiliger is ongelijk te hebben in een groep dan gelijk in je eentje. En over de kracht van in een conservatief-analoog milieu.

Michiel: ‘In de echte maatschappij is het soms moeilijk om oorzaak en gevolg uit elkaar te houden en subtiliteiten waar te nemen. Maar juist zo’n gecontroleerde omgeving als het voetbal maakt dat mogelijk. Dat boeit me enorm.’

Tenslotte, uiteraard, kwamen we bij de vraag aller vragen: wat voor beest Michiel is. Prooi-, of roofdier, met schubben, vleugels of een vacht?

Meer lezen?

Voor Stefan de Vrij telt elke honderdste van een seconde. Zo analyseert hij zijn eigen spel Topvoetballers zijn duurbetaalde werknemers, maar clubs besteden verrassend weinig tijd aan het individueel begeleiden van spelers. Voetbalcoach en -trainer Loran Vrielink zag hierin een zakelijke kans en biedt spelers tactiekles aan. Een van zijn bekendste cliënten: international Stefan de Vrij. In dit verhaal kun je lezen hoe Vrielink en De Vrij debatteren over de voors en tegens van De Vrijs handelen in enkele scènes van wedstrijden. Ogenschijnlijke betekenisloze stapjes naar achteren en naar voren zijn doordacht en - dus - zeker niet betekenisloos. Voetbal, zoals begrepen door insiders, is compleet anders dan voetbal gezien door de ogen van fans en tv-analisten. Lees het verhaal hier terug. De slechtste manier om een goede werknemer te vinden? Een sollicitatiegesprek Hoe selecteren werkgevers werknemers? Waardoor nemen carrières een beslissende wending? Hoe krijgen hele levens vorm? Vaak door een sollicitatiebrief plus sollicitatiegesprek. En dat is een probleem. Want sollicitatiegesprekken zijn modderpoelen van desinformatie. Ze vertellen de werkgever meer over hemzelf dan over de kandidaat. Lees het verhaal van Michiel hier terug Toptrainer Peter Bosz verloor met Ajax de belangrijkste wedstrijd in z’n carrière. Toch zou hij het weer zo aanpakken Met Peter Bosz keken we de historische finale van de Europa League 2017 terug: de ‘boutwedstrijd’ van zijn Ajax tegen Manchester United. Op het oog onbelangrijke details bepaalden de uitslag, niet zozeer de fouten van zijn spelers, constateert de toptrainer nu hij de wedstrijd voor het eerst terugziet. ‘Ik heb mijn spelers tekort gedaan.’ Lees het verhaal van Michiel hier terug