Een eigen plankje voor de boeken van De Correspondent
Wat wil je als uitgever? Het was Rob Wijnberg die me een paar jaar geleden deze toch wel existentiële vraag stelde. Met boeken nog meer lezers bereiken voor onze journalistiek, was één antwoord. Een tweede, iets nerdier antwoord, was: ik wil mijn eigen NUR-code.
Voor wie niet weet wat een NUR-code is: NUR staat voor Nederlandstalige Uniforme Rubrieksindeling. De code bestaat uit drie cijfers, en geeft aan waar een boek over gaat en welk genre het is.
De NUR is in de jaren zeventig in het leven geroepen om beter inzicht te krijgen in koopgedrag van lezers, en kan voor boekhandelaren een handvat zijn bij het inrichten van hun winkels. Reisverhalen (NUR 508) bij de reisverhalen, en literaire thrillers (NUR 305) bij de literaire thrillers, bijvoorbeeld.
Precies daarom leek een NUR-code speciaal voor de boeken van De Correspondent me wel wat. Dan zouden ze allemaal bij elkaar worden gezet, misschien zelfs wel een eigen plankje krijgen, en zo zouden ze een nieuw genre kunnen vormen. Niet omdat ze allemaal over hetzelfde onderwerp gaan, maar omdat ze hun journalistieke oorsprong delen: het platform van De Correspondent.
Hoewel we nog geen eigen NUR hebben, tref ik steeds vaker onze boeken bij elkaar aan. Zo ook vandaag bij, in dit geval, de AKO.
Sinds deze week ligt De tweede in de boekhandel, van Lynn Berger. En wat ligt het boek er mooi bij, op de eerste rij, en in goed gezelschap.
