Spring naar inhoud

Weten waar je wel eerlijke en duurzame kleding kunt kopen? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief

Ongeveer een jaar geleden begon ik als freelancer voor De Correspondent met mijn serie over de kledingindustrie. Sinds begin dit jaar ben ik jullie vaste correspondent Kleding. Ik kan mij nu dus volledig voor De Correspondent op dit onderwerp storten, en dat is maar goed ook: ik heb nog heel wat ideeën voor verhalen die ik wil schrijven, dingen die ik wil uitzoeken en thema’s die ik onder de aandacht wil brengen.

Een nieuwsbrief mag daarbij niet ontbreken. Op deze manier kan ik jullie meenemen in mijn correspondentschap, kan ik lees-, luister-, kijk- en natuurlijk shoptips met jullie delen (en jullie met mij) en nog veel meer.

Met mijn nieuwsbrief hoop ik jullie een kijkje te geven achter de schermen en wil ik niet alleen informatieve maar ook praktische tips geven. Een van de meestgestelde vragen van jullie, leden, is namelijk: waar koop ik dan wel eerlijke en duurzame kleding? En waar kan ik op letten bij het aanschaffen van nieuwe kleding?

Een nieuwsbrief lijkt mij een goede manier om daar een begin mee te maken. Uiteindelijk hoop ik een soort ultieme lijst te kunnen presenteren waarmee je voortaan betere (lees: verantwoorde) keuzes kunt maken bij het kopen van kleren maar ook hoe je plezier kunt beleven van je kledingkast zónder nieuwe kleren te kopen.

Daarover later meer, voor nu: wat kun je verwachten als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief? Eens in de twee weken krijg je van mij een mailtje met daarin bijvoorbeeld:

- Belangrijk nieuws en ontwikkelingenvan de kledingindustrie. Denk bijvoorbeeld aan innovaties zoals Pinatex, een bedrijf dat ‘leer’ maakt van ananassen. Maar ook: de protesten die begin dit jaar oplaaiden in Bangladesh vanwege de verhoging van het minimumloon, die niet voor iedereen bleek te gelden.

- Kijk-, luister- en leestips. Documentaires die je gezien moet hebben, artikelen die je niet mag missen, boeken die het lezen waard zijn, interessante podcasts, en: exposities en tentoonstellingen gelinkt aan mode (dit voorjaar opent bijvoorbeeld een exposite over mode en identiteit van vroeger en nu in het Amsterdam Museum).

- Tips om je garderobe te verduurzamen; van verantwoorde kledingmerken en winkels waar je terechtkunt tot het ruilen, lenen en vermaken van kleding.

- Portretten van mensen die zich inzetten voor een eerlijkere en duurzamere kledingindustrie. De VPRO maakte een tijdje geleden een mooi overzicht, van wat ze ‘Future Fashion Pioniers’ noemde. De enorme lijst laat zien hoeveel mensen hiermee bezig zijn. Zo nu en dan wil ik iemand en zijn of haar toffe en interessante idee uitlichten.

- Een update van waar ik mee bezig ben. Zoals ik hierboven al schreef, wil ik met mijn nieuwsbrief ook meer inzicht geven in mijn correspondentschap; in de onderwerpen die ik onderzoek, de verhalen waar ik aan werk, hoe ik dingen aanpak, et cetera.

- Nog niet genoemd, maar minstens zo belangrijk: jullie input. Ik zal in mijn nieuwsbrief zo nu en dan een vraag aan jullie stellen. En andersom kunnen jullie mij weer bestoken met allerlei vragen, die ik zal proberen te beantwoorden in mijn nieuwsbrief. Tips of ideeën zijn altijd welkom. Ik denk dat een nieuwsbrief een mooie manier is om het contact tussen journalisten en lezers te versterken.

Enthousiast geworden? Als je je nu inschrijft, ontvang je mijn eerste nieuwsbrief op maandag 25 februari, na de publicatie van mijn laatste verhaal, dat gaat over de vraag: waarom is katoen, dat plantje met die zachte pluizige bolletjes, zo rampzalig voor mens en milieu?

De komende tijd verdiep ik mij in de katoensector. Andere onderwerpen die hoog op mijn lijstje staan:

- De industrie achter tweedehandskleding. Wie verdient er aan onze afdankertjes? Wat gebeurt er met de 75 miljoen kilo textiel die elk jaar wordt ingezameld?

- Grondstoffen zijn kostbaar. Waarom wordt van oude kleding dan haast geen nieuwe kleding gemaakt? Wat staat een doorbraak in de weg?

- Vroeger werd veel kleding van hennep gemaakt. De stof lijkt nu weer bezig te zijn aan een opmars. Is kleding van hennep echt zo duurzaam als wordt beweerd?

Ik hoop je te kunnen verwelkomen als abonnee op mijn nieuwsbrief!

Meld je hier aan voor mijn nieuwsbrief. Lees hier waarom katoen zo rampzalig is voor mens en milieu.
Correspondent Consumptie